|
Sisteme politice. Definitie
Sistemul politic reprezinta ansamblul stabil de raporturi si roluri sociale institutionalizate care asigura exercitarea autoritatii/puterii asupra societatii in intregul ei. (Sergiu Tamas).
Structura sistemelor politice:
Functii - duale1:
S. N. Eisenstadt: duale2 - Evolutia unui sistem politic este rezultatul a doua tendinte care implica doua roluri politice diferite:
Diferentierea de activitati si de roluri politice
Integrarea si organizarea activitatii politice intr-o unitate centralizata
D.
Capacitati:
Dupa Almond Gabriel exista patru capacitati ale sistemelor politice care trebuie dezvoltate:
Definitie operationala: Sistemele internationale sunt definite prin distributia puterii intre state, astfel incat in mod contemporan putem vorbi despre existenta unui sistem international intre anii 1945-1991, care se caracteriza prin concentrarea bipolara a puterii intre doua mari blocuri politice: vest/est, avand ca nucleu S.U.A. si U.R.S.S. Putem vorbi despre un sistem diferit de ordine internationala care a aparut odata cu destramarea blocului rasaritean.
In perioada bipolara ordinea internationala presupunea:
In perioada Post Razboi Rece s-au format doua teorii privind natura sistemelor politice internationale, (conform criteriilor: demografice, de natura a fortelor armate, de coeziunea sociala, de putere a conducerii politice) ca:
Rezumat>
Sistemul politic desemneaza ansamblul de institutii formale legale care constituie guvernamantul sau statul. (Enciclopedia Britanica, 2003) Aceasta este definitia adoptata de multe studii vizand aranjamentele legale sau constitutionale din cadrul ordinilor politice avansate. Totusi, definit in linii mai mari, termenul acopera atat forme actuale cat si prescrise de comportament politic, nu doar modul legal de organizare a statului, ci si realitatea functionarii statului. Definit in linii si mai mari, sistemul politic este perceput ca set de procese rezultate in urma interactiunilor, sau ca subsistem al sistemului social ce interactioneaza cu alte subsisteme nonpolitice, cum ar fi sistemul economic. Aceasta definitie sugereaza importanta formala a proceselor sociopolitice si promoveaza studierea dezvoltarii politice.
Analizele 'legale' sau constitutionale' traditionale, utilizand prima definitie, au produs un corp de literatura masiv tratand despre structurile guvernamentale, un aparat conceptual vast intrat in uzul stiintei politice si o serie de scheme instructive de clasificare. In mod similar, analiza empirica a proceselor politice si efortul de-a identifica realitatile subiacente ale formelor guvernamentale au produs un bogat calup de date si un important corp de teorie (politica) comparata. A treia definitie a inspirat activitati de cercetare ce-au facut posibile date si termeni noi, precum si o serie de noi concepte si categorii de analiza. Textul urmator pune accentul pe toate aceste trei forme de abordare a sistemului politic.