|
Stenoza aortica
Cea mai frecventa modificare patologica la pacientii cu stenoza aortica simptomatica care au sub 65 ani este o valva aortica bicuspida, intalnita la 2-3% din populatie. Este de 4 ori mai frecventa la barbati decat la femei. 20% din pacientii cu bicuspidie aortica au o anomalie cardiovasculara asociata, ca PCA sau coarctatia de aorta. La pacientii cu valva aortica bicuspida, aceasta are o singura comisura fuzionata si un orificiu orientat excentric. Desi valva deformata nu este stenotica la nastere, este supusa unui stress hemodinamic anormal, care poate duce la ingrosarea si calcificarea foitelor valvulare, rezultand imobilitatea lor. La multi pacienti coexista o anomalie a tunicii medii a aortei deasupra valvei, care predispune pacientii la dilatatia radacinii aortei. Aria orificiului aortic la un adult normal este de 3-4 cmp. Stenoza aortica devine importanta hemodinamic daca aria valvulara este redusa la aproximativ 1 cmp.
Clinica
La pacientii cu stenoza aortica severa, impulsul carotidian este de obicei intarziat si diminuat, dar poate fi chiar normal la pacientii varstnici cu artere carotide noncompliante. Componenta aortica a zgomotului II cardiac este diminuata sau inaudibila si un zgomot IV este prezent. Un suflu sistolic rugos crescendo-descrescendo este audibil pe aria aortica si adesea iradiaza spre gat. Pe masura ce stenoza aortica se accentueaza, suflul are maximumul progresiv mai tarziu in sistola.
Simptomele clasice ale stenozei aortice sunt angina pectorala, sincopa sau presincopa si insuficienta cardiaca.
Explorari paraclinice
Hipertrofia ventriculara stanga rezulta din agravarea gradata a stenozei aortice si este de obicei evidenta pe ECG.
Daca VS nu se dilata, radiografia toracica demonstreaza o silueta cardiaca normala.
La cei mai multi pacienti, ecocardiografia transtoracica cu Doppler permite o evaluare corecta a severitatii stenozei si a functiei sistolice a VS.
Cateterismul cardiac se face pentru a determina severitatea stenozei aortice in cazurile in care aceasta nu poate fi determinata neinvaziv si pentru a evidentia boala coronariana concomitenta.
Evolutie
Adultii cu stenoza aortica asimptomatici au speranta de viata normala. Ei trebuie sa primeasca profilaxie antibiotica impotriva endocarditei infectioase. Odata aparute simptomele, supravietuirea este limitata : supravietuirea medie este doar de 5 ani dupa ce
apare angina, 3 ani dupa ce apare sincopa si 2 ani dupa aparitia simptomelor de insuficienta cardiaca.
Astfel, pacientii cu stenoza aortica simptomatica trebuie supusi inlocuirii valvulare.