|
Institutii judiciare
Justitia este inerenta societatii , ea reprezinta una dintre cele trei clasice functii ale statului , de fapt este prima virtute a institutiilor sociale asa cum adevarul este cea a sistemelor de gandire. Justitia se realizeaza prin institutiile sale , institutii guvernamentale de anumite principii , care au la baza faptul ca justitia este un serviciu public .
Institutiile judiciare sunt de fapt autoritatile investite de stat sa solutioneze litiigi juridice.Organizareasi functionarea acestor institutii judiciare are la baza principii fundamentale , unele de rang constitutional.
A. Priincipi de organizare
a) Principiul separiatiei : - are 2 coordonate separarea jurisdictiilor(instantele judecatoresti si intantele administrative)si separatia organelor care functioneaza in cadrul fiecarei jurisdictii(instantele civile si penale) si (magistrati, judecatori, procurori).
b) Principiul ierarhiei juridice :
-in cazul oricarui litigiu , dac auna din parti este nemultumita , poate cere o noua judecare a litigiului sau , la juristictia ierhic superioara, exercitand caile de atatc (appel sau recurs).Ierarhizarea jurisdictiilor depinde de natura litigiului si de faza procesului.In varful ierarhiei se afla CURTEA DE CASATIE SI JUSTITIE.
c) Principiul independentei si al impartialitatii :
-art 6 CONSTITUTIE EUROPEANA ADREPTURILOR OMULUI regasindu-se in orice constitutie . In constitutia noastra acest articol are numarul 124 alin. 1, 2, 3. » Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti. Judecatorii sunt independenti si e supun numai legii. «
d) Principiul colegialitatii :
-asta inseamna ca litigiul este rezolvat de un complet de judecatori (un colegiu)si nu de un judecator unic.Colegialitatea arata ca justitia este omogena , adica instanta este formata fie numai din magistrati de cariera , fie din particulari .Daca traditia este in favoarea colegialitatii, tendinta contemporana este aceea a judecatorului unic.
B. Principii de functionare
a)principiul egalitatii- este un principiu de rang constitutional fiind vorba de egalitatea in fata legii. Nimeni nu poate fi judecat de o jurisdictie creata special , toti justitiabili trebuie supusi la acelorasi forme procesuale , in sensul ca fie sunt judecati toti de un judecator unic , fie de o formatie colegiala , pentru a respecta privilegiul egalitatii , justitiabili trebuie supusi aceluiasi drept , adica in varful organizatiei judiciare trebuie sa se afle o jurisdictie suverana , cu rolul de asigura unitatea dreptului, aceasta este CURTEA DE CASATIE SI JUSTITIE.
b)principiul greutatii- are in vedere gratuitatea accesului la tribunal- serviciul public al administrarii justitiei trebuie sa fie gratuit.
c)principiul neutralitatii-neutralitatea trebuie analizata pe 2 coordonate :
1. una tehnica -este vorba de :
i. sistemul acuzatorial- rolul esential revine partilor in administrarea probelor , intalnindu-se sistemul probei legale , judecatorul are rolul sa vecheze respectarea legiiin privinta administrarii probelor .
ii. sistemul inchizitorial- judecatorul are roluldeterminat in administrarea probelor , putand lua orice masura necesara pentru solutionarea cazului.
2 alta social-politica- judecatorul trebuie sa fie independent de orice interventie olitica , de presiunile sindicale , de grupurile de presiune etc.independenta nu trebuie sa fie doar politica sociala ci si personala, un judecator nu trebuie sa se abata de la textele legale, aplicand propria lui conceptie despre noriunile juridice sau sa se elibereze de ' tendinta de a devenii moralizatori aplicand propria lui morala mai mult decat textele'.
d)principiul continuitati- propune o functionare fara intrerupere a institutiilor judiciare, deoarece continuitatea este o trasatura a serviciului public al justitiei.Anul judiciar incepe pe 1 ian. Si se termina pe 31 dec, bineinteles ca judecatorii au drept la vacanta , dar fara a intrerupere oficial pe timpul verii, activitatea instatntei.
Juristictii nationale si internationale
I. Jurisdictiile ordinare - sistemul instantelor judecatoresti obisnuite( judecatorii ,tribunale,curti de apel)
a. Judecatoriile-
i. Organizare - judecatoriile sunt instante cu personalitate juridica, fiind organizate in fiecare judet, dar pot exista si sedii secundzare, cu activitate permanenta.Pot fi specializate, in functie de natura litigiului .
ii. Competenta- trebuie facuta o distinctie intre litigile de drept privat si cele de drept penal.In materie civila ,judecatoriile judeca in prima instanta , toate litigiile, in afara celor de competenta altor instant cum ar fi litigiile administrative, sau cazurile penale ,judecatoriile judeca in prima instanta toate infractiunile cu exceptia altor cazuri prevazute de lege.
iii. Compunerea- domininata este de principiul colegialitatii, principiu de la care exista exceptia judecatorului unic pentru cazurile privind(pensii de intretinere, rectificari si inregistrari de stare civila , incuviintarea executarii silite, investirea cu formula executorie, procese verbale, sanctiuni contraventionale, : somatie de plata, gratierea, perchezitie masurile preventive din timpul urmarii penale.
In cazul completului de 2 sau mai multi judecatori : daca acestia nu ajung la un acord privind sentinta , litigiul se va judeca in completul de divergenta(completul de judecata, presedintele , vicepresedintele instantei, presedintele de sectie , alt judecator desemnat de presedinte).
iv. Conducerea- fiecare instanta este condusa de un presedinte , si care are si atributii administrative, unele sectii au chiar si un vicepresedinte depinde de volumul de lucru.Avem conform principiului de colegialitate 2 structuri COLEGIUL DE CONDUCERE(un presedinte si 2-4 judecatori alesi in adunarea judecatorilorpe o perioada de 3 ani.) SI ADUNAREA GENERALA A JUDECATORILOR(dezbate activitatea anuala a instantei , alege membrii CONSILIULUI Superior al Magistraturii, dezbat proble de drept l proiecte de acte normative).
b. Tribunalele-
i. Organizare -au personalitate juridica si sunt organizate in fiecare judet. Fiecare tribunal are sectii sau complete specializate pentru cauze , civile, penale , comerciale, cauze cu minori, de familie , contencios- administrativ, conflicte de munca etc.
ii. Competenta - se face o distinctie intre tribunale - tribunale de prima instanta , de apel, si de recurs.
In prima instanta se judeca procesele comerciale cu o valuare de peste 1 miliard lei si procesele comerciale al caror obiect nu este evaluat in bani, procesele civile cu valuare de peste 5 miliarde lei, conflicte de munca,procese de contencios administrativ , creatie intelectuala si propietate intelectuala , nulitatea sau desfacerea adoptiei,erorile comise in procesele penale, punerea in executarea silita a unor hotariri luate in alte tari etc, in materie penala- omor, infractiuni savarsite cu intentie,terorism , spalare de bani,trafic de droguri etc.
Ca intante de apel tribunalele judeca apelurile formulate impotriva hotararilor judecatoresti.
Ca instante de recurs - tribunalele judeca recursurile impotriva hotararilor judecatoresti, hotarari care nu sunt supuse apelului.
iii. Compunerea -aceiasi componenta ca la judecatorii, numai ca la appel si recurs completul are 3 judecatori.
iv. Conducerea -conducerea este exercitata de judecatori , presedinte si Colegiul de Conducere.Presedintele tribunalului are atributii de control al instantelor din circumscriptie, iar colegiul de conducere un presedinte si 6 judecatorialesi pe trei ani de adunarea geenrala a judecatorilor.
c. Curtile de apel
i. Organizarea -Au personalitate juridica in circumscriptia lor functioneaza mai multe tribunalesi secti8i specializate pe diferite litigii.
ii. Competenta - judeca litigiile de contencios- administrativprivin actele autoritatilor administrative, centrale., infractiunile savarsite de judecatori, procurori, notarii,etc., judeca apelurile impotriva tribunalelor de prima instanta, recurs, judeca recursurile impotriva hotararilor judeecatoresti etc.
iii. Compunerea - aceiasi ca si la tribunale.
iv. Conducere - conducerea este exercitata de presedinte care are calitatea de ordonator de credite, de vicepresedinte, si de Colegiul de conducere.
II. Jurisdictiile specializate
Tribunalele specializate- art. 35 din legea 304/2004- privind organizarea judiciara si modificata prin 247/2005care prevede ca se pot infinta tribunale specializate pentru cauze , cauzecu minori si familie, conflicte de munca si asigurari.
Au personalitate juridica si pot fi create in orice judet, ele preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniul in care ua fost infintate.
Instantele militare - sunt tribunale militare , Tribunalul Tretorial Militar, Curtea Militara de Apel Bucuresti, ce e specifi acestor instante este ca pot judeca si pe tretoriul altor state militari romani membri ai fortelor multinationale9 evident exista o conventie intre statul primitor si statul din care face parte militarul). Ele sunt formate dintr-un presedinte si 2 judecatori.
III. Sistemul inaltelor jurisdictii : Curtea de casatie , organizare,rol
Inalta Curte de Casatie si Justitie
i. Organizare - este instanta suprema a Romaniei si are rolul de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelate instante judecatoresti.rol ul este de rang constitutional, art 126 constitutie. Inalta curte trebuie sa se intalneasca la sfarsitul ficarui an sa stabileasca cazurile de imbunatatire a legislatiei si le comunica Ministerului Justitiei.Inalta curte are 4 sectii(civila, penala, comerciala,contencios-administrativ si fiscal), iar completul are 9 judecatorii si Sectiile Unite.
ii. Competenta -judeca recursurile impotriva hotararilor curti de appel , recursurile in interesul legii :cereri de stramutare conflicte de competenta, infractiunile savarsite de demnitari,si de sefii cultelor religioase.
iii. Compunerea - completele de judecata sunt formate din 3 judecatori , dar unele au chiar si 9 judecatori , presedintele si vicepresedintele.
iv. Conducerea - este exercitata de presedinte , vicepresedinte si colegiu de conducere(presedinte, vice, si 9 judecatori alesi pe 3 ani de adunarea generala a judecatorilor).
Curtea Internationala de Justitie de la HAGA
i. Organizarea si compunere- curtea este formata din 15 judecatori alesi pentru 9 ani , alesi de membri Adunarii Generale si Consiliul de Securitate ONU.
ii. Competenta - curtea are 2 competente una : -consultativa
-contencioasa