|
MIOZITA OSIFIANTA
Miozita osifianta, cunoscuta și sub numele de osificare heterotopica, este o afecțiune definita prin formarea de țesut osos de structura normala intr-un situs anatomic ce nu aparține sistemului osos, de obicei in țesuturi moi.
Aceasta afecțiune poate afecta oasele sau articulațiile. Au fost descrise trei tipuri de boala: miozita osificanta progresiva (o boala metabolica pediatrica rara in care mușchii scheletici se osifica), osificarea neurogena heterotopica (apare ca rezultat al arsurilor sau leziunilor neurologice) și forma traumatica (care urmeaza unei leziuni a țesutului adiacent oaselor si articulațiilor, intervenție chirurgicala).
Clinic, miozita osificanta traumatica dezvolta zone dureroase in mușchi sau țesut moale dupa o singura trauma locala, o ruptura musculara sau trauma minora repetata. Zona dureroasa dezvolta progresiv mase cu consistența cartilaginoasa, in 4-7 saptamini se palpeaza o masa solida osoasa. Se intalnește uneori la consumatorii de droguri de tip intravenous care traumatizeaza mușchii brațului prin inserarea necorespunzatoare a acelor, ducand la o manifestare clinic numita "cotul dependentului de droguri
Terapia medicala a osificarii heterotopice este direcționata spre stadiile precoce ale bolii. In stadiile tardive de dezvoltare a osului matur tratamentul medical nu este eficient. Bifosfonații au fost utilizați cu succes pentru tratarea acestei afecțiuni.