|
Cauciucul natural
Cauciucul natural - este un compus de origine vegetala, caracterizat de o elasticitate inalta, folosit in mare parte pentru prepararea gumelor si a obiectelor din guma. Se obtine din sucul heveii braziliene.
Din punct de vedere chimic cauciucul natural prezinta o hidrocarbura macromoleculara nesaturata, cu compozitia chimica redata prin formula (C5H8)n. Acest compus se examineaza ca polimer al izoprenului. Unitatea structurala de baza a macromoleculei cauciucului natural este grupa izopentenica in forma cis:
Aceste grupe se unesc consecutiv in pozitia 1,4, cu formarea lantului macromolecular liniar. Cea mai importanta proprietate tehnica a cauciucului natural este elasticitatea inalta. La fel cauciucul natural este caracterizat de proprietati electrice inalte. El se foloseste ca material izolator. Este impermeabil fata de gaze si apa. Toate aceste proprietati determina folosirea cauciucului natural in multe domenii ale tehnicii si in uzul casnic.
Cauciucul natural se dizolva in hidrocarburi aromatice, hidrocarburi alifatice superioare si in derivatii lor, (ex: benzina, C6H6, CHCl3, CS2) solutiile viscoase obtinute se folosesc in calitate de clei. Inainte de a se dizolva cauciucul natural se umfla marindu-si volumul pina la 1000%. In apa, alcool, acetona, acizi grasi si alte lichide asociate practic nu se umfla si nu se dizolva.
Fiind un compus nesaturat interactioneaza cu halogenii. Produsul de interactiune cu clorul are compozitia (C6H6Cl4)n. Acest cauciuc este folosit in industria lacurilor neinflamabile si a cleiurilor pentru incleierea gumei pe metale. Sub influenta catalitica a hidrogenului se formeaza cauciuc hidrogenat cu compozitia (C5H10)n, folosit ca echivalent al gutapercii. Clorura de hidrogen gazoasa cu cauciucul formeaza un clorhidrat de compozitia (C5H9Cl)n, folosit in calitate de mase plastice si ca material pentru fabricarea ambalajului pentru produse alimentare.
Cauciucul natural are si careva neajunsuri: chiar la temperatura camerei aditioneaza oxigenul, ceea ce este urmata de degradarea oxidativa.
Aceasta reactie sta la baza procesului de imbatrinire a cauciului, ce este urmata de schimbarea proprietatilor obiectelor din acest material la pastrare si exploatare. Aminocompusii, alcoolii si fenolii frineaza procesul de imbatrinire, pe cind sarurile metalelor de tranzitie (Fe, Mn) si unii compusi organici ca aldehide, mercaptani grabesc imbatrinirea acestui compus.