|
Substanta activa: metronidazolum
Compozitie: Fiecare flacon (100 ml) contine 500 mg metronidazol.
Indicatii: Tratamentul infectiilor cu bacterii anaerobe ca: Bacteroides, Eubacterium species, clostridii, fusobacterii si coci anaerobi. In infectii locale sau sistemice (peritonita, osteomielita, abcese intrapelviene sau cerebrale, febra puerperala, pneumonie necrotizanta si gangrena gazoasa. Prevenirea si tratarea infectiilor din perioada perioperatorie, mai ales dupa interventii in sfera gastrointestinala si ginecologica.
Mod de administrare: In scop terapeutic, la adulti si la copii peste 10 ani: In functie de greutatea corporala: 500-1 000 mg/100-200 ml solutie perfuzabila, initial in ritm de 5 ml/minut, apoi 500 mg/100 ml solutie, in ritm de 5 ml/minut, la fiecare 8 ore. Tratamentul parenteral (care, de obicei, nu depaseste 7 zile) va fi urmat de tratament oral cu metronidazol, 3x400 mg/zi. Tratamentul parenteral poate fi prelungit, daca este necesar (reinfectie cu anaerobi din colon, oro-faringe sau tractul genital). Doza zilnica nu va depasi 4 g/800 ml solutie. Copii sub 12 ani: doza unica de administrare parenterala si orala este de 7,5 mg (1,5 ml solutie/kg corp. In scop profilactic, la adulti si la copii peste 12 ani: In seara dinaintea interventiei chirurgicale: 500 sau 1 000 mg/100-200 ml solutie; in ziua interventiei si dupa interventie: 1 500 mg/3x100 ml solutie - continuu, 1 - 2 zile sau atat timp cat este necesar. Copii sub 12 ani: doza unica de administrare parenterala este de 7,5 mg/1,5 ml solutie/kg corp, iar doza unica de administrare orala este de 3,7-7,5 mg/kg corp. Tratament combinat: pot fi administrate, parenteral, concomitent, si alte medicamente antibacteriene, dar nu vor fi amestecate in aceeasi seringa cu Klion.
Efecte secundare: Gust neplacut, tulburari gastrointestinale, somnolenta, ameteli, cefalee, ataxie, rash tegumentar, incoordonare motorie. Dupa tratament de lunga durata, poate aparea neuropatie. Simptomele dispar imediat dupa reducerea dozei administrate. La unii dintre pacienti, poate aparea leucopenie moderata, dar numarul leucocitelor va reveni la normal inca din timpul tratamentului sau imediat dupa intreruperea acestuia.
Precautii: Daca tratamentul dureaza mai mult de 10 zile, este necesara o observatie medicala stricta (evaluare clinica si biologica). In cazul tratamentului de lunga durata, va fi evaluat raportul risc/beneficiu. Scaderea moderata a functiei renale nu influenteaza metabolismul medicamentului, dar, in cazul unui clearence renal sub 10 ml/minut, doza zilnica de metronidazol va fi redusa la jumatate. Este necesara intreruperea consumului de alcool, pe durata tratamentului. In cursul sarcinii sau alaptarii, tratamentul parenteral cu solutie perfuzabila de Klion va fi administrat numai in cazuri vitale. Este necesara reconsiderarea (reducerea) dozei de anticoagulant oral, in timpul tratamentului cu Klion.
Substanta activa: sulfametrolum + trimethoprimum
Indicatii: Lidaprim perfuzabil este indicat in cazurile in care administrarea orala este imposibila sau nedorita sau atunci cand se urmareste realizarea unor nivele plasmatice ridicate in timp scurt. Lidaprim perfuzabil poate fi utilizat profilactic sau curativ: infectii la bolnavii din sectia de terapie intensiva; infectii preoperatorii sau postoperatorii; infectii renale si de cai urinare, prostatite; infectii ale cailor respiratorii, pneumonii, pleurite; infectii ginecologice; infectii intestinale (enterite, dizenterie, febra tifoida, febra paratifoida); infectii ale vezicii biliare si cailor biliare; plagi infectate.
Mod de administrare: Perfuzie intravenoasa. Este recomandabila folosirea unui set de perfuzie cu filtru.
Contraindicatii: Administrare intraarteriala! Intoleranta la sulfamide si trimetoprim. In cazuri cu functie renala si hepatica sever alterate (clearance-ul la creatinina < 10 ml/min), icter. Tulburari ale sistemului hematopoietic (agranulocitoza, anemie aplastica, anemie megaloblastica, leucopenie, methemoglobinemie). Eritem exsudativ multiform (sindromul Stevens-Johnson), chiar si numai anamnestic. Nou-nascuti in primele 6 saptamani sau prematuri pana dupa termenul probabil de nastere - deoarece sistemul enzimatic este imatur. Lidaprim nu va fi administrat in timpul curelor de citostatice. Atentie la bolnavii cu functie renala si hepatica modificata. Contraindicatii legate de calea de administrare (perfuzie): insuficienta cardiaca decompensata, edem pulmonar toxic, oligurie, hiperhidratare, tulburari severe in microcirculatie.
Efecte secundare: Uneori pot aparea: greturi, varsaturi, colestaza, cresterea nivelului transaminazelor serice, a bilirubinemiei, BUN, a creatininei serice. Izolat pot aparea inapetenta, uscaciunea gurii, cefalee, dureri artritice si reactii alergice (exemplu: urticarie, febra medicamentoasa sau rare cazuri de sindrom Stevens-Johnson). Datorita administrarii de scurta durata, rareori s-a semnalat modificarea sistemului hemato-formator (trombocitopenie, leucopenie, anemie aplastica sau megaloblastica, agranulocitoza, hemoragii cutanate, tulburari ale metabolismului acidului folic). Extrem de rar, in cazurile cu predispozitie datorata unui deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza, poate aparea anemie hemolitica (cu hemoglobinurie, leucocitoza, pirexie, icter). Se pot dezvolta suprainfectii prin proliferarea germenilor rezistenti. Foarte putin probabil sa apara iritatii ale peretelui vascular dupa administrarea de Lidaprim (aceasta se datoreaza pH-ului fiziologic si caracterului usor hiperton).
Interactiuni: In cazul utilizarii de Lidaprim concomitent cu alte preparate se pot semnala urmatoarele interactiuni: Benzocaina - procaina - tetracaina: scaderea efectului sulfamidei. Sulfonyluree: creste glicemia: se va monitoriza glicemia! Methenamid: risc de cristalurie. Methotrexat: creste riscul de toxicitate a methotrexatului prin scaderea excretiei.
Substanta activa: metronidazolum
Indicatii: Stari septice grave datorate anaerobilor, cu sau fara asocierea altor germeni (septicemii postavortum, abces cerebral, pneumonie necrozanta, osteomielita, abces pelvin, peritonita, infectii postinterventii chirurgicale etc). Profilactic: in profilaxia preoperatorie la pacientii cu risc crescut de infectie cu germeni anaerobi.
Contraindicatii: Afectiuni acute si cronice ale sistemului nervos central, discrazii sanguine, sarcina.
Precautii: Nu se utilizeaza in afectiuni hepatice (este necesara monitorizarea functiilor hepatice), la cei cu afectiuni ale functiilor renale (se impune reducerea dozelor de produs), in caz de corticoterapie asociata cu edeme (datorita continutului in clorura de sodiu). Daca tratamentul trebuie continuat peste 10 zile, se va aprecia beneficiul terapeutic prin prisma instalarii nevritei periferice.
Reactii adverse: Pot aparea tulburari digestive (greata, anorexie, algii abdominale, varsaturi, diaree), ale sistemului nervos (cefalee, vertij, convulsii, parestezii, insomnie) care dispar dupa intreruperea tratamentului; leucopenie tranzitorie, reactii de hipersensibilizare (urticarie, rash, prurit, congestie nazala).
Mod de administrare: Adulti si copii peste 12 ani: intravenos prin perfuzie 100 ml solutie ( 0,500 g metronidazol) in curs de 30-60 minute, la un interval de 6-8 ore. In functie de caz se va utiliza formula A sau B a preparatului. Produsul poate fi diluat cu ser fiziologic sau dextroza 5%. Durata unei cure este de 7-10 zile si numai in cazuri deosebite pana la 14 zile, calea perfuzabila fiind inlocuita imediat ce este posibil cu administrarea orala sau rectala a produsului. In cazul profilaxiei preparatul se perfuzeaza 15 mg/kg corp cu 30 minute pana la 1 ora inainte de actul chirurgical si 7,5 mg/kg corp in 30-60 minute la 6-8 ore dupa acesta. Posologia va fi adaptata starii bolnavului, reducandu-se dozele la cei cu deficit al functiei renale sau hepatice. Nu se vor asocia in perfuzie alte chimioterapice sau antibiotice.
Forma de prezentare: Saci PVC de 250 ml continand 200 ml solutie perfuzabila formula A. Saci PVC de 250 ml continand 200 ml solutie perfuzabila formula B. Cutii cu 10 saci solutie perfuzabila formula A sau B.
Substanta activa: nimodipinum
Indicatii: Profilaxia si tratamentul deficitelor ischemice neurologice cauzate de vasospasm cerebral ca urmare a hemoragiei subarahnoidiene.
Reactii adverse: Efecte asupra tractului gastrointestinal: Greata,
acuze gastrointestinale, in cateva cazuri ileus paralitic (modificari de
tranzit intestinal datorate parezei intestinale). Efecte asupra sistemului
nervos: Ameteala, cefalee. Efecte asupra sistemului cardiovascular: O scadere
marcata a tensiunii arteriale, in special cand valorile initiale sunt crescute,
flush, senzatie de caldura, reducerea ritmului cardiac (bradicardie) sau mai
rar o crestere de ritm (tahicardie). Efecte asupra sangelui: Foarte rar
trombocitopenie. Influenta asupra parametrilor de laborator: Cresterea
transaminazelor, a fosfatazei alcaline si a
-glutamil-transferazei (-GT), alterarea functiei renale cu o crestere a ureei
serice si/sau creatininei si extrasistole. Forma farmaceutica perfuzabila
contine 23,7% vol. alcool (200 mg alcool la 1 ml de solutie) si 17%
polietilenglicol 400; acest lucru trebuie luat in considerare in timpul
tratamentului. Reactii locale: Flebita (la perfuzarea de Nimotop solutie
nediluat in venele periferice). Nota pentru conducatorii auto: In principiu
capacitatea de a conduce si opera masini poate fi modificata in sensul
posibilitatii aparitiei ametelii. In cazul administrarii Nimotop-ului solutie
perfuzabila, aceasta influenta nu va avea in general importanta.
Doze: In cazul in care nu este altfel prescris, se recomanda urmatoarele doze: Perfuzie intravenoasa: La inceputul tratamentului 1 mg de nimodipina (= 5 ml Nimotop solutie/h) timp de 2 ore (aproximativ 15 g/kg corp/h). Daca aceasta doza este bine tolerata, si mai ales daca nu exista o scadere marcata a tensiunii arteriale, doza este crescuta dupa 2 ore la 2 mg de nimodipina (= 10 ml Nimotop solutie/h) (aproximativ 30 g/kg corp/h). La pacientii a caror greutate este mult sub 70 kg sau care au o tensiune arteriala oscilanta trebuie inceput cu o doza de 0,5 mg de nimodipina (= 2,5 ml Nimotop solutie/h). Instilatii in ventriculii cerebrali: Se prepara o dilutie de 20 ml de Nimotop solutie: 1 ml de Nimotop solutie si 19 ml de solutie Ringer lactat. Aceasta solutie trebuie folosita imediat dupa preparare. La pacientii care manifesta efecte adverse doza trebuie redusa sau tratamentul intrerupt. In caz de alterare severa a functiei hepatice, in special ciroza, biodisponibilitatea nimodipinei poate fi crescuta ca urmare a unei capacitati de eliminare hepatica primara reduse si clearance metabolic redus. Efectele si efectele adverse, de ex.: reducerea tensiunii arteriale, pot fi mai pronuntate. In astfel de cazuri doza trebuie redusa in mod corespunzator, dependent de tensiunea arteriala; daca este necesar, se poate intrerupe tratamentul.
Substanta activa: metronidazolum
Indicatii: Trichomoniaza. Infectii cu tricomonas la femei si barbati. Metronidazolul are un rol in tratamentul vaginitelor nespecifice ('amine colpitis') cauzate de Gardnerella vaginalis. Giardiaza. Diareea datorata infectiei cu Giardia lamblia (Lamblia intestinalis). Amoebiaza. Tratamentul manifestarilor intestinale (dizenterie amoebiana acuta) si extra-intestinala (ex: abces hepatic amoebian) cauzate de infectia cu Entamoeba histolytica. Cu toate acestea, in cazul abceselor hepatice amoebiene, tratamentul cu metronidazol nu elimina necesitatea aspiratiei sau drenajului puroiului. Infectii cauzate de germeni patogeni sensibili la metronidazol ca in: peritonite, abcese hepatice si intra-abdominale; infectii tegumentare si ale tesuturilor moi; infectii in sfera ginecologica, ex: endometrite, endomiometrite, abcese tubare sau ovariene; septicemii bacteriene; infectii ale oaselor si articulatiilor; infectii ale SNC, inclusiv meningite si abcese cerebrale; infectii ale tractului respirator inferior ca pneumonii, empieme, abcese pulmonare; endocardite (cauzate de Bacteroides species); profilaxia antibacteriana in general si in chirurgia ginecologica. In infectiile mixte aerobe si anaerobe este necesar un tratament aditional cu un antibiotic adecvat pentru acoperirea componentei aerobe. Tratamentul infectiilor anaerobe severe se incepe cu metronidazol intravenos, dar oricand poate fi inlocuit cu forma orala daca conditiile pacientului o permit.
Contraindicatii: Hipersensibilitate la metronidazol sau derivati de nitroimidazol; boli acute SNC; boli ale sistemului hematopoietic; primul trimestru de sarcina; lactatie; ingestie de alcool in timpul tratamentului; atentie la pacienti cu boli hepatice.
Reactii adverse: Tract gastrointestinal: Dintre toate reactiile adverse, cele care apartin tractului gastrointestinal sunt cele mai frecvente: inapetenta, greata, varsaturi, diaree sau constipatie. Exceptional, pot aparea dureri in epigastru sau crampe abdominale. Au fost descrise cateva cazuri de colita pseudomembranoasa. Reactii de hipersensibilitate: urticarie, eritem, ocazional chiar febra. Sistemul nervos central: vertij, ataxie, confuzie, depresie, convulsii, cefalee, fatigabilitate, insomnie, la fel ca si cele periferice, majoritatea neuropatiilor senzoriale sunt rare si apar numai dupa tratamente prelungite cu doze mari. Cavitatea bucala si nas: Gust neplacut, metalic arzator; uscaciunea gurii, limba incarcata, nas infundat; glosita sau stomatita asociata cateodata infectiei cu Candida albicans. Sistem hematopoietic: Neutropenie reversibila (leucopenie), trombocitopenie si anemia plastica. Sistem cardiovascular: Tromboflebita dupa administrare parenterala; aplatizarea undei T pe EKG. Tract urinar: Disurie, cistita. Culoarea urinii mai inchisa, brun-roscata datorita eliminarii metabolitilor. Ficat: Hepatita poate apare sporadic.