Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

COMUNICAREA ASERTIVA

COMUNICAREA ASERTIVA

"Natural abilites are like natural plants, that need pruning by study"

(Abilitatile naturale trebuie sculptate prin studiu)

Francis Bacon

Comunicarea ta este asertiva daca: spui celeilalte persoane ce te deranjeaza, punand accentul pe problema si nu pe persoana.

Acest lucru il faci in trei pasi:

  1. Esti empatic si respecti punctul de vedere al celuilalt. Trebui sa arati ca intelegi sentimentele celuilalt. Exemplu: "Inteleg ca sunteti foarte ocupat si de aceea ati intarziat la intalnire.."
  2. Spui ce te deranjeaza. Exemplu: " Dar acest comportament ma impiedica pe mine sa rezolv alte sarcini in timpul planificat"
  3. Formulezi solutia ta la problema. Exemplu: "Pe viitor va rog sa ma anuntati din timp ca veti intarzia si cat timp"

Tehnici speciale pentru situatii dificile:



v    Persistenta (Tehnica casetei stricate). Repeta punctul tau de vedere, vocea sa fie placuta si la un nivel mediu de intensitate. Atentia va ramane focusata pe problema fara sa fii  defensiv sau justificativ. Exemplu: " Inteleg ca doriti astazi informatii despre pret dar eu doar maine le vi le pot furniza."

v    Fogging. Esti de acord cu o parte din fapte, dar iti rezervi dreptul de a actiona asa cum vrei tu. Exemplu: "Sunt de acord cu faptul ca aceasta informatie va este necesara acum, dar."

v    Schimba problema ( Content de Process Shift). Te opresti din a vorbi despre problema si aduci in discutie cum cealalta persoana se comporta acum. Se foloseste cand cealalta persoana nu asculta sau foloseste umorul pentru a evita problema. Exemplu: " Nu vom ajunge  nici un rezultat daca dumneavoastra nu ma ascultati si tot ceea ce va intereseaza este doar pretul"

v    Defusing. Lasa-i timp celuilalt sa se calmeze inainte de a pune problema. Exemplu: "Vad ca sunteti suparat, si chiar inteleg unele reactii pe care le aveti. Haideti sa vorbim despre asta mai incolo"

Tips and tricks:

Sustineti punctul de vedere sau cererea clar si concis;

Spune-i celeilalte persoane ceea ce simti si asculta ceea ce are de zis;

Foloseste fapte si nu judecatii de valoare;

Priveste interlocutorul in ochi;

Vocea sa aiba volumul mediu;

Stai drept. Rigiditatea in pozitie exprima o stare de incordare iar relaxarea exagerata transmite o lipsa de respect;

Mimica fetei sa fie in adecvata si in concordanta cu continutul mesajului;

Cauta cai de a solutiona problema astfel incat toti sa fiti  multumiti;

Nu exagera cu folosirea comunicarii asertive.

Comportamentul asertiv

Comportamentul asertiv este comportamentul interpersonal care implica exprimarea onesta si relativ directa a gandurilor si sentimentelor ce sunt social adecvate si in care se tin cont de sentimentele si bunastarea altor oameni.[1]

Este calea de mijloc intre un comportament pasiv si unul agresiv.

Concluzii:

*     Scopul comunicarii asertive este de a gasi solutii la probleme, respectand parerile celorlalti

*     Esti asertiv daca ii spui celeilalte persoane: cum te simti, ce te deranjeaza si  arati care este solutia ta la aceasta problema;

*     Este alegerea ta ce tip de comunicare alegi: pasiv, asertiv, agresiv. 




[1] Definitie data in 1979 de catre David Rimm - profesor universitar la Universitatea North Texas State University, SUA si John Masters - profesor universitar la Universitatea Minnesota, SUA