Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Descoperirea misiunii

Descoperirea misiunii

Daca cineva avanseaza cu incredere in di­rectia visurilor sale va cunoaste un succes neasteptat in vremuri obisnuite.

Henry David Thoreau

O misiune importanta

Va amintiti aselenizarea primei nave Apollo? Am vazut cu totii imaginile filmate in 1969: Neil Armstrong pasind pe luna. Ce realizare extraordinara! Cum am organizat resursele unei intregi natiuni pentru a face ceea ce nu mai fusese facut nici­odata inainte? Am facut-o cu ajutorul unei viziuni impresio­nante a maretiei - o misiune. Presedintele Kennedy a propus tarii sa urmareasca visul de a trimite un om pe luna pana la sfarsitul anilor '60. A spus: "Alegem ca in acest deceniu sa mergem pe luna si sa facem si alte lucruri nu pentru ca sunt usoare, ci pentru ca sunt grele. Pentru ca acel scop ne va fo­losi sa ne organizam si sa ne evaluam cele mai bune energii si calitati.'1 Poporul si-a unit fortele pentru acea misiune si a realizat-o.



Odata ce am avut misiunea noastra, imaginatia a fost pusa la treaba si am avut un scop. Programul spatial a fost organizat si directionat, iar apoi visul, viziunea, misiunea a prins viata.

Una dintre caracteristicile trairii unei misiuni este surpri­za. Nu poti prevedea toate beneficiile urmaririi propriei mi­siuni, in cazul programului spatial initiat de Kennedy, cel mai important lucru pe care l-am invatat nu a fost legat de luna, ci de pamant. Am fost "treziti la realitate' de imagini televizate

ale modului in care arata pamantul nostru din spatiu si am au­zit in spatele camerelor de filmat vocile astronautilor.

in calatoria sa in spatiu, astronautul de pe Apollo 9 Russell ,Rusty' Schweickart a vazut planeta noastra ca un intreg. A spus ca a dezvoltat o constiinta personala extraordinara a inter­dependentei dintre toate formele de viata - o imagine cuprin­zatoare asupra planetei, care 1-a schimbat pentru totdeauna.

Structurile si granitele pentru care ne luptam nu sunt re­ale din perspectiva spatiului. Responsibilitatea individuala provine din acea experienta directa data de vederea plane­tei in intregime. Si din intelegerea faptului ca, luand in considerare viteza comunicatiilor din ziua de astazi, explo­rarea spatiala, calatoria si satelitii, nu mai este loc pe pla­neta pentru un concept atat de puternic fundamentat pe ideea de "ei si noi.' Si ca trebuie sa intelegem acum ca noi, ca forme de viata de pe aceasta planeta, suntem cu totii in­terconectati, iar organismele, comportamentele si atitudini­le noastre trebuie sa ajunga sa recunoasca si sa reflecte aceasta realitate.2

El si ceilalti exploratori spatiali au oferit umanitatii o vi­ziune a unitatii vietii, a intregului glob pamantesc. Iar ceea ce .m facut exploratorii nostri spatiali pentru umanitate poate iace imaginatia pentru dvs. Folosirea imaginatiei va poate ajuta sa intelegeti unitatea vietii. Raportarea la perspectiva de ansamblu asupra vietii va va ajuta sa dezvoltati un plan, o mi­siune, pentru a trai la maximum acea viata.

Ce este exact o misiune?

O misiune este un simt al scopului, care va atrage catre viitor. Va armonizeaza convingerile, valorile, actiunile si sentimentul propriei identitati. Este un material tesut din nu­meroasele fire ale intereselor, dorintelor si obiectivelor dvs. i Ineori, misiunea este mareata, inteligibila si chiar grandioasa. O misiune este mai ales atractiva. Cand va traiti misiu­nea, aveti tendinta de a va comporta ca Steven Spielberg, care spune: "Ma trezesc atat de entuziasmat, incat nu pot sa mananc micul dejun.'3

NLP este studiul gandirii si comportamentului indivizilor care fac dovada de maretie in ceea ce obtin. O caracteristica evidenta a celor care obtin realizari marete este sentimentul de a avea o misiune, care le confera scopul si directia in via­ta. Aceasta este diferenta cea mai mare intre cei care reusesc si cei care nu reusesc.

Acum, ca ati invatat unele dintre principiile fundamentale ale NLP, precum si strategia de motivare, este important sa va descoperiti misiunea. Oamenii cu o misiune se concentreaza asupra dezvoltarii calitatilor lor. Ei urmaresc cu asiduitate sa isi implineasca misiunea cu "fiecare nerv', utilizand "dorinte patimase' care creeaza "o putere divina', cum spunea Miche-langelo.4 Fac acest lucru zi de zi, si se bucura de el in intregi­me. Si dvs. puteti face la fel.

Diferenta dintre un serviciu si o misiune

Multor oameni le lipseste sentimentul de a avea o misiu­ne. Au mai degraba un loc de munca sau o cariera. "Urmea­za' o scoala. "Merg' la lucru. in clasicul sau studiu despre perceptia americanilor despre munca, Studs Terkel spunea:

Pentru cei multi, exista o nemultumire ascunsa cu greu. Blues-ul muncitorilor nu este cantat cu mai multa amara­ciune ca murmurul intelectualilor. "Sunt o masina,' spune sudorul. "Sunt intemnitat,' spune casierul de la banca si repeta si functionarul de la hotel. "Sunt un animal de trac­tiune,' spune otelarul. "Si o maimuta poate face ce fac eu,' spune dispecerul. "Sunt mai putin decat o unealta de la ferma,' spune muncitorul emigrant. "Sunt un obiect,' spune fotomodelul. Muncitorii si intelectualii dau glas ex­presiei identice: "Sunt un robot.'5

Aceasta nemultumire legata de munca duce la o viata di­vizata. Oamenii isi impart timpul intre ceea ce trebuie sa faca pentru a-si castiga existenta si ceea ce vor sa faca pentru a se distra. Viata divizata incepe in scoala primara, cu ora de cla­sa si pauza. Continua de-a lungul vietii profesionale si se in­cheie doar odata cu pensionarea.

Cu toate acestea, cei care obtin mari succese transcend complet dihotomia munca/joaca - ei fac ceea ce le place si savureaza ceea ce fac. Nora Watson i-a spus-o clar lui Studs Terkel: "Cred ca cei mai multi dintre noi cautam o chemare, nu un loc de munca Cei mai multi dintre noi avem servi­cii care sunt prea marginite pentru personalitatea noastra. Locurile de munca nu sunt suficient de incapatoare pentru oameni.'6 Numiti-o cautare, chemare, scop maret sau misiu­ne - le ofera celor care si-o descopera o ratiune profund emotionanta de a exista in lume.

Trebuie sa gasiti o misiune care va impinge inainte cu pu­tere si va trezeste pasiuni. Daca reusiti s-o gasiti, va pune pe jar; va treziti entuziasmati; va straduiti sa faceti din fiecare zi o capodopera. Astfel se caracterizeaza trairea unei misiuni personale.

Cum stiti ca nu v-ati descoperit inca misiunea? Este o chestiune de atitudine si de stil de viata. intrebati-va daca aveti un serviciu sau daca va construiti visul? Daca mergeti la lucru si apoi va distrati in timpul liber sau daca va place mun­ca dvs. atat de mult, incat gandurile vi se indreapta chiar si in vacanta catre ea si misiune? Procedeele si ideile din acest ca­pitol va vor ajuta indiferent de raspuns. Daca savurati deja o viata orientata de o misiune, acest capitol o va face chiar si mai clara, incitanta si pasionanta.

Pe de alta parte, daca ati trait o viata lipsita de pasiune, im­partiti intre corvoada muncii pentru un salariu si momentele ocazionale de distractie, acest capitol va poate ajuta sa va des­coperiti misiunea.


Unii nici macar nu se gandesc la o misiune pentru ca nici nu concep ca pot ajunge acolo. Pentru a elimina orice astfel de prostie, sa ne amintim ce "elev' fantastic sunteti. Utilizati urmatorul exercitiu pentru a va crea o imagine de "elev' ex­traordinar.

Adaugati la acest exercitiu propriile amplificari. Adaugati capacitati spirituale, mentale si altele, pe care stiti ca le aveti. S-ar putea ca o perioada sa doriti sa exersati zilnic. Cu antre­nament, imaginea pe care o construiti se poate transforma in­tr-un sistem de convingeri pennanent si imediat disponibil, care va va sprijini in toate activitatile.

Importanta convingerii

Daca utilizati cu constiinciozitate exercitiile din acest ca­pitol, va veti gasi misiunea unica. Aceasta, deoarece posedati o combinatie unica de interese, dorinte si calitati dezvoltate, la fel ca un mare rezervor de talente necultivate. Odata ce va descoperiti misiunea si o traiti, pe masura ce elevul din dvs. se dezvolta, interesele se unifica, iar talentele infloresc!

Puteti utiliza capacitatea de a invata stiind ca, in orice mo­ment al vietii dvs., puteti alege o noua directie, un nou curs al actiunii.

EXERCITIUL 7: SUNTETI O PERSOANA CARE INVATA CONTINUU

1. intoarceti-va in timp. Va amintiti cum ati obtinut, in copilarie, realizari extraordinare in ceea ce priveste invata­rea? Daca intrati acum intr-o imaginara masina a timpului, va puteti intoarce in acea perioada din prima copilarie. Pre-tindeti pentru moment ca va aflati in masina timpului. Ima-ginati-va ca va intoarceti in acea perioada fericita din copi­larie cand invatati foarte repede. Aruncati o privire la cum

erau lucrurile pe-atunci. Observati ca oamenii sunt foarte in­alti - va uitati in sus spre ei. Se petrec atat de multe lucruri.

2.     Observati-va capacitatile de invatare. invatati activ si cu
pasiune. invatati o groaza de lucruri, in special limbajul. in­
vatati intre cincisprezece pana la treizeci de cuvinte pe zi. in­
vatati sute de reguli gramaticale tara ca macar sa va ganditi
la asta. Iar acea capacitate de a invata persista.

3.     Inventarul darurilor dvs. Aveti in creier 14 miliarde de
celule care licaresc precum sistemul de electrificare din mai
multe mii de orase. Urechea dvs. poate sa auda 1 600 de
frecvente diferite, mergand de la 20 la 20 000 de cicli pe se­
cunda. Ochii dvs. pot detecta un singur foton. Iar cele 800 000
de fibre ale fiecarui nerv optic transmit catre creierul dvs.
de la cele 132 de milioane de celule retiniene de tip conuri
si bastonase mai multa informatie decat cel mai mare sistem
optic computerizat din lume. Cei peste 300 de milioane de
saculeti cu aer din plamanii dvs. ofera oxigen celor 100 de
trilioane de celule din corp. Cele 206 oase si cei 656 de
muschi alcatuiesc un sistem cu o functionare mai diversa
decat a oricarei fiinte cunoscute. Toate acestea, precum si
alte capacitati extraordinare de functionare si invatare pot fi
aplicate in numeroase moduri- Nu va puteti numara capaci­
tatile - sunt prea numeroase.

4. Alcatuiti o singura imagine. Cand va imaginati capacita­
tea de invatare, puteti vedea aceste tipuri de calitati ca pe un
intreg, o imagine luminoasa a sistemului nervos uman - un
sistem de capacitati functionale tara concurenta in univer­
sul cunoscut. Daca v-ati indoit vreodata de capacitatea dvs.
de a va implini misiunea, aceasta imagine poate sa apara ca
o dare de seama a darurilor dvs., tranformand indoiala in
incredere.

Va puteti descoperi si trai misiunea. Daca sunteti convins ca puteti, veti reusi. De ce? Pentru ca acea convingere acti­veaza in dvs. aceleasi capacitati fenomenale ca in cazul oamenilor de succes pe care ii admirati atat de tare. Daca cine­va poate face un lucru, oricine poate sa invete sa il faca. In procesul de descoperire a misiunii prezentat in continuare, aducem in prim-plan cativa oameni care au obtinut realizari marete, in trecut si in prezent. Veti invata sa observati tipare­le care stau in spatele motivatiei lor. Aceste modele reprezin­ta o chestiune de atitudine.

Povestea zidarului

Daca un zidar care construia in urma cu sute de ani Cate­drala Sf. Petru din Vatican ar fi fost intrebat: "Ce faci?', el ar fi putut spune: "Asez caramizi, construiesc un zid, imi fac pur si simplu treaba.' Acesta este un tip de persoana cu un obiec­tiv specific. Sau ar fi putut spune: "Construiesc una dintre cele mai marete catedrale ale lumii, o constructie care va dai­nui secole ca dovada a ceea ce pot sa realizeze oamenii inspi­rati de Dumnezeu.' Aceasta este o persoana cu o misiune. Este genul de sentiment inspre care puteti tinti in timpul crea­rii unei misiuni.

O misiune nu este ceva ce va impuneti sau vi-1 identifi­cati printre preocuparile curente. Este ceva mai extins si mai profund decat atat. Este ceva ce descoperiti in interior. Des-coperindu-va misiunea, sunteti sigur ca obiectivele pe care le urmariti va apartin; sunteti sigur ca veti fi fericit atunci cand le veti realiza; sunteti sigur ca drumul dvs. prin viata se deruleaza cu o pasiune care va energizeaza fiecare fibra.

invatati cum sa faceti ceea ce va place

Lectia fundamentala pe care ne-o dau toti marii oameni de succes este aceasta: Fa ceea ce iti place sa faci. Este suficient de simplu. Totusi, uneori, oamenii nu cred ca pot fi platiti sa faca ceea ce le place. Alteori, au uitat ce le place. Poate ca cel mai important lucru care ii impiedica pe oameni sa intre in

contact cu misiunea lor este acesta: pur si simplu nu stiu cum sa o faca. Nu stiu cum sa treaca de la scopurile, valorile si in­teresele lor cotidiene la acea directie unificata a entuziasmului si implinirii - misiunea lor. Puteti totusi folosi o serie de exer­citii gradate pentru a va ajuta sa va stabiliti pasiunea vietii, scopul pentru realizarea caruia care v-ati nascut.

Cand va ganditi la dvs., puteti sa confirmati pe loc ca traiti si ca supravietuiti. Si, dupa cum stim cu totii, exista o diferen­ta uriasa intre a supravietui si a trai din plin.

A fi motivat pentru supravietuire reprezinta un criteriu pe care l-ati indeplinit dintotdeauna. Daca nu ar fi asa, nu ati citi acum aceasta carte. Cand va ganditi retrospectiv la viata dvs., veti identifica probabil perioade cand a trebuit sa va automo-tivati puternic pentru a supravietui. Va puteti redirectiona acum energia instinctului de supravietuire, astfel incat sa o puteti folosi pentru a trece dincolo de supravietuire, la a trai - la a trai acea viata pe care o alegeti.

Ajungem sa traim o astfel de viata amintindu-ne ca avem capacitatea de a invata. Iar invatarea - schimbarea modu­lui nostru de gandire, de comportament, de comunicare - este cea care ne va ajuta sa ne indeplinim misiunea aflata in desfasurare.

Procesul de descoperire a misiunii

Pentru a gasi un exemplu foarte bun de pasiune in viata, e suficient sa ne gandim la Susan Butchcr, care participa la cea mai obositoare si dificila cursa din lume - cursa de sa­nii cu caini din Iditarod. Aceasta cursa se intinde pe o mie o suta de mile de-a lungul salbaticiei aride si reci din Alaska. Dureaza zece zile sau mai mult, si este o realizare uluitoare numai sa reusesti sa o termini. Susan Butcher a castigat de patru ori aceasta cursa.

Cum a decis Susan Butcher ca va fi un extraordinar perfor­mer in acest domeniu? in 1975 locuia pe Coasta de Est a Statelor Unite. Avea douazeci de ani si nu stia ce sa faca cu viata ei. S-a intrebat: "Cum pot sa-mi construiesc o viata care sa in­cluda cele doua lucruri care imi plac: salbaticia si animalele?' Raspunsul ei a fost sa isi descopere propria pasiune. A spus:

Mi-au placut dintotdeauna cainii, toate animalele. Iar cand mi-a murit primul caine, am vrut sa-1 inlocuiesc. Si am ajuns sa cumpar un husky care avea sase saptamani. Si m-am gandit: "Nu ar fi frumos sa-1 invat sa traga o sanie?' Asa ca am facut-o ca pe un hobby. Dar patru luni mai tarziu mi-am cumparat cel de-al doilea husky, iar dupa doua luni m-am mutat la cineva care avea cincizeci de husky si am in­ceput sa calatoresc in mod serios cu cainii pe zapada.7

S-a hotarat deci asupra curselor de sanii trase de caini. S-a tot mutat inspre vest si nord. A sfarsit in Alaska si a constru­it o cabana din lemn in care sa locuiasca. Nu avea nici o si­guranta ca isi putea urma visul, dar a facut-o oricum. Iar as­tazi este principalul performer al planetei in acest sport - un sport care pana acum a fost dominat de barbati.

in cazul lui Susan Butcher, este usor de inteles diferenta dintre o misiune si un obiectiv. Iata cum o descrie ea:

Eram in Fairbanks si vorbeam cu un prieten de-al nos­tru. Iar el ne-a spus: "Ce va vedeti facand peste cinci sau zece ani?' Noi (ea si sotul ei, David) am incercat sa-i ex­plicam cate ceva din ce se intampla. Iar cand a continuat sa ne intrebe de scopurile noastre, nu i s-au parut potrivi­te. Scopurile noastre nu erau de genul care sa ne duca un­deva (din punct de vedere financiar) pentru ca apoi sa spu­nem: "Aha, am reusit. Am terminat cu asta.'

Si diferenta pe care-am vazut-o noi, si i-am explicat in ce consta ea, a fost ca suntem multumiti facand ceea ce fa­cem acum. Si asa ca, intr-adevar, muncim din greu, si sun­tem foarte, foarte ocupati, si poate, mai stii, unul dintre

scopurile noastre viitoare o sa fie sa micsoram un pic rit­mul, dar nu sa-1 schimbam sa nu ajungem la un punct in cariera noastra si sa spunem apoi ca renuntam la aceasta cauza a curselor de caini pentru ca ne-am scos banii, si o sa plecam sa facem altceva. Ne place ce facem, si ne traim deja visul. Deci, nu trebuia sa castigam multi bani sau sa atingem un anumit punct in cariera noastra. AM REUSIT. Am reusit acum treisprezece ani - pentru ca toti acesti ani am trait in salbaticie si am lucrat cu caini.8



Ea spune despre viata sa: "Multa lume ar gandi despre via­ta mea ca e facuta din multa munca grea. Dar pentru mine este o truda din dragoste.'9 Asa iti dai seama cand iti traiesti misiu­nea in desfasurare - cand urmarirea scopurilor este o truda din dragoste. Si apare din descoperirea pasiunilor vietii tale.

Un alt om de succes care isi urmareste in viata pasiunile este regizorul de film Steven Spielberg. Filmele lui au fost vazute de mai multi oameni decat cele ale altor regizori. A in­ceput sa faca filme pe vremea cand era un copil de doar opt ani. A decis ca misiunea lui in viata era sa fie un povestitor prin intermediul filmului. Creeaza continuu, deoarece pentru el a face filme este ca si cum s-ar juca. Iata cum isi descrie Spielberg munca:

in filmele mele preamaresc imaginatia ca instrument al marilor creatii Visez pentru a trai. O data pe luna imi cade cerul pe cap, imi revin si vad un alt film pe care vreau sa-1 fac. Uneori, cred ca am rulmenti in loc de creier; aces­te idei aluneca si se strecoara tot timpul una pe langa alta. Problema mea e ca nu mi se opreste imaginatia. Ma tre­zesc atat de entuziasmat, incat nu pot sa mananc micul de­jun. Nu am ramas niciodata fara energie.10

Steven Spielberg poate fi deci un exemplu pentru noi toti al lucrurilor care se intampla atunci cand faci ceea ce iti place.


Ted Turner este un alt exemplu de persoana care traieste cu patima o misiune. El este fondatorul Jocurilor Bunavointei, al CNN-ului, TNT-ului si al canalului CNN Headline News, pre­cum si creatorul unui incredibil imperiu de televiziune prin ca­blu. El a adus de fapt stirile televizate prin cablu nu numai in Statele Unite, ci si in intreaga lume. Ales in 1991 de revista Ti­me ca "Omul anului', Ted Turner este o persoana care trans­pune prin intermediul organizatiilor sale "satul global' al lui Marshall McLuhan in realitatea noastra cotidiana.

'ii

Cum si-a inceput misiunea? Dupa ce a aflat ca tatal sau demarase proiectul de a-si vinde afacerea, Ted 1-a infruntat la varsta de douazeci si patru de ani. in confruntarea verbala care a urmat i-a "aruncat in fata lui Ed Turner propriile argu­mente impotriva sinuciderii.' La putin timp dupa cearta lor, tatal sau s-a sinucis cu un pistol. Din acel moment, Ted "a pornit intr-o cautare in care nu avea sa se mai uite niciodata

inapoi

EXERCITIUL 8: DESCOPERITI-VA PASIUNEA VIETII

/. Intrati in contact cu entuziasmul interior. Cunoasteti-va interesele, ca Steven Spielberg, Susan Butcher, si alti mari oameni de succes. Sau, cum a intrebat odata cofondatorul NLP John Grinder: "Ce-ti place atat de mult sa faci incat ai fi in stare sa dai bani ca sa poti face acel lucru?'

2. Cunoasteti-va pasiunile, interesele, dorintele, placerile.

Doar dvs. stiti ce va place cu adevarat. Ar putea fi tinichige-ria, profesoratul, inventiile, sau sute de alte posibilitati. Ati putea gasi indicii intr-un hobby pe care il savurati. S-ar pu­tea sa va placa oamenii sau sa va placa computerele, ori amandoua. in timp ce va ganditi la acele interese, dorinte, placeri si pasiuni, simtiti cum propriile semnale interioare de entuziasm si interes ies la suprafata din strafundurile sufle­tului. Simtiti-le. Faceti un inventar al celor mai placute eve-

nimente din viata. Daca ati avea zece milioane de dolari, pentru ce fel de ocupatie ati plati ca s-o puteti avea?

3.  Concentrati-va asupra celor pe care ii admirati. Priviti-i
si ascultati-i pe eroii dvs. preferati, pe oamenii pe care ii ad­
mirati, pe cei cu care doriti cel mai mult sa va asemanati, pe
cei pe care ati incercat sa-i egalati si sa-i imitati de-a lungul
intregii vieti. Acesti eroi au interese, dorinte si scopuri simi­
lare cu dumneavoastra. Acordati-Ie atentie si bucurati-va de
ele. Vizualizati-le pe ecranul imaginatiei, in farul dvs. inte­
rior si simtiti entuziasmul cu care ati intrat in contact.

4.  Insistati. Continuati sa repetati pana cand veti detine o co­
lectie bogata de imagini cu ceea ce va pasioneaza.

Moartea tatalui sau 1-a indemnat sa isi reexamineze cele mai profunde valori. Pana atunci, spunea Turner, persista in mintea lui ideea despre succes a tatalui sau: "El era cel de la care ma asteptam cu adevarat sa judece daca aveam succes sati nu' Aceasta reexaminare a ceea ce era important a creat cateva schimbari majore in criteriile sale privind succe­sul. Spunea: "Am petrecut o groaza de timp incercand sa imi dau seama ce anume a gresit el. A pus prea mult accent pe succesul material. Va pot spune acum ca aurul e inselator.. ,'12

Cele mai profunde tragedii pot deveni o rampa de lansa­re pentru urmatoarea faza a vietii. in acest caz, durerea chi­nuitoare a mortii tatalui 1-a motivat sa isi reexamineze cele mai profunde valori si principii, ba chiar sa isi formuleze unele noi.

O alta persoana care si-a cercetat in profunzime valorile si principiile a fost un antrenor. Echipa de baschet a UCLA, an­trenata de John Wooden, a realizat cea mai lunga succesiune de victorii (88 de meciuri) din toate sporturile importante. Este singura persoana intrata in Hali of Fame al baschetului, atat ca jucator, cat si ca antrenor. in timpul celor 27 de ani pe­trecuti la UCLA, echipele sale nu au avut niciodata un sezon in care sa piarda. Iar in ultimii sai 12 ani, au castigat 10 cam­pionate NCAA, dintre care sapte la rand. Nici o echipa de baschet de colegiu nici macar nu s-a apropiat de reeditarea acestor realizari.13

Dedicarea sa neabatuta este legendara. inca isi aminteste fiecare minut din antrenamentele celor 27 de ani petrecuti la UCLA. Si nu vorbeste niciodata despre castigarea meciurilor. "Succesul nu inseamna pentru mine a obtine un scor mai mare decat adversarul, ci este linistea interioara care vine din multumirea ca ai facut tot posibilul. E ceva ce fiecare individ trebuie sa stabileasca pentru sine.'14

Combinand talentele de sportiv, principiile de viata ale ta­talui sau si dragostea de oameni, a devenit cel mai admirat an­trenor din lume. Cum si-a formulat el misiunea?

Acesta este crezul pe care i 1-a dat tatal sau si care a con­stituit cheia trairii misiunii sale:

1.      Fii sincer cu tine insuti.

2.  Fa din fiecare zi o capodopera.

3.  Ajuta-i pe ceilalti.

4.  Inspira-te profund din cartile bune, in special din
Biblie.

5.  Fa din prietenie o arta.

6.  Construieste-ti un adapost pentru zilele ploioase.

7.  Roaga-te pentru indrumare, socoteste si exprima-ti
in fiecare zi recunostinta pentru lucrurile cu care ai
fost binecuvantat.

in afara de a-si trai crezul, ce anume 1-a motivat sa isi alea­ga misiunea de antrenor? Iata ce spunea:

De fapt, sunt intrebat frecvent de ce am ales o cariera de antrenor si de ce am pastrat-o. Amos Alonzo Stagg, care era antrenor de fotbal la Chicago pe vremea cand obisnu-iam sa-mi fac "plimbarea anuala la Chicago', imi rezuma cel mai bine sentimentele legate de subiect. Stagg, care a lucrat cu tineri si a antrenat bine in anii '90, atunci cand a

fost intrebat de ce antreneaza a raspuns: "Din cauza unei promisiuni pe care i-am facut-o lui Dumnezeu.'

Simt ca dragostea mea pentru tineri reprezinta moti­vul principal. Am continuat sa fiu antrenor si am refuzat posturi care ar fi fost mult mai profitabile.15

Nu urmarea valorile altcuiva. A privit adanc inlauntrul sau. Si-a apropriat valorile si principiile pe care le-a invatat, de cele pe care le-a formulat. Puteti face acelasi lucru pe care l-au facut Ted Turner si John Wooden. Puteti sa va descope­riti valorile si principiile in care credeti in adancul sufletului si sa le adoptati. Iata cum.

EXERCITIUL 9: REEXAMINATI-VA CELE MAI PROFUNDE VALORI SI PRINCIPII

1. Ganditi-va la cateva dintre interesele, placerile si dorin­tele dvs. Cercetati obiectivele pe care le urmariti acum. Ui-tati-va apoi in viitor si vedeti acele obiective realizate. V-ati gandit mult Ia ele inainte. Alegeti-le pe cele mai importante care va vin in minte - pot fi doua, trei, chiar cinci. Aceste obiective reprezinta viitorul concret pe care vi-1 doriti.

2. Stabiliti-va valorile si principiile. Pastrati-le in minte prin modalitatea pe care o gasiti cea mai placuta. Luati pe rand fiecare obiectiv specific; priviti-1, ascultati-1, experi­mentati faptul ca este un scop propriu. Dupa asta, intre-bati-va: "Ce pretuiesc la acest obiectiv?' Daca scopul este de a calatori, raspunsul ar putea fi "faptul ca invat' sau "dis­tractia', ori altceva. Daca obiectivul este un nou loc de mun­ca, raspunsul poate fi "incitarea' sau "provocarea'. Raspun­sul poate fi constituit de o valoare, sau de mai multe. Pentru Ted Turner, valorile par sa fie armonia, rezolvarea probleme­lor si entuziasmul. Susan Butcher pare sa pretuiasca dragos­tea, grija si perseverenta. De obicei, raspunsurile sunt alcatuite dintr-un singur cuvant sau o expresie, cum sunt cuvin­tele din urmatorul tabel de valori si principii.

3.   Faceti o lista cu valorile si principiile dvs. Parcurgeti
acum obiectivele pe care le aveti in minte si intrebati-va:
"Ce pretuiesc la acest obiectiv?' Faceti o lista.

4.   Descoperiti-va cele mai profunde valori. Cand ati termi­
nat, aveti in fata o lista de valori si/sau principii profunde,
intrebati-va acum: "Ce este important pentru mine cand ma
gandesc la toate aceste valori?' Raspunsul care va vine in
minte este o valoare si mai importanta. A va cunoaste valo­
rile importante, profunde constituie un aspect crucial al inte­
legerii de sine. Realizati acum in ce mod v-au motivat valo­
rile pe dvs. insiva, realizarile, fiecare actiune.

5.   Notati numele celei mai profunde valori sau principiu.

Scrieti aceste valori si principii pentru un viitor punct de re­ferinta.


Valori si principii


activism

dreptate

autonomie

studiu

frumusete

dragoste

grija

a face lumea mai buna

provocare

maiestrie

curaj

ordine

creativitate

perseverenta

demnitate

spirit ludic

eleganta

revolutie

excelenta

siguranta

entuziasm

protectie

obiectivitate

independenta

libertate

slujire

implinire

simplitate

distractie

rezolvarea problemelor

gratie

schimbare stimulativa

fericire

sinergie

adevar

unicitate

utilizarea propriilor calitati

vitalitate

intelepciune

savoare

Exista trei cai prin care oamenii devin constienti de pro­priile valori profunde. Cea mai des intalnita cale apare in mo­mentul in care valorile va sunt profanate. Cand va simtiti stanjenit, suparat, sau inadecvat in vreun fel, exista o valoare implicata in experienta dvs. Daca cineva este lipsit de respect si asta va infurie, furia pe care o traiti provine din faptul ca valorizati respectul - faptul ca doriti sa fiti tratat respectuos intr-o relatie. Daca va simtiti nelinistit in legatura cu un eve­niment care va avea loc, pentru ca nu sunteti sigur cat de bine ii veti face fata, atunci valoarea excelentei se afla la originea anxietatii dvs. De multe ori, cele mai dureroase traume din viata determina valorile pe care le pretuim cel mai mult.



Cel de-al doilea mod de intelegere a valorilor este prin eve­nimentele care le implinesc. Daca cineva este plin de solicitu­dine - va ajuta asumandu-si riscuri intr-un moment de mare dificultate pentru dvs. - va simtiti extraordinar. Aceste senti­mente reprezinta valoarea respectului, iesind la suprafata din interiorul dvs. in timp ce urmariti un sport sau un eveniment artistic preferat si sunteti inspirat de o performanta deosebita, sentimentele pe care le experimentati reprezinta indicatori ai valorilor dvs. profunde, indiferent cum le numiti, perfectiune, maiestrie, frumusete, sau altfel. Sentimentul este mult mai im­portant decat numele pe care il poarta. Aceste cuvinte nu sunt valorile efective, tot asa cum numele insirate intr-un meniu din restaurantul preferat nu reprezinta felurile de mancare concre­te. Valorile sunt ansambluri de sentimente care va anunta ce este important pentru dvs.


Cea de-a treia cale de experimentare a valorilor profunde este prin explorarea interioara constienta. Oricine isi poate des­coperi si simti prin meditatie adanca cele mai profunde valori.

Ceea ce trebuie facut in legatura cu valorile si principiile dvs. este de a le conecta la o viziune mareata a intregului care este viata dvs. Sa ne intoarcem la Ted Turner. Dupa ce si-a re­examinat valorile si principiile, si-a inteles misiunea. Valori­le si principiile nou descoperite i-au aratat drumul catre ma­reata viziune asupra misiunii sale.

De ce a creat, de exemplu, Jocurile Bunavointei, de pe urma carora a pierdut optzeci de milioane de dolari in 1986 si in 1990? "Am facut-o pentru a reuni din nou pe terenurile de joc cele doua tari. Puteam sa jur ca sovieticii cautau sa ne fie

prieteni,' a spus el.

Cand a fost intrebat de ce isi traieste viata asa cum si-o tra­ieste, a raspuns:

Am vrut pur si simplu sa vad daca putem s-o facem - precum Cristofor Columb. Cand faci ceva ce nu a mai fost facut niciodata inainte, cand navighezi pe ape neexplorate si nu stii incotro mergi, nu esti sigur ce vei gasi cand vei ajunge, dar cel putin mergi undeva

intrucat stirile televizate au o putere atat de mare, avem o responsabilitate, nu de a face multi bani, ci de a ne influ­enta comunitatile. Iar comunitatile noastre nu presupun doar piata locala, si nici tara noastra, ci lumea in care

traim

De ce nu nazuim ca in urmatorii zece ani sa avem pace pe pamant? Iar in anul 2000, sa intoarcem timpul inapoi la zero? Si sa fie I.P. si D.P. - inainte de Pace si Dupa Pace. Ar putea fi cea mai mare onoare pe care i-am putea-o acorda generatiei noastre. Daca facem asta, oamenii vor fi aici peste doua mii de ani16

Tipic pentru misiunea unui mare om de succes este ca are un vis maret, aproape irealizabil ca viziune motivanta. Si el

vrea sa fie asa. Crede ca oamenii ar trebui sa isi fixeze obiec­tive pe care nu le pot atinge niciodata. "Nu ma voi linisti pana cand nu au fost rezolvate toate problemele lumii. Pro­blema celor fara adapost, SIDA. Sunt intr-o forma grozava. Vreau sa spun ca problemele imi vor supravietui - n-am nici o indoiala.'

Desi misiunea sa este una foarte vasta, ea se extinde in continuare. Si-a adunat resursele pentru a-i facilita realiza­rea. A facut ca Jocurile Bunavointei sa creeze o senzatie de comunicare si camaraderie printre milioanele de oameni care se uita la televizor in anii dintre Olimpiade. Iar el ofera prin intermediul televiziunii prin cablu o retea mondiala de co­municare. Misiunea lui Ted Turner este motivata de o viziu­ne grandioasa a posibilitatilor. Este unul dintre lucrurile care il entuziasmeaza.

Nici o poveste despre succes din lumea actuala nu este completa fara descrierea lui Buckminster Fuller. Inventator al domului geodezic*, numele remarcabilei si recent descoperi­tei familii de molecule, buckminsterfuller-ee (pe scurt, buc-kyballs), creator al hartii Dymaxion, al masinii Dymaxion si al altor numeroase inovatii, este cunoscut in toata lumea ca unul dintre principalii ganditori si inventatori vizionari ai se­colului XX. Pana in 1968, numarul lucrarilor originale publi­cate de Fuller crescuse la peste 2 100 pe an.

Cum a realizat Buckminster Fuller atat de multe in viata? A inceput cu misiunea, pe care a descoperit-o intr-o noapte. Dupa moartea fiicei sale, in varsta de patru ani, Alexandra, survenita in urma unei boli, dubla exmatriculare de la Har-vard, pierderea companiei, ruina financiara si nasterea celui de-al doilea copil, s-a trezit in mijlocul unei depresii nimici­toare. Buckminster Fuller avea in fata un viitor sumbru.

* Dom geodezic = structura de forma sferica, realizata de obicei din bare, avand nodurile pe o suprafata sferica.


Fixand cu privirea apele intunecate ale lacului Michigan in­tr-o noapte din 1927, si-a dat seama ca ajunsese intr-un punct de rascruce. "De ce oare sunt un ratat?' s-a intrebat el. Avea doar doua alternative: sa sara in apa sau sa se gandeasca, si a ales-o pe cea de-a doua. A inceput sa isi structureze misiunea in viata. Dupa un intens proces de analiza, a conchis ca nu avea dreptul sa isi stabileasca singur valoarea in univers si ca era ne­cesar sa isi incredinteze destinul intelepciunii divine. in aceas­ta relatare fascinanta, el isi explica descoperirea:

Cred in integritatea intelepciunii "rationale' anticipati­ve pe care o putem numi "Dumnezeu.'. . . "Eu stiu cel mai bine sau Dumnezeu stie cel mai bine daca sunt de vreun folos universului?' Raspunsul a fost: "Nu stii si nici un om nu stie, dar credinta pe care tocmai ce ti-ai fondat-o pe experienta impune recunoasterea intelepciunii apriorice a realitatii fiintei tale.' Am spus, adresandu-ma in aparenta mie insumi: "Nu ai dreptul sa te dai la o parte, tu nu iti apartii. ii apartii universului. Importanta ta iti va ramane intotdeauna ascunsa, dar poti presupune ca iti indeplinesti rolul daca te consacri transformarii intregii tale experien­te in profitul maxim al altora. Tu si toti oamenii sunteti aici pentu binele celorlalti.'17

Pe masura ce isi traia misiunea, identitatea sa profesiona­la se maturiza. Se autonumea "un explorator al proiectelor stiintifice anticipate.'18 Asa cum observati din aceasta relata­re, el a parcurs primii trei pasi din procesul descoperirii mi­siunii sale. Si a terminat Pasul 3 - si-a construit o viziune mareata a scopului in viata si a identitatii sale ca persoana.

EXERCITIUL 10: CONSTRUIREA UNEI VIZIUNI GRANDIOASE

S-ar putea sa doriti sa faceti acest exercitiu singur, undeva afara, in natura.

1. Vizualizati-va interesele, valorile si calitatile. Urmatorul pas este descoperirea intereselor si valorilor profunde care va alcatuiesc misiunea. Se poate realiza vizualizand o ima­gine mare, completa, plina de inteles a scopului caruia i-ati putea inchina viata. Acesta va fi format din interesele, valo­rile si obiectivele prezente. incepeti sa va jucati cu imagini­le pe care le vedeti si care reprezinta oarecum directia pe care doriti sa o luati. in timp ce va formati o idee despre o posibila misiune, vizualizati instantanee in care faceti ceea ce va place, instantanee ale calitatilor dvs.

2.  Concentrati-va asupra eroilor. Aruncati o privire la actiu­
nile eroilor preferati. Vizualizati-va facand lucruri care va
confera acelasi sentiment pe care il aveti cand va ganditi la
ei. Vizualizati instantanee ale persoanei care doriti sa deve­
niti. Toate imaginile pe care nu la agreati pot sa dispara.

3. Regizati un film despre dvs. insiva. Imaginati-va asa cum
doriti sa fiti - facand lucrurile care va plac. Orice puneti pe
ecran, dvs. sunteti Spielberg, dvs. sunteti regizorul. Vizuali­
zati imaginile care va pasioneaza. Puteti sa va jucati cu ima­
ginile pe care le aveti. Imaginati-va ca va aflati intr-o sala de
cinema tridimensionala. Este un loc in care puteti vedea, auzi
si simti cu mare fidelitate.

Lasati intelepciunea interioara sa ghideze expunerea vizuala pe care o urmariti. Vizualizati-o, simtiti-o, bucurati-va de ea. Imaginile sunt de obicei apropiate si bogat colorate. Imagi­nati-va traind un scenariu care va da fiori pe sira spinarii. Pu­teti sa mariti acel viitor minunat, fericit, incitant, pe care il vedeti. El va permite sa faceti ce va place si sa realizati lu­crurile in care credeti.

4. Amintiti-va care sunt valorile profunde. Enumerati valo­
rile profunde in timp ce urmariti scenariul misiunii. Observati cum se pot imbina valorile si imaginile cu o coerenta re­marcabila.

5.   Cereti ajutor intelepciunii interioare. Cereti intelepciunii
interioare, puterilor superioare sau lui Dumnezeu, sa va ca­
lauzeasca aceasta viziune grandioasa. Ea va fi mai degraba o
descoperire decat o creatie. Lasati-o sa vina la dvs. Cereti-i si
va veni. Priviti si ascultati un timp acele fragmente de viata
care se unesc intr-un intreg pentru care simtiti o pasiune in­
tensa. Mai vizualizati niste imagini. Imaginati-va ca trece un
timp. Vizualizati imagini clare, stralucitoare, apropiate, lega­
te de ceea ce puteti crea in viata. Pot incepe sa se deplaseze
intr-o anumita directie, unindu-se si reprezentand multe din­
tre obiectivele dvs. curente, unele dintre lucrurile pe care le
doriti. Vizualizati-Ie transformandu-se intr-o mare colectie
profetica de imagini reprezentand scopul si misiunea dvs.

6.   Faceti ce e necesar. Acordati-va timpul de care aveti ne­
voie - cinci minute, o ora, o dupa-amiaza intreaga. Ceea ce
creati este viata dvs., viitorul dvs. Cand ati terminat, treceti
in scris ce s-a petrecut. Imaginile sunt atat de atragatoare, in­
cat aveti niste indicii referitoare la misiune. Acum o puteti
extinde mai mult. Rugati vizionarul din dvs. sa va acorde da­
rul acestei viziuni grandioase.

hiei careia ii apartin si nu pe cele ale partii superioare. Din pacate, actioneaza din si cu ajutorul fricii.

Capacitatea intelectuala pe care o avem din cand in cand este de a intelege ca supravietuirea noastra depinde de cei din jur si ca nu trebuie pozitionata in centrul fiintei noastre. Cred ca saltul intelectual al institutiilor pana la ni­velul acestei intelegeri nu a avut loc.

in esenta, institutiile de acest tip, fie ele guverne sau corporatii, sunt cumva limitate intelectual si singurul mod in care se vor schimba va fi acela in care oamenii se vor exprima individual sau impreuna.19

Schweickart i-a conferit directie misiunii sale promovand viziunea vederii din spatiul cosmic a intregului pamant, cola­borand la fondarea Asociatiei Exploratorilor Spatiali. Acest grup a publicat cartea The Home Planet si se implica in nu­meroase proiecte inovatoare.

Experienta inaltatoare a accesului la o imagine grandioasa trebuie sa fie canalizata intr-o directie specifica. Este ceea ce a facut Rusty Schweickart. Este diferenta dintre a fi un visa­tor fara baza reala si o persoana cu o misiune.


Vazand imaginea grandioasa a realitatii la care doriti sa contribuiti, puteti transforma viziunea intr-o cauza pentru care sa munciti - o directie anume spre care sa va canalizati eforturile. Astronautul Rusty Schweickart a sesizat importan­ta unei relatii intre o viziune mareata asupra intregului si o di­rectie specifica. Experienta traita in spatiul cosmic 1-a ajutat sa isi descopere misiunea. Iata cum o descrie:

Exista limite fundamentale in institutiile care servesc acest scop (nevoile intregii planete) deoarece insesi insti­tutiile slujesc mai bine interesele partii inferioare a ierar-

EXERCITIUL 11: GASITI O DIRECTIE SPECIFICA PENTRU O VIZIUNE GRANDIOASA

1.   Faceti o propunere. Propuneti-i intelepciunii interioare ca
in imaginatia dvs. sa se desfasoare imagini sau un scurt film.
Experimentati in propriul cinematograf interior acele ima­
gini care zugravesc o directie pe care o poate lua misiunea
dvs. Bucurati-va de ea. Ceea ce se intampla provine din in­
telepciunea interioara.

2. Adaugati efecte speciale. Alegeti muzica preferata si un
sistem de redare stereo de inalta fidelitate. Un meniu cu di­
ferite genuri de muzica va ajuta ce sa alegeti. Exista genuri care va confera un sentiment al importantei si al implicatii­lor profunde ale angajarii in aceasta misiune.

3. Formulati o fraza. S-ar putea ca la inceput sa o auziti
slab. Mariti apoi volumul. in timp ce vedeti o imagine, as­
cultati muzica; formulati in cuvinte o fraza sau doua - o
scurta declaratie care va descrie misiunea.

Steven Spielberg ar fi putut spune, in timp contempla ceea ce dorea sa faca in viata, "Sunt un povestitor planetar. O sa spun povesti care sa ii ajute pe oameni sa evolueze.' Puneti-va in locul lui si traiti acest sentiment. Susan Butcher ar fi putut spune: "Sunt o persoana care traieste in salbaticie, alaturi de animale, si le ajuta. Iar in ceea ce fac ating exce­lenta.' Puneti-va in locul ei pentru cateva minute.

Ted Turner ar fi putut sa priveasca o suita de imagini lu­minoase si interesante, si ar fi putut spune: "Sunt un om care aduce pacea. ii apropii pe oameni unii de altii si le aduc pa­cea.' Puneti-va in locul lui Ted Turner. Cum va simtiti?

4.   Includeti valori sau un principiu. Descrieti-va misiunea
cu propriile cuvinte. Cand vedeti imaginile din fata dvs. re­
prezentand misiunea globala si sentimentul de a avea un
scop, imaginati-va traind acel obiectiv si avand un principiu
exprimat in cuvinte care va ghideaza.

5.   Traiti sentimentul. impreuna cu imaginile, muzica, prin­
cipiul si cuvintele, s-ar putea ca in interiorul dvs. sa se infiri-
pe un sentiment extrem profund. Este sesizarea importantei
misiunii. Aceste sentimente ies la suprafata si va ghideaza.

6.   inaintati in directia misiunii. Acum, in timp ce cotem-
plati imaginile, directia misiunii, faceti urmatorul pas: pa-
trundeti in acea misiune. Patrundeti in ea chiar acum si bu-
curati-va de diversele ei stadii de desfasurare. Traiti acest
viitor minunat - imaginandu-va, traind, pretinzand ca va
aflati cu adevarat acolo, in bogatia si plenitudinea acelui mo­
ment, ca si cum s-ar intampla chiar acum.

Facand un salt in viitor, in misiunea in curs de desfasura­re, puteti sesiza cat de bine va exprima scopul si cele mai

profunde valori. Puteti continua sa faceti acest lucru. Va exersati gandirea intr-un mod incantator.

7. Insistati. Continuati sa repetati acest proces mental pana cand zariti directia concreta din cadrul grandioasei viziuni asupra misiunii. Sentimentul pe care il aveti atunci cand pa­trundeti in aceasta misiune constituie o valoare profunda si un set de resurse care va ajuta s-o duceti la bun sfarsit. No-tati-va in jurnal directia specifica a misiunii pentru urmato­rul an, astfel incat sa o aveti la indemana.



Toti oamenii de succes notabili enumerati in acest capi­tol - Susan Butcher, Ted Turner, Buckminster Fuller, John Wooden, Rusty Schweickart si Steven Spielberg - s-au ar­monizat cu misiunea lor. Obiectiile interioare legate de impli­nirea misiunilor particulare s-au transformat in puncte de sprijin. Urmatorul exercitiu este o metoda de a crea o stare de armonie interioara pentru urmarirea misiunii.

EXERCITIUL 12: INTRATI IN ARMONIE CU MISIUNEA

1. incepeti sa va puneti intrebari. Cand va puneti urmatoa­rea serie de intrebari, obtineti uneori sentimentele si raspun­surile care sustin misiunea. S-ar putea ca alteori o parte din dvs. sa obiecteze: "Doamne! De ce vrei sa-ti schimbi atat de mult viata si sa implinesti o misiune ca asta?' Atata timp cat o ascultati si o respectati, fiecare obiectie contine informatii importante despre modalitatea de indeplinire a misiunii.

lata cateva intrebari pe care sa vi le puneti:

. Cum se leaga aceasta misiune de responsabilitatile ser­viciului meu actual? Ganditi-va la aceste responsabili­tati si activitati.


Cum se leaga aceasta misiune de familia mea? Reflec­
tati asupra celor din familie si a cercului de prieteni.

Cum se leaga aceasta misiune de propria-mi persoana
si de toate celelalte activitati pe care le desfasor? ince­
peti sa evaluati implicatiile acestei misiuni.

Cum se leaga aceasta misiune de comunitate si de vii­
tor; cum se leaga de tara si de viata pe care o traiesc?

2. Negociati cu partile care obiecteaza. Trebuie sa ascul­
tati, sa apreciati si sa-i raspundeti cu respect fiecarei parti
din dvs. care are obiectii in legatura cu aceasta misiune.
Atunci cand apare o obiectie, ascultati si raspundeti. Modul
in care gestionati aceste tipuri de obiectii este vital pentru
crearea concordantei si armoniei pentru misiunea dvs. Ne­
gociati cu toate partile care au obiectii legate de misiune.
Negociati exact la fel cum ati face cu cineva la care tineti
foarte mult. Pasii sunt urmatorii:

a. Ascultati obiectia.

b. Descoperiti intentia pozitiva si valoarea profunda.

c. Generati cai alternative pentru obtinerea acelei valori.

d. intelegeti-va asupra unei variante potrivite pentru toti.

in cazul unei obiectii cum ar fi: "Nu sunt sigur ce va crede partenerul meu de viata despre asta' ati putea intreba: "Care este valoarea pozitiva pe care o cauti prin aceasta preocupa­re?' Daca raspunsul este: "Mi-as dori implicarea sa integra­la in misiune,' atunci veti construi alternative pentru a obti­ne acel deziderat, cum ar fi discutiile sincere sau negocierile detaliate. Apoi dvs. si "partea' ati cadea de acord asupra unui curs al actiunii, alegand una dintre variante.

3. intelegeti realitatea mortii fizice. Realizati ca va veni o
vreme cand acest corp fizic nu va mai exista. Dar puteti lasa
ceva in urma dvs. Amintiti-va de Buckminster Fuller stand
pe malul lacului Michigan. Induceti-va dorinta de a face
ceea ce va este destinat, in aceasta viata. Constiinta mortii va
poate ajuta sa traiti o viata cu un scop incredibil.


4.   Gasiti puncte de sprijin. Cand va vedeti misiunea deru-
landu-se in fata ochilor si auziti cum este rostit principiul,
intrebati-va: "De ce este importanta pentru mine?' "Cum
ma reprezinta pe mine, persoanele la care tin si ceea ce are
sens?' Aceste intrebari pot deveni profesori si ghizi. Va pot
ajuta sa reexaminati si sa va intariti sentimentul de a trai
aceasta misiune. Ganditi-va la o alta intrebare: "Cum imi
ofera trairea pasionanta a acestei misiuni o cale spre o via­
ta mai buna?' Dupa incheierea acestui set de intrebari, ve(i
sti ca va aflati in acord cu misiunea prin intermediul unui
sentiment mai puternic - un sentiment care spune: "Da,
aceasta misiune imi apartine.'

5.   Insistati. Continuati sa repetati aceste intrebari pana cand
traiti acel sentiment. El provine din acordul tuturor "parti­
lor' fiintei dvs. afectate de o schimbare la fel de grandioasa
ca o misiune existentiala noua sau revizuita.

Metoda fundamentala de creare a unei armonii interioare - cererea si acceptarea obiectiilor interioare, negocierea plina de respect a unei solutii satisfacatoare pentru toate laturile perso­nalitatii dvs. - poate fi extrem de utila, atat timp cat este apli­cata cu sinceritate, respect si modestie. Este de obicei un proces care nu are o singura concluzie satisfacatoare. Este mai degraba unul pe care il puteti traversa in repetate randuri.

Asigurati-va ca generati un acord perfect intre toate latu­rile dvs. si misiune. Consecinta fireasca a unei implicari atat de totale este actiunea curajoasa, entuziasta si deseori socant de eficienta. Iar aceasta dedicare interioara genereaza, la randul ei, o energie care ii face pe altii sa doreasca sa vi se alature si sa va ajute.

Pentru a va sustine dedicarea fata de misiunea in care sunteti angajat si fata de actiunile concrete care vor conduce la desfasurarea ei, enuntati declaratia misiunii din Exerci­tiul 11: "Misiunea mea existentiala imi reflecta identitatea. Defineste modul in care imi utilizez capacitatile interioare. Si imi ghideaza comportamentul in aceasta lume.' Puteti ela­bora alte formulari pentru a va duce mai departe dedicarea fata de misiune.

Armonizandu-va numeroasele laturi interioare pentru a crea o implicare totala, pregatiti scena pentru actiune. Este important ca in timpul tranzitiei catre noua misiune sa fiti sustinut de cei la care tineti. Protejati-va relatiile cu ei. Cine stie, poate ca unii dintre ei vor dori sa va ajute in misiune. Deoarece suntem legati de atat de multe alte persoane, dedi­carea nu este cu adevarat deplina pana cand nu putem obtine sprijinul altora. Este important sa creati un acord si intre cei­lalti si misiune.

Cand Buckminster Fuller a respins premisa elementara de a-si castiga traiul pentru a-si urmari misiunea, a fost constient ca nu era doar decizia lui. Avea o sotie si o fetita foarte mica. Avea nevoie de implicarea sotiei sale, asa ca s-a intors la ea si i-a povestit despre "hotararea de a se dedica ajutarii uma­nitatii fara a tine cont de cum isi va castiga traiul,'20 iar ea a fost de acord.

Steven Spielberg a primit de timpuriu sprijin din partea fa­miliei sale pentru a realiza filme, si a cautat mereu ajutor. A ajuns la o dedicare atat de completa fata de realizarea filme­lor, incat, urmarindu-si misiunea, a intreprins actiuni curajoa­se, neconventionale.

La varsta de saptesprezece ani a facut un tur prin studiou­rile Universal. Acolo 1-a intalnit pe Chuck Silvers, seful de­partamentului de editare. Spielberg declara: "in loc sa cheme paza sa ma arunce afara, a discutat cu mine aproape o ora. A zis ca ar dori sa vada cateva dintre filmele pe care le facu­sem si mi-a dat un permis sa intru a doua zi. I-am aratat cam patru dintre filmele mele pe pelicula de 8 mm. A fost foarte impresionat.'21

La cateva zile dupa plimbarea prin studiourile Universal, a luat geanta tatalui sau si a intrat pur si simplu in studio. Nu

a cerut cuiva vreo permisiune. Nu a asteptat sa termine facul­tatea si sa primeasca o invitatie. Pur si simplu a intrat. A spus: Nu era nimic in ea (in geanta) in afara de un sandvici si de doua batoane de ciocolata. Asa ca in vara aceea, in fiecare zi m-am imbracat in costum si am stat pe langa re­gizori si scenaristi sau in cabina de montaj sau de dublaj. Am gasit un birou gol si l-am ocupat ilegal. M-am dus la magazin, am cumparat niste placute de plastic si mi-am trecut numele in registrul cladirii: Steven Spielberg, Ca­mera 23C.22

Mobilizarea ajutoarelor pentru misiunea dvs.

Pentru recrutarea ajutoarelor faceti o lista cu persoanele cheie din viata dvs. care ar putea fi afectate de noua misiune, intalniti-va cu fiecare pentru a discuta efectele misiunii asu­pra lor si asupra relatiei cu ei. Atunci cand le vorbiti persoa­nelor importante din viata dvs., descrieti-le misiunea si pro­cesul prin care ati trecut pentru a o descoperi. Spuneti-i acestei persoane cat de importanta este relatia pe care o aveti cu ea. Comunicati-i ca doriti sa duceti la bun sfarsit misiunea si sa pastrati aspectele pozitive ale relatiei. Cereti-i sprijin pen­tru noua directie a vietii dvs. Descoperiti toate interactiunile constructive dintre misiunea dvs. si planurile si obiectivele acelei persoane.

Ati pregatit acum scena pentru actiune. Nu numai ca veti ajunge sa va bucurati de realizarea misiunii, dar veti obtine si altceva, satisfactia de a-i ajuta pe altii. in crearea unei mosteniri pe care s-o lasati altora exista ceva care aduce un sentiment in­credibil de implinire - atat in timpul vietii, cat si dupa moarte.

O misiune: a crea pentru altii

Michelangelo, faimosul artist italian al Renasterii, consti­tuie un bun exemplu de persoana a carei misiune a lasat o mostenire pentru milioane de oameni. Michelangelo a fost in­sarcinat de catre Papa sa creeze picturile de pe tavanul Cape­lei Sixtine, una dintre cele mai mari opere de arta din lume. Era deja foarte implicat in misiunea de a fi un mare artist si o persoana care sa imbogateasca vietile oamenilor prin inter­mediul artei. Capela Sixtina, care se afla in interiorul Palatu­lui Papal de la Vatican, din Roma, constituie o parte a cladirii construite cu sute de ani in urma. Ea va dainui si in viitor.

Michelangelo se considera in primul rand sculptor. Misiu­nea sa de a crea o arta grandioasa a devenit evidenta de tim­puriu. Cand avea optsprezece ani, a petrecut mai mult de ju­matate de an disecand cadavre pentru a afla structura omului. Urmatorul poem, scris de el, surprinde esenta misiunii sale:

ARTISTUL Sl OPERA SA

Cum de se-ntampla, doamna mea, ca-ntelepciunea

omului sa vina

dintr-o asa de lunga experienta? Forme ce par vii, sapate-n marmura cea dura, vor supravietui fauritorului pe care anii-1 vor preface-n tina!

Si astfel, cauza efectul si-l produce. E randul Artei sa triumfe asupra Naturii. Iar eu, ce cu Sculptura

ma muncesc

stiu bine; minunile-i traiesc in ciuda timpului si-a mortii, atotputernicii tirani

ai soartei.

Asa ca pot da viata lunga pentru amandoi,

ori prin culoare, ori in piatra,

in totul semanand cu chipul tau si-al meu.27'

Majoritatea exemplelor de invingatori din acest capitol au fost personaje cunoscute in toata lumea. Este important insa sa constientizati ca nu trebuie sa fiti renumit pe intregul glob pentru a trai o misiune grandioasa.

Povestea unei misiuni magnifice

Mary Jane Sheppard a murit pe 18 decembrie 1992. Nu a fost cunoscuta in toata lumea, nu a inventat vreo tehnica care sa schimbe modul de gandire si nici nu a construit vreun im­periu financiar. Si totusi, a trait o misiune grandioasa. Misiu­nea pe care a trait-o Mary Jane Sheppard a fost la fel de im­portanta ca si cele traite de cei mai faimosi oameni - sa aiba grija de o familie sanatoasa, iubitoare. Ca sotie a lui Harry Sheppard si mama a celor patru copii ai lor, in San Mateo, California, ea a reprezentat lumina dragostei pentru familie si pentru prieteni.

Familia lui Mary Jane nu se limita numai la copii si ne­poti. Si-a facut un obicei din a "adopta' prietenii copiilor ei si pe altii pe care ii intalnea. Raspandea in jur numai iubire. Caldura si interesul sau fata de ceilalti atrageau prietenii ca un magnet. in timp ce sotul ei, Harry, o considera o sfanta, fiul ei, Charlie, o descrie ca pe un mare mentor, deoarece 1-a ajutat sa gaseasca in viata compasiunea.

Mai au inca in bucatarie niste sfori care atarna de-a lungul unui perete. Pe sfori sunt sute de carlige colorate, pentru rufe. Fiecare carlig reprezinta o persoana care a petrecut noaptea acolo, si alaturi e scrisa data. Familia extinsa a lui Mary Jane a devenit o comunitate de oameni reuniti de ea.

Jim Conlow, un membru al comunitatii lui Mary Jane, i-a dedicat o poezie. Se numeste Creatorul. Un fragment din ea o descrie in acest mod:

Un Creator este cel mai mare dintre

Magicieni sau Sfinti Viata de iubire magica si unitate Pregatind paine coapta si gradini Crescand copii si pe copiii copiilor Tesand tapiseria compasiunii.

A urmat de timpuriu toti pasii procedeului de descoperire a misiunii. isi cunostea pasiunile fundamentale - legatura emotionala cu oamenii. Si-a descoperit valorile profunde - dragostea si compasiunea. Si-a unificat aceste pasiuni si va­lori intr-o viziune grandioasa de traire a unei vieti extraordi­nare, pusa in slujba celorlalti. Si si-a ales o directie sau "cau­za' foarte detaliata, specifica pentru eforturile sale - comunitatea sa de prieteni si familia. S-a autoanalizat pro­fund pentru a se armoniza complet cu misiunea. Toate obsta­colele interioare din calea trairii misiunii au fost date la o par­te, a sarit peste ele, sau, in cel mai bun caz, le-a transformat in resurse. A ajuns la o implicare deplina, atat in interiorul sau, cat si in ceea ce ii priveste pe ceilalti, si aceasta o ghida in fie­care zi. Iar mostenirea lasata, sub forma familiei si a unei multimi de prieteni, s-a extins.

Cand cancerul i-a pus capat vietii la varsta de saizeci si opt de ani, dragostea ei pentru ceilalti a iradiat prin toata durerea si i-a binecuvantat pe toti cei in preajma carora a trait. in ul­timele clipe ale vietii, i-a spus fiului sau, Charlie: "Am facut tot ce mi-am propus inainte de a veni aici.' Este probabil re­compensa maxima pentru descoperirea misiunii.

Cum stim ca ne traim misiunea vietii? Nimeni din exterior nu ne-o poate spune. Este ceva ce doar fiecare dintre noi poa­te descoperi si cunoaste.

O trecere in revista a ceea ce ati invatat

Notati-va misiunea personala inainte de a trece la urmato­rul capitol. O puteti schimba oricand si probabil ca asa veti face. Este important sa recapitulam rezultatele utilizarii pro­cedeului din acest capitol, astfel incat sa-1 puteti utiliza la ma­ximum pe urmatorul. Verificati daca v-ati referit la pasiunile si interesele din viata dvs., la cele mai importante valori si principii, o viziune grandioasa si o directie/actiune specifica. Si, cel mai important, realizati corespondenta cu paradoxul

esential al unei misiuni: ceva ce nu poti sa termini niciodata, dar poti sa faci in fiecare zi.

Iata, in rezumat, pasii necesari pentru realizarea misiunii:

Descoperirea pasiunii dvs.;

Reexaminarea celor mai profunde valori si principii;

Construirea unei viziuni marete;

Descoperirea unei directii specifice;

Intrarea in armonie cu misiunea;

Obtinerea sprijinului celorlalti.

Acum este timpul sa va fixati obiective concrete pentru re­alizarea misiunii si sa va reevaluati scopurile, raportandu-va la ea. Doriti sa fiti zidarul care doar construieste un perete, care doar asaza o caramida si pune niste mortar pe ea? Sau doriti sa construiti un exemplu viu a ceea ce poate sa realize­ze umanitatea? Obiectivelor fara o misiune le lipseste pasiu­nea si sensul profund. in orice caz, scopurile unei misiuni Iransforma visurile vizionare in realitate, conferind oricarei actiuni sens, entuziasm si placere.

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.