Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Vasculopatii dobandite

Vasculopatii dobandite

Vasculopatiile dobandite:

a.     Purpura anafilactica - apare la copii sau tineri si este legata de prezenta unei infectii cu streptococ b hemolitic (angina, RAA);

Clinic: eruptie purpurica, febra, dureri articulare, dureri abdominale cu caracter colicativ, posibilitatea aparitiei unei insuficiente de organ (cel mai frecvent apare Insuficienta Reanala Acuta).



Patogenia este de tip imun si se caracterizeaza prin prezenta complexelor imune circulante care sunt formate din Ag streptococic si IgG si au dimensiuni mici a.i. exista posibilitatea sa paraseasca vasul si sa se localizeze perivascular determinand o inflamatie acuta (angeita/capilarita) ce explica durerile pe care le acuza bolnavii. In acelasi timp, complexele imune determina activarea complementului T aparitia de anafilatoxine ce au drept efecte:

Degranularea mastocitelor situate perivascular, cu eliberare de histamina T creste permeabilitatea vasculara si se produce vasodilatatie;

Efect chemoatractant - atragerea in focar a celulelor proinflamatoare si activarea acestoraTeliberarea de enzime cu efect litic manifestat asupra peretelui vascular si asupra parenchimului respectivTaparitia insuficientei de organ.

Leziunile de la nivelul peretelui vascular determina aparitia unor microtrombi ce pot deveni obstruanti Tmicrofocare de necroza T insuficienta de organ.

b.     Scorbut = carenta in vit. C. Vitamina C intervine in procesul de sinteza al colagenului vascular; in scorbut T pereti vasculari friabili Taparitia unui proces hemoragipar.



c.      Purpura simplex - apare frecvent la femei fiind legata de excesul de estrogeni.

d.     Purpura mecanica - apare la persoanele cu o oarecare fragilitate vasculara, dupa un ortostatism prelungit; apare datorita cresterii presiunii hidrostatice consecutiva stazei.

e.     Purpura senila - apare in contextul proceselor degenerative.

f.      Purpura hiperglobulinemica este o manifestare purpurica a bolilor cu o patogenie autoimuna (ex.: LES, sclerodermie, spondilita anchilopoetica), in care apar IgG anormale ce se manifesta ca Ac impotriva Ig normale T formarea de complexe imune.