|
Bauturi nealcoolice
1.1. Ape minerale , sifon
Acestea se dosebesc de apele potabile simple , prin proportia si prin natura substatelor chimice pa care le contin , precum si prin unele proprietati fizice. Din punct de vedere chimic ,apele minerale sunt solutii apoase si gaze . Ele trebiue sa contina cel putin 1 g saruri minerale obisnuite la 1 l apa , sau sa contina unele gaze ( CO2 , SH2) etc .
Din punct de vedere al consumului ,apele minerale se clasifica in:
ape de masa corbogazoase cu o mineralizare redusa;
ape medicinale, oentru tratarea diferitelor boli ale organismului dupa prescriptii medicinale.
Din punct de vedere al compozitiei chimice se deosebesc urmatoarele categorii de ape minerale : oligometrice sau slab mineralizate , carbogazoase , alkaline , clorosodice sau sarate , sulfoase , ferguroase , calcice sau diuretice , sulfate sau purgative si radioactive.
Apele minerale de masa . Sunt recomandate in consumul simplu sau in combinatie cu bauturi nealcoolice si alcoolice.
Borsec - apa care contine bicarbonate de calciu si magneziu ; este alcalina , carbogazoasa , cu gust placut , racoritor datorat continutului bogat in boxid de carbon . In combinatie cu vinul rezulta o bautura cu gust placut . Are o actiune stimulatoare asupra aparatului gastro-intestinal.
Biborteni - apa carbogazoasa , bicarbonate , mixta ; reconamdata in tratarea cazurilor de gastrite , hepatite simple si unele boli digestive . Are un gust placut , racoritor . In combinatie cu vinul sau cu siropul rezulta o bautura apreciata cu gust , care se serveste rece ( 4.60C).
Bodoc - apa hipotonica , alcalina , carbogazoasa , apreciata ca apa de masa si cu indicatii de cura medicinala . Are gust placut in combinatie cu vinul si siropurile de fructe cand este servita rece.
Harghita - apa carbogazoasa , hidrocarbonata , calcica , magnezica , sodica . Are gust placut , racoritoare ( siropuri din fructe ) si cu bauturi alcoolice . Se serveste rece la temperature de 4.60C.
Poiana Negri - apa hiptonica , carbogazoasa. Are gust placut si se poate consuma simpla sau in combinatie cu bauturi racoritoare si alcoolice . Se serveste rece , la temperatura de 4.60C.
Lipova - apa carbogazoasa , feruginoasa , bicarbonate , calcica , mageneziana , sodica. Se recomanda ca apa de masa simpla sau in combinatii cu siropuri naturale si bauturi alcoolice , servita rece .
1.2 Bauturi racoritoare
Bauturile racoritoare sunt bauturi nealcoolice carbonate , reconfortante , obtinute in sirop de zahar saturat cu boxid de carbon , la care se adauga fie sucuri din fructe , fie siropuri naturale de fructe , fie macerate alcoolice din coji de fructe citrice sau din plante , fie esente naturale alimentare . Pentru colorare si acidulare se folosesc coloranti si acizi alimentari ( citric si tartic ).
Bauturile racoritoare se livreaza in butelii de sticla . Ele trebuie sa se prezinte cu aspect limpede , gust placut , acidulate aroma placuta si caracteristica fructului sau esentei respective.
La turnarea racoritoarelor in pahar , degajarea dioxidului de carbon din lichid trebuie sa fie persistenta si abundenta . Sticlele cu bauturi racoritoare se vor pastra in incaperi special amenajate , ferrite de razele solare , bine igienizate , aerisite , cu temepaturi de 2.100C . Se vor evita variatiile bruste de temperatura ( trecerea buteliilor de sticla cu racoritoare pastrate la temperatura ridicata , peste 250C , si introducerea acestora direct in spatii frigorifice sau in vase cu gheata si apa ) intrucat se produce explozia sticlelor.
Bauturile racoritoare trebuie sa-si pastreze proprietetile organoleptice , coform termenului de valabilitate precizat si atestat de furnizor .
1.3 Sucuri de fructe si legume
Sucurile de fructe se obtin prin presarea manuala sau la mixer in baruri a fructelor proaspete , bine coapte , sanatoase nevatamate su curate, sau industrial prin centrifugare . Dupa obtinere sucurile naturale se imbuteliaza in sticle si se pastreaza in spatii frigorifice fiind necesare pentru consumul surent zilnic , recomandate si servite ca preparate de bauturi racoritoare in combinatie si cu alte ingrendiente , conform retetelor.
Industrial se produc sucuri cu adaosuri de zahar din urmatoarele fructe indigente si citrice : capsuni , zmeura , affine mure, visine , struguri , portocale , lamai , grpfruit , mango , chivi , etc. Ele se imbuteliaza in sticle prevazute cu eticheta pe care se afla inscrise denumirea produsului , concentratia de zahar , furnizorul producator , termenul de valabilitate si data imbutelierii . Sucurile de fructe trebuie sa aiba gust si aroma naturala pronuntate , caracteristicile fructelor respective , fara mirosuri straine.
Sucurile de fructe au o valoare nutritive asemanatoare cu cea a fructelor proaspete din care provin : in special glucide ( glucoza , zaharoza , fructoza ) , saruri minerale ( potasiu , calciu , magneziu ) , vitamine , acizi organici si arome , care dau gustul specific fructului.
Sucurile de legume se obtin din legume , pe aceleasi principii tehnologice ca si sucurile naturale din fructe , prin presare si centrigugare.Sortimentele de sucuri din legume ce se recomanda pentru servirea in stare naturala sau in combinatie cu bauturi slab alcoolice si alcoolice aperitive si digestive sunt : sucul de rosii , sucul de morcovi , sucul de telina , sucul de ridichi negre , sucul de varza alba .
-Sucul proaspat de rosii este o bautura importanta cu surse de vitamine , acid ascorbic si carotene , fier si potasiu.Recomandat si servit inainte de masa stimuleaza secretiile digestive , este antiacid si favorizeaza secretia glandelor endocrine.
-Sucul de morcovi este foarte bogat in carotene vitamine si saruri minerale . Sucul de recomanda si se serveste ca atare (siplu) , fiind indicat in combaterea anemiilor si a unor infectii intestinale.
-Sucul de telina se obtine prin centrifugarea la mixer a telinei curatate . Sucul obtinut este bogat in vitamine si saruri minerale , fiind recomandat ca o bautura tonifianta , servita simpla sau in combinatie cu bauturi slab alcoolice aperitive , inainte de masa.
-Sucul de ridichi negre sa obtine prin centriufugarea ridichilor curatate la mixer.Sucul obtinut are efecte favorabile in colicistite si usureaza secretia biliara . Se recomanda si se serveste simplu sau in combinatie cu sucuri naturale din fructe
-Sucul de varza alba se obtine din varza , curatata din frunzele vestede , taiate in bucati mari si apoi centrifugata la mixer. Sucul obtinut este bogat in vitamina C si derivati sulfurosi , are proprietati antimicrobiene , antiulceroase , cu effect cicatrizat in ulcerul gastrointestinal.Se recomanda si se serveste simplu in terapie , sau in combinatie cu bauturi slab alcoolice si alcoolice aperitive inainte de masa.
1.4 Nectarele
Nectarele sunt bauturi care contin si pulpa fructului , dispersata fin in masa sucului , conferindu-I un aspect tulbure in prezentare. Se obtin prin presarea industriala a fructelor proaspete (caise , piersici , prune , mere , cirese , etc.) , prin omogenizarea pireurilor de fructe cu sirop de zahar cu adios de acid citric . Se imbuteliaza in sticle de 500 , 750 , 1000 ml , inchise ermetic , apoi se pasteurizeaza la temperatura de 75 . 850C , urmand racirea treptata , asigurandu-se astfel stabilitatea produsului , pastrand intacte atat valoarea nutritive , cat si gustul , aroma specifica fructelor prospete . Fiecare sticla este prevazuta de o eticheta in care sunt inscrise : denumirea produsului , a furnizorului producator , concentratia de zahar , cantitatea imbuteliata in sticla (recipient) , data fabricatiei si termenul de valabilitate.
1.5 Bauturi nealcoolice aromate calde
Din grupa acestor bauturi fac parte : ceaiul , cafeaua truceasca , cafeaua solubila tip nesscafe , cacao , cacao cu lapte , ciocolatina etc. Aceste bauturi ai in componenta lor substante alcaloide , care stimuleaza sistemul nervos , activeaza circulatia sangelui si sucul gastric . Datorita continutului lor in cofeina , infuziile de ceai si cafea sunt indicate in stimularea facultatilor intelectuale , la marirea rezistentei organismului in antotimpul rece , iar in anotimpul calduros atenueaza depresiunea nervoasa , provocata de caldura excesiva . Consumate in exces pot conduce la manifestari de iritabilitate , insomnii , hipertensiune arteriala . In unitatile si sectiile de alimentatie publica aceste bauturi se prepara pe baza de retete.