Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Sisteme politice

Sisteme politice. Definitie


Sistemul politic reprezinta ansamblul stabil de raporturi si roluri sociale institutionalizate care asigura exercitarea autoritatii/puterii asupra societatii in intregul ei. (Sergiu Tamas).


Structura sistemelor politice:

  1. Institutiile de guvernamant
  2. Partidele politice
  3. Grupurile de influenta/grupurile de presiune

Functii - duale1:



    • Exercitarea autoritatii /puterii asupra societatii
    • Elaborarea, aplicarea si modificarea de catre cetatenii unui stat a politicilor publice.

S. N. Eisenstadt: duale2 - Evolutia unui sistem politic este rezultatul a doua tendinte care implica doua roluri politice diferite:

Diferentierea de activitati si de roluri politice

Integrarea si organizarea activitatii politice intr-o unitate centralizata


D. Easton, Functii - duale3:

  • Sistemul politic serveste pentru alocarea autoritara a valorilor la nivelul intregii societati
  • Sistemul politic reprezinta modalitatea in care statul, prin deciziile sale, face fata cerintelor: mediului intern, intrasocial (sistemele economice, demografice, culturale etc.): si mediului extern, extrasocial (sistemul international)

Capacitati:

Dupa Almond Gabriel exista patru capacitati ale sistemelor politice care trebuie dezvoltate:

  1. Mobilizarea resurselor (materiale, umane) specifice mediului intern si /sau extern
  2. Control al comportamentului social (indivizi/ grupuri)
  3. Distributia si alocarea de bunuri, servicii, onoruri tuturor membrilor societatii
  4. Reactivitatea sistemului politic ceea ce presupune un raspuns evident la cererile si presiunile care se exercita asupra sa.


Sistemele politice internationale


Definitie operationala: Sistemele internationale sunt definite prin distributia puterii intre state, astfel incat in mod contemporan putem vorbi despre existenta unui sistem international intre anii 1945-1991, care se caracteriza prin concentrarea bipolara a puterii intre doua mari blocuri politice: vest/est, avand ca nucleu S.U.A. si U.R.S.S. Putem vorbi despre un sistem diferit de ordine internationala care a aparut odata cu destramarea blocului rasaritean.



In perioada bipolara ordinea internationala presupunea:

  1. Ultrastabilitate: care se datora unor concentrari masive de forte nucleare si conventionale care erau permanent disponibile si care au condus la mentinerea unor frontiere perfect stabile.
  2. Controlul, astfel incat extinderea mutuala a sferelor de influenta din partea unui dintre blocuri presupunea o stapanire deplina  a aliatilor, o disciplinare de fier a acestora. De exemplu - cand cele doua supraputeri s-au angajat in conflicte, acestea s-au purtat pe un teritoriu neutru si nu intr-un mod direct (cautati exemple)
  3. Acceptarea dominatiei celor doua supraputeri a insemnat o stabilitate si in interiorul blocurilor sau a natiunilor. De exemplu - destramarea acestui sistem a dat nastere conflictului Post Razboi Rece (care a condus la invadarea Kuweitului, destramarea Iugoslaviei), conform unei reguli de fier: nu ataca, dar nici nu permite supusilor sa atace.

In perioada Post Razboi Rece s-au format doua teorii privind natura sistemelor politice internationale, (conform criteriilor: demografice, de natura a fortelor armate, de coeziunea sociala, de putere a conducerii politice) ca:



  1. Sistem contemporan UNIPOLAR,  de tip piramidal sau paternalist, in cadrul caruia S.U.A detin rolul de lider
  2. Sistem contemporan MULTIPOLAR, (ca imitare a sistemului politic al sec. al XIX-lea, cand lumea era condusa de 5 mari puteri: Anglia, Franta, Germania, Rusia, Austro-Ungaria) construit din S.U.A., Rusia, U.E., China si Japonia.

Rezumat>



Sistemul politic desemneaza ansamblul de institutii formale legale care constituie guvernamantul sau statul. (Enciclopedia Britanica, 2003) Aceasta este definitia adoptata de multe studii vizand aranjamentele legale sau constitutionale din cadrul ordinilor politice avansate. Totusi, definit in linii mai mari, termenul acopera atat forme actuale cat si prescrise de comportament politic, nu doar modul legal de organizare a statului, ci si realitatea functionarii statului. Definit in linii si mai mari, sistemul politic este perceput ca set de procese rezultate in urma interactiunilor, sau ca subsistem al sistemului social ce interactioneaza cu alte subsisteme nonpolitice, cum ar fi sistemul economic. Aceasta definitie sugereaza importanta formala a proceselor sociopolitice si promoveaza studierea dezvoltarii politice.


Analizele 'legale' sau constitutionale' traditionale, utilizand prima definitie, au produs un corp de literatura masiv tratand despre structurile guvernamentale, un aparat conceptual vast intrat in uzul stiintei politice si o serie de scheme instructive de clasificare. In mod similar, analiza empirica a proceselor politice si efortul de-a identifica realitatile subiacente ale formelor guvernamentale au produs un bogat calup de date si un important corp de teorie (politica) comparata. A treia definitie a inspirat activitati de cercetare ce-au facut posibile date si termeni noi, precum si o serie de noi concepte si categorii de analiza. Textul urmator pune accentul pe toate aceste trei forme de abordare a sistemului politic.