Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Afectiuni neuro-psihice

Afectiuni neuro-psihice

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: angelica, cartofi, ciubotica cucului, ciumafaie, dovleac, fasole, ghiocel, hamei, hrean, isop, levantica, mac, macris, morcov, nuc, obligeana, omag, ovaz, paducel, pelin, ridiche, roinita, salata, saschiu, sfecla, sovarf, sunatoare, talpa gastei, tei, trifoiste de balta, telina, untul pamantului, ventrilica.

Modul de folosire al plantelor medicinale

Angelica (Angelica arhangelica) Vin de angelica- se pune 20 g de radacina de angelica la 1 litru de vin alb. Se tine apoi timp de 8 zile agitand zilnic la temperatura camerei. Se strecoara si se poate folosi cate 50 ml de vin pe zi in toate afectiunile psihice sau neurologice fiind foarte eficient. Se ia inainte de masa cu 30 minute.



Cartofi (Solanum tuberosum) se indica sa se dea suc de cartofi crud cat mai proaspat, in orice caz inainte de a se oxida. Acesta contribuie la linistirea nervoasa datorita solaminei si altor substante care le contine. Este exceptional in combinatie cu suc de salata verde. -Suc de cartofi si salata- consumati o jumatate de pahar de suc de cartofi peste care puneti in complectare sucul de salata, inainte de masa de dimineata si de pranz timp de 15 zile. Este un relaxant bland al sistemului nervos si combate durerile cronice de cap.

Ciubotica cucului (Primula officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se poate folosi si radacina tot la fel preparat si cu aceleasi indicatii.

Ciumafaie (Datura stramoniu) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma in cursul zilei fara sa se depaseasca aceasta doza. Asigura o calmare nervoasa. Este o planta toxica.

Dovleac (Curcubita peppo) se consuma pulpa de dovleac pentru efectul laxativ care-l are si este foarte indicat sa se foloseasca si pentru efectul de linistire al nervilor. Suc de dovleac. Se consuma seara la culcare, cate 100 ml de suc de dovleac amestecat cu o jumatate de pahar de suc de morcovi. Se indica in cazul in care aveti insomnii, sau un somn agitat.

Fasole (Phasoleum vulgaris) se macina boabele si se da o lingurita de praf de 3 ori pe zi, fara sa fie incalzit ci eventual numai in amestec cu apa. Este eficient pentru calmarea intregului organism si contine si foarte multe vitamine si mai ales minerale.

Ghiocel (Galanthus nivalis) se pune bulb maruntit 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Este util pentru efectul de refacere al nervilor.

Hamei (Humulus lupulus) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este util pentru efectul calmant. Se indica in special in isterie si excitatii sexuale.

Hrean (Armoracia rusticona) se rade si se amesteca in parti egale cu miere. Se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, pentru refacerea nervilor. Extern se poate aplica sub forma de cataplasma cu alcool sanitar pentru refacerea nervilor si a circulatiei sangelui.

Isop (Hissopus officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se folosea inca din antichitate (chiar si in Biblie este pomenit) pentru refacerea nervilor.



Levantica (Lavandula angustifolia) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se folosea inca din antichitate (chiar si in Biblie este pomenit) pentru refacerea nervilor.

Mac (Papaver rhoeas) se indica folosirea petalelor. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se poate da si copiilor. In cazurile de agitatii puternice, insomnie, etc se pot folosi capsulele de mac.

Macris (Rumex acetosa) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se indica datorita mineralelor fiind un calmant natural.

Morcov (Daucus carota) se indica folosirea sucului de radacina proaspat obtinut si consumat pe loc imediat ce s-a produs. Se poate consuma cate 200 ml de 3 ori pe zi, preferabil inaintea meselor cu 15 minute. Se poate administra si in combinatie cu alte sucuri.

Nuc (Juglans regia) se indica folosirea nucilor in cantitate cat mai mare pentru faptul ca contin lecitina si foarte multe minerale si vitamine, utile nervilor. In general se indica si pentru refacerea nervilor sau pentru cei sanatosi in perioadele de examene sau cand au parte de mai mult stres.

Obligeana (Acorus calamus) se indica sa se ia un varf de cutit de radacina maruntita care se va pune in gura, pentru 5 minute, apoi se va inghitii cu apa. Se face acest lucru de 3 ori pe zi in cazurile grave sau se pune 1 lingurita de radacina la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma cu lingurite in cursul intregii zile. Este foarte eficienta pentru calmarea stomacului si intestinelor asigurand totodata si reglarea glandulara.

Omag (Aconitus napellus) se foloseste doar extern, intern fiind cea mai puternica otrava naturala. Se pune radacina 50 g la 250 ml alcool sanitar. Se tine timp de 15 zile agitand zilnic. Se strecoara si apoi se poate folosi la tamponamente locale. Se va avea grija sa nu se aplice pe pielea ranita pentru ca poate otravii. Este cel mai puternic calmant producand anestezierea locului unde se aplica. Se pot face si creme cu diferite mase grase (smantana, unt, untura, lanolina, ulei, etc) cu care se va putea unge local pentru calmarea durerii. Este utila in orice durere.

Ovaz (Avena sativa) se indica folosirea sucului obtinut din mladite tinere de planta. Se consuma minimum 1 lingurita de suc din acesta pe zi, pentru efectul de refacerea nervilor. Exista si in magazinele naturiste gata preparat de diferite firme si in acest caz se indica folosirea conform indicatiilor producatorului.



Paducel (Crataegus monogyna) 1 lingurita de planta maruntita (frunze si flori- in cazul in care se folosesc fructele se foloseste cantitate dubla.) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este un calmant nervos inclusiv al muschiului cardiac.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. In general se foloseste pentru afectiunile digestive si foarte putin pentru afectiunile neuro-psihice cu toate ca are efecte deosebite in foarte multe boli neuro-psihice.

Ridiche (Raphanus sativus niger) in general se cunoaste actiunea de stimulent al secretiilor si mai putin de calmant al nervilor. Se poate folosi insa cu succes si pentru aceasta in combinatie cu alte plante fiind si mai activa (cu suc de morcovi si salata de exemplu).

Roinita (Melissa officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Asigura calmarea nervoasa si buna dispozitie. Se cunoaste acest efect si s-a folosit inca din antichitate.

Salata (Lactuca sativa) -Suc de cartofi si salata- consumati o jumatate de pahar de suc de cartofi peste care puneti in complectare sucul de salata, inainte de masa de dimineata si de pranz timp de 15 zile. Este un relaxant bland al sistemului nervos si combate durerile cronice de cap.

Saschiu (Vinca minor) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Ajuta la refacerea nervilor.

Sfecla (Beta vulgaris rubra) cea mai eficienta este cea rosie. Se foloseste cruda sau sub forma de suc in amestec cu alte legume, datorita continutului mare in magneziu si alte minerale. Se poate consuma ca suc cate 200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte bine ca acesta sa se consume inaintea meselor.

Sovarf (Origanum vulgare) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se da in special in combinatie cu alte plante fiind foarte util ca si calmant.

Sunatoare (Hipericum perforatum) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este planta care se foloseste cel mai mult in cazurile depresiilor.



Talpa gastei (Leonorus cardiaca) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Asigura o linistire nervoasa.

Tei (Telium tomentosa) 1 lingurita de planta maruntita (flori fara bractee) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Asigura o linistire nervoasa si poate fi folosit si la copii.

Trifoiste de balta ((Menyanthes trifoliata) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se indica datorita mineralelor care le contine.

Telina (Apium graveolens)- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Stimuleaza activitatea de drenare a bilei, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Strecurati si apoi beti 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele- 4 linguri de frunze maruntite se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Untul pamantului (Tamus communis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se foloseste si extern pentru efectul calmant, fiind indicat sub diferite forme (cu spirt, vin unguent, smantana, etc) pentru calmarea diferitelor dureri.

Ventrilica (Veronica officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Indicat in diferite dureri, pentru calmarea lor si pentru efectul de refacere celulara.

Unele dintre afectiunile sistemului nervos se manifesta fie prin hiperactivitate, dureri de cap, somn agitat, fie prin stari de somnolenta, slabiciune, ameteala. Cateva bauturi din legume si fructe pot contribui in mare masura la ameliorarea acestor tipuri de suferinta. Astfel actiune calmanta au bauturile din dovleac, cartofi, usturoi, salata, care se indica in cazuri de surescitare nervoasa, insomnie, dureri de cap. In starile de apatie, scadere a puterii de concentrare, sunt utile bauturile ce contin hrean, ceapa ridichi, etc.

-Ridiche, sfecla, morcovi. Amestecati in parti egale si beti de 3 ori pe zi inainte de mese cate 100 ml de asemenea suc. Este indicat ca acest suc sa-l consume persoanele slabite, apatice, surmenate. Se poate face acest lucru perioade lungi de timp.