Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Teambuilding

Teambuilding este un termen, imprumutat din limba engleza, aproape necunoscut la noi pana mai acum cativa ani, dar folosit in prezent foare des si de multe ori putin inteles.

In ultimii ani, angajatorii au devenit tot mai constienti de importanta mentinerii unei culturi de lucru pozitive si a unor relatii bune cu angajatii. Astfel au aparut activitatile de consolidare a echipei si au fost create diverse exercitii. Legenda spune ca armata americana si trainingurile ei au fost sursa de inspiratie mai ales pentru aplicatiile ce pot fi organizate doar in aer liber, dar cercetarile mele pentru acest articol nu au reusit sa gaseasca izvorul acestei informatii.

Acest concept a aparut ca un raspuns la necesitatea unei categorii de oameni care traiesc si muncesc in zilele noastre. Oamenii aflati intr-un sistem bine structurat fiind atat de dependenti unii de ceilalti cat si de facilitatile oferite de acesta incat devin o parte din el.



Aceasta nevoie a aparut si ca urmare a unor fenomene ce se manifesta pregnant in mediul de afaceri contemporan:

1. Natura sarcinilor - activitatile companiilor nu se mai bazeaza pe sarcini simple, repetitive, unde indivizii (si nu echipele) exceleaza. Pentru realitatile existente, echipele sunt proiectate astfel incat sa gestioneze activitatile si procesele complexe, ce necesita generarea de solutii multiple, efort combinat, expertiza in multiple domenii profesionale etc.;

2. Calitatea deciziilor - prin diversitatea personalitatilor membrilor ce o compun, o echipa poate genera mai multe idei decat orice membru luat separat astfel incat decizia (alegerea uneia dintre solutiile optimale identificate) se va lua dintr-un spectru mult mai larg de posibile solutii;

3. Asumarea riscurilor - nu cred ca exista dubii asupra faptului ca echipa genereaza o puternica stare de siguranta in randul membrilor sai. Astfel, afinitatea fata de risc (calculat) ce caracterizeaza o echipa este mult mai mare decat cea demonstrata de indivizi. Prin urmare, companiile, nevoite sa fructifice oportunitatile ce apar pe piata, mizeaza pe comportament de echipa in detrimentul supra-responsabilizarii indivizilor;

4. Motivarea - n-am intalnit nici o firma care, macar la nivel declarativ, sa nu promoveze o politica de ''motivarea angajatilor''. In acest sens, este bine stiut faptul ca un mediu socio-profesional armonios reprezinta un factor motivational puternic pentru majoritatea oamenilor (fiinte sociale, de altfel). Asadar, existenta echipei influenteaza intr-un mod pozitiv moralul indivizii ce-o compun, determinandu-i sa performeze mai eficient;

5. Nevoia de dezvoltare/invatare - avand in vedere ca in fiecare echipa se manifesta o ''concurenta'' benefica intre membrii acesteia (ca urmare a nevoii individuale de sporire a rolului, statului si imaginii personale) e de asteptat ca fiecare membru sa urmareasca dezvoltarea personala. De asemenea, comunicarea (absolut necesara) la nivelul echipei creste posibilitatile de transfer de cunostinte intre membrii ei, astfel incat acestia invata atat din exterior cat si unii de la altii.

Organizatiile sunt forme concrete de interactiune sistematica a membrilor si grupurilor unei comunitati, in vederea realizarii obiectivelor generale ale institutiilor sociale carora le apartin sau ale obiectivelor care deriva din interesele convergente ale membrilor care le compun

Conducerea consta dintr-un ansamblu de relatii sociale specifice, implicand procesele psihosociale de autoritate, putere, comunicare si influenta, prin care se asigura coordonarea si finalizarea actiunilor umane.  Intr-un sens mai restrans, conceptul de conducere are doua acceptii principale: prima se refera la subsistemul tehnic, care asigura functionarea unei institutii, organizatii sau grup in situatii sociale determinate; cealalta semnifica activitatile care se desfasoara in cadrul respectivului subsistem pentru realizarea acestui obiectiv fundamental.

Din perspectiva psihosociala, prin conducere se intelege un ansamblu de activitati, procese si functii, constand din informare, organizare, planificare, coordonare si control, fundamentate pe acte de decizie, prin care se asigura functionarea precisa, coerenta, operativa si eficienta a diferitelor structuri sociale: institutii, organizatii si grupuri umane.

Teambuilding este un factor important in orice mediu, accentul punandu-se pe scoaterea in evidenta a persoanelor dintr-o echipa pentru a asigura dezvoltarea de la sine, printr-o comunicare pozitiva pentru a rezolva problema.

Grupurile umane nu sunt eficiente prin simpla lor existenta, ele presupun cunoastere si, pe aceasta baza, activare in sensul centrarii lor pe obiective. Grupurile sunt elemente si verigi ale structurii care nu numai ca mijlocesc raportul dintre individ si intreprindere, ci constituie chiar cadrul fundamental si necesar in care se constituie si se manifesta active personalitatea umana, iar relatiile sociale care se dezvolta in interiorul acestora nu constituie doar conditiile externe ale procesului de formare a personalului, ci reprezinta chiar esenta ei.

In ziua de astazi prin teambuilding se intelege un eveniment organizat ce-si propune sa adune laolalta persoanele care lucreaza intr-o organizatie, sa ridice starea de spirit si sa cimenteze relatiile dintre colegi. Evident totul are ca scop ameliorarea performantei. Desi constructia echipei este, de fapt, un proces intreg in care se seteaza un scop comun, se evalueaza punctele tari si punctele slabe ale echipei, se identifica obstacolele din calea dezvoltarii si apoi se inlatura.

Team buildingul este un antrenament pentru echipa, antrenament menit sa le dezvolte capacitatea de a lucra eficient impreuna.

Asa cum antrenamentul este o necesitate pentru echipele sportive si repetitiile sunt necesare pentru orchestre sau formatii de muzica, tot asa team buildingul este o necesitate pentru echipele care lucreaza in birouri, pe santiere sau in fabrici. Si vreau sa subliniez aici ca team buildingul inseamna profit pentru companie.

Fiecare team building are caracteristici diferite, in functie de cererile clientilor, de numarul de persoane, de locatie, de durata.

O alta definitie data teambuilding-ului este cea conform careia acesta reprezinta o serie de obiective si activitati, pe care un grup, respectiv o echipa trebuie sa le parcurga intr-un interval de timp prestabilit, intr-un mediu nefamiliar, inedit, de obicei intr-un cadru natural, facindu-se abstractie de ierarhia locului de munca,totul cu scopul declarat de relaxare, cunoastere, intra si interpersonala a tuturor celor implicati si nu in ultimul rind constientizind importanta rolului fiecaruia in rezolvarea problemelor ivite.

Un team building inseamna o sansa in plus pentru angajati pentru a-si pune in valoare capacitatile, pentru a-si cunoaste colegii, sefii, cultura organizationala a companiei si pentru a se afirma ca o persoana pe care se poate conta in echipa.

Exista cinci aspecte principale care ii motiveaza pe angajati pentru a participa la team building:

1. Scopul

Multi participanti la team building-uri au apreciat ca fiind motivanta misiunea pe care o au de indeplinit. Stii clar ce ai de facut si observi ca acest lucru se potriveste cu dorintele si cu nevoile tale profesionale. Mai mult, colegii tai de echipa sunt specializati in acelasi domeniu cu tine si gasirea de solutii comune te va stimula.

2. Competitia

Cand esti pus in fata unei provocari in cadrul team building-ului, intri in actiune mai repede si te simti mai multumit de munca pe care o depui. In plus, competitia intre echipe iti va creste sansele de a te face remarcat si de a-ti afla rolul in echipa.

3. Camaradenia

Team building-ul este locul unde poti descoperi si alte afinitati cu colegii tai, pe langa cele profesionale. Un team building iti ofera oportunitatea de a vedea in colegii de echipa niste camarazi, iar grupul functioneaza mai bine atat timp cat membrii sai se stimeaza reciproc.



4. Responsabilitatea

La team building esti stimulat de responsabilitatea pe care ti-o asumi in efectuarea cerintelor. Daca pana acum la job ti-ai facut munca de zi cu zi, acum este momentul sa arati tuturor ca poti sa iti asumi si alte responsabilitati si ca esti o persoana pe care se poate conta. Managerul va observa aceste lucruri.


5. Dezvoltarea carierei

Poti profita de orice team building daca esti atent la ce se intampla in jurul tau si daca inveti de la altii. In plus, prin concursurile organizate in cadrul team building-ului, iti poti descoperi noi aptitudini si te dezvolti ca individ.

Team building-ul reprezinta un proces prin care se incearca imbunatatirea relatiilor dintre membrii companiei in vederea atingerii obiectivelor comune.


Motive pentru Team Building

v     Imbunatatirea comunicarii

v     Imbunatatirea productivitatii echipei

v     Practicing effective collaboration with team members Dezvoltarea unei colaborari eficiente intre membrii echipei

v     Making the workplace more enjoyMotivating a team Motivarea unei echipe

v     Getting to know each other Notiuni de baza pentru fiecare alte

v     Getting everyone 'onto the same page', including goal setting Notiuni de toata lumea ', pe aceeasi pagina', inclusiv stabilirea obiectivelor

v     Teaching the team self-regulation strategies Predarea strategiile echipei de auto-reglementare

v     Helping participants to learn more about themselves (strengths and weaknesses) Ajutarea participantilor pentru a afla mai multe despre ei insisi (inclusiv punctele forte si punctele slabe)

v     Identifying and utilizing the strengths of team members Identificarea si utilizarea punctele forte ale membrilor echipei


Procesul de teambuilding

In prezent, orice angajat, indiferent daca este agent de vanzari sau Director General, lucreaza deja in echipa (chiar daca acest proces este mai mult sau mai putin vizibil). Prin urmare, fiecare poate emite diverse consideratii (unele dintre ele foarte pertinente) pe marginea acestui subiect. Cu toate acestea, un proces de team building nu este atat de simplu pe cat suna.

Primul pas in elaborarea unui astfel de proces este stabilirea obiectivului: ''Ce trebuie sa dobandeasca / castige echipa in urma acelui program ?''. Insa, pentru realizarea obiectivului trebuie luata in calcul actiunea mai multor factori:

Structura echipei - influenteaza atat pregatirea cat si desfasurarea unui program de team building, incepand cu construirea agendei de proiect si continuand cu gestionarea discutiilor/dezbaterilor. Astfel, daca echipa are un mare numar de membri este putin probabil sa poti genera discutii de grup in care sa se implice toti participantii.



La polul opus, daca echipa este putin numeroasa pot aparea momente de tacere, blocaje in comunicare. O potentiala provocare pentru un facilitator de team building o constituie si eterogenitatea formala a echipei: manifestarea in cadrul unui team building a unor membri cu statut mai inalt (superiori ierarhici) poate inhiba discutiile.

Natura indivizilor / membrilor echipei - diferentele de personalitate din cadrul echipei asigura (daca sunt bine gestionate) succesul unui program de team building. Aceste diferente apar, de cele mai multe ori, in timpul unui program de team building - unii participanti nu se mai opresc din vorbit, in timp ce altii se dovedesc a fi constanti in tacerea lor. Tocmai de aceea, misiunea facilitatorului este de a controla discutiile / dezbaterile pentru a facilita libera exrimare a tuturor membrilor echipei;

Mediul de desfasurare - locatia de desfasurare influenteaza un proces de team building atat in faza de desfasurare cat, mai ales, in etapa de pregatire: imaginati-va ca pregatiti o activitate in aer liber si contatati ca locatia de desfasurare este un hotel din plin centru al unui oras.


Improving teaObiective

Structura echipei, precum si diferentele fizice de aspect si de personalitate care exista intre membrii echipei pot fi gestionate in cadrul unui program de team building spre conturarea unei viziuni comune si a unui set de practici unitare in randul membrilor acesteia.

Organizare de team-building-uri cu exercitii care au caobiectiv depasirea barierelor de comunicare, socializarea si implicarea celorlalti angajati de a lucra/comunica cu o categorie de beneficiari cu nevoi speciale, sunt jocuri de cunoasteresi de incredere.

Prezentarea a doua activitati ale programului la cererile unui team building, cu
activitati accesibile in care varsta, sexul sau alte aspecte nu conteaza, in care siguranta si
satisfactia participantilor sunt totale si care ofera realizari fizice, mentale si spirituale la
un nivel mai departe decat participantii si-ar putea imagina

Printre  Improving teaobiective se mai numara creativitate, lucrul in echipa, identificare talente, recunoasterea meritelor in cadrul echipei, relationare), constientizarea importantei fiecarui membru al echipei, cunoasterea colegilor - de data asta intr-un cadru relaxant si cu zambetul pe buze, invatand cum sa comunice eficient, intr-o admosfera relaxanta, vor avea tendinta sa actioneze in acelasi mod si la birou, cresterea gradului de cunoastere a dificultatilor cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati si a posibilitatilor lor de reintegrare socio-culturala.




Rolul  teambuilding-ul

Teambuilding-ul este important in special la nivel de echipa, la cresterea eficientei acesteia, dar si la nivel de individ prin raportarea la ceilalti, totul intamplandu-se in situatii inedite, uneori tinzand spre limitele participantilor.

Intr-o firma se regasesc adesea individualitati, persoane care sunt foarte bune in ceea ce fac, dar care prefera sa nu fie "incurcate" de colegi. Rolul teambuilding-ului este de a-i face pe acestia sa se cunoasca mai bine, sa lucreze impreuna, sa se completeze reciproc si sa sporeasca astfel randamentul echipei. O partida de paintball, o incercare de a scapa cu viata dintr-un desert imaginar, recuperarea unor obiecte pe baza unei harti sau catararea pe plase verticale ori orizontale sunt doar cateva exemple de activitati ce pot face parte dintr-un teambuilding.

O actiune reusita de team building inseamna:

v    modificari importante in structura echipei prin imbunatatirea comunica rii interne;

v    nivelarea diferentelor de personalitate;

v    experienta crescuta pentru membrii echipei;

v    strangerea relatiilor de grup, cu impact deosebit pe relatiile de munca.

 La capitolul beneficii trebuie sa contorizati cel putin 7 din lista de posibile 10, de mai jos:

v    folosirea eficienta a resurselor;

v    gestionarea mai eficienta a timpului;

v    mai buna comunicare;

v    moral mai ridicat;

v    motivare superioara;

v    cunoasterea a noi tehnici de confruntare si rezolvare a problemelor;

v    identificarea punctelor problematice si de discutie importante;

v    asumarea responsabilitatilor si alegerea momentului decizional;

v    incredere sporita in fortele proprii si forta grupului;

v    dezvoltarea abilitatilor de planificare



Tipuri de teambuilding

Activitatile de teambuilding sint de o varietate nemaipomenita, de la auto-evaluare si exercitii cu final asteptat si scop definit, la gatit si practicatul unui sport in echipa.

Exercitii de teambuilding:

v    drumetii pe munte,

v    proiectare si constructie de machete,

v    descifrarea de enigme,

v    tir,

v    orientare turistica,

v    scufundari,

v    rafting,

v    exercitii de alpinism (rapel, tiroliana),

v    pescuit,

v    paint ball

Expertii spun ca absenta evenimentelor destinate intaririi echipei poate duce la pierderi majore si la demotivarea salariatilor.

O partida de paintball, un joc de-a piratii, o incercare de a scapa cu viata dintr-un desert imaginar sau catararea pe plase verticale ori orizontale ori 'datul' cu tiroliana sunt doar cateva exemple de activitati ce pot face parte dintr-un teambuilding. Urcarea in Bucegi cu ajutorul unor camioane militare ori cazarea in tabere de corturi sunt contexte in care angajatii, de multe ori,reusesc sa uite cine este sef si cine subaltern si sa se cunoasca mai bine, poate chiar sa se imprieteneasca.

Insa criza financiara va rari actiunile de acest gen. Specialistii in organizarea unor astfel de programe sunt destul de pesimisti. 'Cererile vor scadea dramatic in prima parte a anului, deoarece momentan este o panica generala si o taiere a cheltuielilor la toate firmele, si normal ca teambuildingurile sunt primele pe lista

Specialistii atrag insa atentia asupra pericolului la care se expun angajatorii prin renuntarea sau marirea decalajelor de timp intre actiuni de acest gen. Se va ajunge la scaderea nivelului de performanta al echipei, la o erodare a mecanismului general. Pierderile pot fi majore in special pentru angajator, care va «beneficia» de randamente scazute si poate chiar de demisii.

In cazul in care pentru companie investitia in oameni este o prioritate nu doar scriptic, atunci teambuildingurile trebuie sa-si pastreze o anume frecventa pentru a avea si eficienta. Daca se face o paralela cu atingerea unui nivel de performanta in orice sport, rezulta faptul cu cat antrenamentele sunt mai rare si la intervale aleatorii de timp, cu atat performanta va fi mai greu atinsa.

Organizarea de evenimente de tip teambuilding poate aduce multiple avantaje. Privit simplist, este vorba despre un mijloc alternativ de a recompensa angajatii. Organizat profesionist, teambuilding-ul poate ajunge sa reprezinte un mijloc de regularizare a relatiilor informale dintre angajati, de comunicare sau de deprindere de softskills.

Un teambuilding, pentru a fi reusit, trebuie sa construiasca sau sa refaca performanta, sa imbunatateasca relatiile din cadrul echipei si sa ofere participantilor ocazia de a lua parte la o aventura memorabila.



Pentru ca un teambuilding sa fie eficient, acesta trebuie pregatit din timp si urmarit indeaproape. Variantele initiale sunt discutate si adaptate pentru a corespunde nevoilor grupului. Rezultatul final reprezinta un concept de eveniment complet, ingenios si inedit. Aplicand minutios acest concept, putem fi siguri de reusita. Mai mult, urmarind grupul in etapa posteveniment, putem imbunatati continuu calitatea serviciilor oferite.

In ultima instanta, succesul unui team building consta in crearea unei viziuni si practici comune in randul membrilor echipei. Acest lucru, insa, necesita timp. Practicile internationale in domeniu sugereaza o frecventa de minim doua proiecte pe an (daca nu trimestrial) pentru facilitarea atingerii obiectivelor: crearea unei echipe eficiente. Pentru reusita unui astfel de demers nu este in nici un caz suficient un singur program team building la sfarsit de an, combinat, eventual, si cu Petrecerea de Sarbatori (practica extrem de des intalnita in randul companiilor din Romania).

Un singur program de team building nu va face minuni. Teoria ne spune ca team building-ul este in mod clar un instrument - building the team - nu este un scop in sine, ceva ce sprjina atingerea unei performante planificate.

Din acest motiv, rezulta doua concluzii:

v    el trebuie sprijinit si de actiuni/activitati/ intrumente aditionale pentru a ajuta echipa sa ajunga unde trebuie

v    clientii trebuie sa inteleaga ca un singur TB nu va face minuni, de aceea este important sa aiba continuitate in educarea angajatilor si sa aiba un program coerent care contribuie la dezvoltarea echilibrata a mai multor arii, nu o succesiune incoerenta de TB-uri si alte evenimente de HR. 

Acest tip de abordare este o transformare/ evaluare pur calitativa, al carei cauze pot fi multiple. Nu putem separa rezultatul training-ului de team building de alti factori de durata a 3 - 6 - 12 luni, termen in care speram ca performanta individuala/ pe echipa sa creasca ca rezultat al conditionarii din training.


Ce e si mai trist este ca, desi training-ul putea sa fie perfect, fara suport din partea managerului si a echipei, schimbarea comportamentului poate fi inhibata, sau chiar data uitarii. De exemplu, chiar daca ai fost incurajat sa comunici si sa oferi feedback eficient tuturor membrilor echipei, dar Unit Manager-ul iti recomanda sa nu ii ajuti pe celalti, pentru ca numai asa poti fi primul si poti obtine bonusul, uiti tot ce ai fost invatat in programul de team building.

Un alt defect al implementarii esalonatea training-ului de team building prin programe succesive este migratia ridicata a fortei de munca. Unii dintre angajati pot pleca inainte de a termina programul de building the team cu durata de 1 an sa zicem. In aceasta situatie trainer-ul si programul de team building nu isi ating tinta din motive ce nu tin de training in sine.

Acesta este un risc care trebuie asumat insa. Team building-ul eficient si notiunea de high performance team poate fi atinsa numai prin atingerea unor obiective intermediare care sa ne aduca mai aproape de telul final.

Managerii care finanteaza, impreuna cu departamentul de training, trebuie sa aiba o actiune coordonata si esalonata pentru a aduce echipa in zona dorita. Desi invetitia este mai mare, ea aduce un profit, spre deosebire de abordarea cealalta - facem un rafting frate, ca e tare, care cele mai multe ori este arbitrara.

Coaching-ul este arta de a imbunatatii performantele celorlalti. Managerii care "antreneaza" sunt cei care incurajeaza echipa sa fie motivate la locul de munca.

Procesul de coaching are 6 nivele:

v    definire (determinarea obiectivelor de performanta)

v    analiza (intelegerea realitatii prezente)

v    explorare (explorarea optiunilor pentru atingerea realitatilor prezente)

v    actiune (stabilirea unor deadline-uri)

v    invatare (implementarea actiunilor agreate de comun acord)

v    feedback (revizuirea progresului la sesiunea de coaching viitoare)

In concluzie coaching-ul reprezinta  o continuare fireasca a training-ului. In team building, coaching-ul incepe inaintea implementarii propriu-zise a training-ului de team building, printr-o sesiune de identificare a performantelor ce se doresc atinse - stabilirea stanadardului la care trebuie sa ajunga echipa. Acest standard reprezinta viziunea membrilor echipei adaptata la nevoile companiei si la posibilitatile de training din acel moment. Este nivelul agreat atat de managementul clientului, cat si de trainer-ul care realizeaza si livreaza training-ul respectiv.



Bibliografie


1.     Radu, Emilian, Tigu, Gabriela, State Olimpia, Tuclea Claudia  - Managementul resurselor umane, Editura ASE, Bucuresti, 2003 

2.     Cohn, J.M., Khurana, R., Reeves, L.  - Growing talent as if your business depended on it, Editura Harvard Business Review, London, 2005

3.     www.team-building-romania.ro/

4.     www.singaporeteambuilding.com 

5.     www.teambuildingtips.com/

6.     www.business-edu.ro

7.     www.teambuilding.ro

8.     www.formare.info

9.     www.innovativeteambuilding.co.uk/