Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

CONTROLUL SOCIAL

CONTROLUL SOCIAL

Concepte-cheie: control social, control social formal, control social informal, control social pozitiv, control social negativ, mijloacele controlului social, agentii controlului social

Controlul social reprezinta procesul prin care o instanta, cu ajutorul unor mijloace materiale si simbolice, influienteaza modifica sau regleaza comportamentul sau actiunile indivizilor grupurilor sociale ce apartin grupului social in vederea asigurarii echilibrului dinamic al sistemului respectiv.

Controlul social este un mecanism de autoreglare a sistemului social si are drept finalitate manifesteare a comportamentelor individuale si de grup in acord cu modelele de conduita dezirabile social in scopul asigurarii unei fuctionalitati optime a sistemului. Controlul social asigura consistenta si coiziunea interna a societatii, continuitatea si stabilitatea sa, orientarea si reglarea comportamentului social, integrarea individului in societate.



Controlul social formal consta in definirea si instituirea de norme impersonale, institutionalizate in regulamente, legi sau coduri de catre asociatii sau organizatii oficiale. Menirea acestor norme consta in coordonarea actiunilor individuale pentru realizarea scopurilor comune, minimalizarea surselor de conflict din cadrul asociatiei sau organizatiei si perpetuarea acesteia. El este realizat in mod organizat si explicit de agenti oficiali specializati ai controlului social.

Controlul social informal se realizeaza in special la nivelul rolurilor sociale intr-un grup si se manifesta in mod implicit in cadrul relatilor reciproce dintre indivizi, prin participarea acestora la viata colectiva. El se realizeaza intr-o maniera implicita, neorganizat, in absenta unor agenti oficiali specializati de control. Mentionam ca in societatiile moderne controlul social informal are un trend ascendent.

Controlul social pozitiv se intemeiaza pe cunoasterea si internalizarea de catre indivizi a normelor, valorilor si regulilor de convietuire sociala ca si pe motivatia acestora de a le respecta din convingere. Astfel de control exercita atat agentii oficiali cat si cei neoficiali prin stimulare pozitiva (recompense).

Controlul social negativ se bazeaza in special pe temerile individului ca va fi sanctionat in cazul nerespectarii normelor si regulilor sociale. Acest control se exercita de agentii oficiali sau neoficiali care administreaza sanctiuni negative.

Pentru a se putea exercita controlul social se folosesc o serie de mijloace care constau intr-o serie de intrumente de presiune si persuasiune, organizate si neorganizate, implicite si explicite, formale si informale, directe si indirecte, menite sa-i influienteze pe indivizi sa adopte conduite dezirabile si sa se conformeze normelor si prescriptilor grupului comunitatii sau societatii.



Mijloacele controlului social pot fi institutionalizate sau neinstitutionalizate.

Mijloacele de control institutionalizate sunt in cea mai mare parte acele instrumente prevazute in coduri juridice, legi, regulamente, si alte acte si documente cu caracter moral, religios, politic, militar, sportiv etc. Ele emana de la organizatii, asociatii, institutii si persoane oficiale si sunt aplicate tot de insitutii cu caracter oficial.

Mijloacele de control neinstitutionalizate se refera la acele instrumente ale controlului social neformalizate, neoficializate si care de obicei nu sunt inserate sn acte oficiale. Ele sunt reprezentate de traditii, conventii, practici instituite la nivelul grupurilor, dar si de incurajari, blamari etc.

In tipologia mijloacelor de control social se poate distinge si intre mijloacele psihosociale si mijloacele material sociale.

Mijloacele psihosociale se adreseaza psihicului uman determinandu-l pe individ sa-si interiorizeze normele si valorile dezirabile social si pe aceasta baza sa-si adapateze opiniile, atituduinile, si comportamentele la modelele culturale propuse de grup sau de societate.

Mijloacele material sociale sunt cele prin care societatea il determina pe individ sa se conformeze standardelor de comportament pe care ea le impune si ele pot fi fie recompense, fie pedepse.

O alta clasificare a mijloacelor de control social cuprinde mijloacele morale, juridice, religioase, politice, stiintifice, educationale, militare culturale, economice etc. 

Mijloacele de exercitare a controlului social sunt puse in aplicare de catre anumite instante sau agenti ai controlului social. Acestia la randul lor pot fi grupati in agenti institutionalizati si agenti neinstitutionalizati.

Agentii institutionalizati sunt reprezentati de diferitele organisme si organizatii de stat juridice, politice, administrative etc. sau asociatii ale societatii civile. Acesti agenti realizeaza un cotrol social oficial organizat asupra indivizilor si grupurilor sociale.



Agentii neinstitutionalizati (informali) sunt reprezentati de anumite grupuri (de presiune, de prietenie, de joaca, criminale etc.) sau indivizi. Acesti agenti realizeaza un control social neoficial, neorganizat si spontan.

La nivelul societatii sau al grupului intre agentii controlului social se stabilesc anumite legaturi, anumite interactiuni ceea ce determina caracterul de sistem al instantelor de control social.

Unul dintre cele mai importante instrumente de realizare a controlului social este dreptul. Un rol important in promovarea conceptiei referitoare la drept ca instrument al controlului social l-a avut scoala americana "jurisprudentei sociologice", prin reprezentantii sai cei mai de seama, E. Ross si R. Pound. Pentru acestia dreptul reprezinta baza edificarii ordinii, instrumentul de control cel mai specializat si mai avansat pe care il foloseste societatea.

Dreptul, ca instrument al controlului social, isi exercita aceasta menire atat prin intermediul valorilor juridice cat si prin interventia valorilor, ideilor si idealurilor colective, prin aspiratii si experiente cu incarcatura juridica.

Din perspectiva sociologica, dreptul trebuie considerat un mecanism de control social care functioneaza in aproape toate sectoarele sistemului social. Ca intrument al controlului social, dreptul exercita in primul rand o functie integrativa in cadrul societatii: el atenueaza conflictele potentiale, facand sa functioneze raporturile sociale.

TEMATICA ESEURILOR



Controlul social; formele controlului social

Controlul social formal.

Controlul social informal

Controlul social pozitiv

Controlul social negativ

Controlul juridic

Controlul penal

Controlul democratic

Mijloacele controlului social.

10.Dreptul ca intrument de realizare a controlului social

BIBLIOGRAFIA OBLIGATORIE

1.Banciu, Dan, Elemente de sociologie juridica, Editura Lumina Lex, Bucuresti 2000

2.Badescu, Ilie, Istoria sociologiei, Editura Porto-Franco, Galati, 1994

3.Mihu, Achim, Introducere in sociologie, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1992

BIBLIOGRAFIA SUPLIMENTARA

1.Buzarnescu, Stefan, Istoria sociologiei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995

2.Giddens,Anthony, Sociologie, Editura All, Bucuresti, 2001

BIBLIOGRAFIA FACULTATIVA

1.Durkheim, Emile, Regulile metodei sociologice, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1974

2.Gusti, Dimitrie, Opere, I-VII, Editura Academiei, Bucuresti, 1968-1995

3.Lallement, Michel, Istoria ideilor sociologice. De la origini pana la Max Weber, Editura Antet, Bucuresti, 1997

4.Vander Zanden, James, W., The Social Experience. An Introduction to Sociology, Random House, New York, 1988