Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Cultura organizationala

Cultura organizationala

Cultura organizationala este definita ca fiind modul specific de gandire, simtire si actiune, pe care oamenii dintr-o organizatie l-au invatat ca urmare a ansamblului de proceduri concepute de manageri, dar si a influentei mediului social in care au trait si s-au format.

Principalele elemente ale culturii organizationale sunt: sistemul de valori, normele, simbolurile, intamplarile, eroii, sloganurile, si ceremoniile.

1.Sistemul de valori al Sc Ciciucanu Com

Valorile noastre sunt:

Integritate

Oferim servicii bazate pe corectitudine, respect si incredere.

Dorim ca fiecare actiune a organizatiei noastre si a

angajatilor nostri sa aiba ca numitor comun excelenta.

Profesionalism

Receptivitate

Suntem mereu in cautarea de noi domenii de extindere,

si incurajam initiativele angajatilor sau ale clientilor.

Consideram ca un mediu de lucru placut este construit prin comunicare, de asemenea incurajam imbunatatirea relatiei cu clientii oferind si cerandu-le in mod constant feedback.

Comunicare


Entuziasm

Vedem in fiecare client un partener pe termen lung si un prieten, de aceea punem pasiune si entuziasm in relatia

cu clientii si de asemenea cu ceilalti angajati.


Vrem sa devenim mai buni pe zi ce trece, si vedem

in fiecare greseala o oportunitate de a invata.

Inovatie


Prezentarea elementelor vizibile ale culturii

a. Simboluri


Sigla Sc Ciciucanu Com reprezinta un puternic element de identificare a companiei , ce este intens promovat, fiind imprimat pe toate documentele firmei, pe produse si de asemenea pe uniformele angajatilor, pentru ca acestia sa se

poata identifica cu organizatia.



b.Sloganuri

Sloganul companiei noastre este "Sc Ciciucanu Com - Profesionistii automatizarilor industriale". Acesta reuneste intr-o sintagma simpla atat domeniul nostru de activitate, cat si increderea in calitatea superioara a produselor si serviciilor noastre.

c.Ritualuri si ceremonii

Ritualurile si ceremoniile se impart in mai multe categorii in functie de evenimentul pe care il prezinta:

  • Ritualuri de trecere - marcheaza asumarea unor noi raspunderi pentru vechii angajati sau primirea in colectiv a unora noi.

  • Riualurile si ceremoniile de intarire - reprezinta o categorie importanta deoarece intaresc statutul persoanelor vizate in companie si in acelasi timp valorile acesteia in constiinta angajatului. Spre exemplu acordarea de distinctii si recunoasteri publice angajatilor cu cele mai bune rezultate.

  • Ritualurile si ceremoniile de integrare - sunt folosite pentru a creste coeziunea din interiorul echipei si sunt foarte importante deoarece o echipa unita este o echipa mai eficienta. Ca exemple de ritualuri si ceremonii de integrare sunt teambuilding-urile, intalnirile festive, excursiile sau petrecerile organizate de companie.

  • Ritualurile si ceremoniile de reinnoire - spre exemplu participarea in comun a mai multor angajati la unele activitati de formare continua, training-uri de specializare sau motivationale. Aceste ritualuri au un puternic efect de constientizare a apartenentei la firma pentru fiecare angajat si in consecinta sunt elemente de motivare.

d.Modele comportamentale

In functie de natura actiunilor in care sunt implicati angajatii, se observa doua categorii principale de modele comportamentale: primul fata de client si al doilea fata de ceilalti angajati. Compania noastra este orientata in special spre client de aceea fiecare client este tratat cu respect si promptitudine, acesta fiind modelul pe care noii angajati trebuie sa si-l insuseasca, mai ales cei care au in mod obisnuit contact direct cu clientul. In a doua categorie includem atitudinea fata de superiori si fata de colegi, atitudinea model fiind una deschisa, de comunicare si cooperare. Incurajam consultarea superiorilor in diverse probleme, pastrand respectul pentru statutul si autoritatea acestora.

e.Jargonul profesional

Jargonul, sau limbajul specific al unui grup de oameni ne poate da mai multe informatii cu privire la unitatea grupului, deoarece un grup in care se vorbeste altfel va fi un grup unit prin aceste elemente de individualitate si de asemenea ne poate informa cu privire la nivelul de profesionalizare al personalului. In cadrul companiei noastre angajatii diferitelor sectii si-au format un jargon specific pe care in folosesc din necesitate, si in acelasi timp cu mandrie. Spre exemplu noii angajati pe masinile de pus saboti sunt intotdeauna incantati sa auda ca vor "sabota" toata ziua.

3. Prezentarea relatiilor intre elementele vizibile si sistemul de valori

a.Sigla Sc Ciciucanu Com are un design sobru, si este formata din numele firmei, scris cu majuscule si culoarea albastru, pe un fond alb, intr-un chenar negru. Toate aceste elemente sunt folosite pentru ca sigla sa inspire clientilor incredere in compania noastra, iar angajatilor sa le aminteasca faptul ca apartin unui grup puternic. Castigarea increderii colaboratorilor este cel mai important beneficiu al primei noastre valori: Profesionalismul, iar spiritul de apartenenta este un excelent element motivational, ce intretine Entuziasmul, o alta valoare importanta in compania noastra.

b. Dinamism si stabilitate sunt cuvintele cheie ce definesc actiunile noastre, intr-un cuvant, succesul nostru se bazeaza pe profesionalism. Sc Ciciucanu Com este puternic implicata in furnizarea catre clienti de produse si servicii de cea mai buna calitate, cu convingerea ca forta firmei sta in oamenii ei. De aceea Sloganul "Sc Ciciucanu Com - Profesionistii automatizarilor industriale" include valoarea de baza a companiei: Profesionalismul.

c. Ritualurile si ceremoniile de trecere, intarire, integrare si reinnoire fac parte din traditia Sc Ciciucanu Com., si de aceea angajatii, indeosebi cei cu experienta sunt puternic atasati de ele. Credinta ca numai un colectiv armonios poate conduce compania catre succes ne-a determinat sa sustinem evenimentele prin care angajatii se pot cunoaste mai bine reciproc, pot comunica liber si se pot imprieteni. Fiecare ritual si ceremonie este un prilej pentru angajati sa socializeze intre ei, sa isi insuseasca valorile firmei, sa abordeze intr-o atmosfera degajata superiorii si sa se recreeze. Receptivitatea cadrelor de conducere incurajeaza Comunicarea pe verticala, si astfel intretine Entuziasmul angajatilor.

e. Jargonul profesional apare cel mai adesea intre angajatii aceluiasi departament  din necesitatea de a denumi lucruri si procedee specifice activitatii desfasurate. O buna cunoastere a acestui jargon denota Profesionalism si usureaza Comunicarea intre membrii aceluiasi grup.

d. Misiunea Sc Ciciucanu Com. este de a asigura un mediu de lucru exemplar si standarde care sa ghideze fiecare angajat catre performanta in activitatea zilnica, in interactiune cu cerintele clientilor, reprezinta un Model comportamental pe care fiecare nou angajat trebuie sa si-l insuseasca.

Soliditatea Sc Ciciucanu Com. este data de managementul modern, bazat pe autoimpunerea unor standarde inalte in domeniul calitatii, serviciilor, a respectarii cu strictete a termenelor stabilite cu partenerii si clientii si a garantarii sigurantei in functionare a produselor, intr-un cuvant Profesionalism.

Firma urmareste de asemenea diversificarea portofoliului de produse, consolidarea si extinderea afacerilor in tara si peste hotare. In aceasta privinta suntem Receptivi propunerilor din partea actualilor sau potentialilor colaboratori si incurajam Comunicarea cat mai deschisa la toate nivelele in firma.

3. Identificarea posturilor manageriale si descrierea activitatilor specifice pe tipuri de manageri

3.1.Activitati specifice managerilor de prima linie

I. Functia: Sef Sectie Productie (manager de prima linie)

II. Numele si Prenumele Ramciuc Mihai

III. Subordonare: Este subordonat Directorului de fabrica

IV. Colaborare: Cu celelalte compartimente din cadrul societatii

V. Are in subordine personalul din cadrul sectiei de productie, respectiv, Atelierul de prelucrari mecanice, Atelierul comenzii numerice si formatiile: debitare, sudori, forjare, turnatorie, prese, acoperiri galvanice, vopsitorie, piese auto, montaj, vulcanizare si produse chimice.

VI. Atributii

  • Organizeaza, indruma si controleaza activitatea de productie din cadrul sectiei in scopul realizarii de produse de calitate superioara;
  • Organizeaza atelierele si formatiile de lucru din subordine si se ocupa de pregatirea fabricatiei din cadrul sectiei, intocmeste propuneri pe teme de organizare;
  • Face propuneri pentru organizarea locurilor de munca ;
  • Ia masuri de realizare a productiei conform contractelor;
  • Stabileste productia pe care o poate realiza pe o perioada data, pune la dispozitie date si informatii tehnice privind executarea programului de productie, situatia asigurarii cu forta de munca;
  • Face propuneri privind disponibilul de capacitati si spatii de productie, eventual se ocupa si cu redistribuirea acestora;
  • Raspunde de fabricarea si livrarea productiei executate la timp si cu parametrii calitativi prevazuti in standarde, norme sau alte documentatii tehnice.
  • Inregistreza fise de lot in registrele de sectie, circulatia acestora facandu-se de la lansare pe intreg fluxul tehnologic, pe baza numerelor de control ce se dau la predarea lotului;
  • Face comunicarea de inchidere a comenzilor catre serviciul contabilitate;
  • Asigura incadrarea in consumurile normate pentru materii prime, materiale, combustibil si energie;
  • Ia masuri pentru valorificarea superioara a materiilor prime si a materialelor;
  • Intocmeste informari cu privire la realizarea normelor de consum si a randamentelor tehnologice;
  • Face propuneri de imbunatatire a tehnologiilor de fabricatie;
  • Face propuneri privind retehnologizarea procesului de productie;
  • Asigura fabricarea obiectelor stabilite prin contracte sau prin cooperari;
  • Intocmeste necesarul de SDV-uri, si materiale auxiliare in functie de programul de productie;
  • Stabileste masurile pentru imbunatatirea conditiilor de munca, prevenirea accidentelor si imbolnavirilor profesionale;
  • Analizeaza comportarea in exploatare a utilajelor noi, inainteaza propuneri pentru

completarea dotarilor la nivelul sectiei;

  • Realizeaza propuneri de imbunatatire a normelor si instructiunilor de protectia muncii si a mediului inconjurator;
  • Controleaza receptionarea materialelor, pieselor, subansamblelor de la magaziile fabricii in magaziile intermediare proprii;
  • Participa la analizele privind defectiunile sau avariile utilajelor si instalatiilor, la stabilirea masurilor de inlaturare a defectiunilor si de prevenire a cauzelor care le-au determinat;
  • Controleaza executarea lucrarilor de intretinere si reparatii curente pentru utilajele din cadrul sectiei;
  • Controleaza transportul materialelor, reperelor, subansamblelor si a produselor necesare desfasurarii activitatii sau ca rezultat al acesteia;                           

VII. Alte atributii si sarcini

  • Verifica aplicarea dispozitiilor legale si a masurilor dispuse de Directorul de fabrica cu referire la sectia de productie;
  • Intocmeste si supune spre aprobarea Directorului de fabrica analiza activitatii sectiei de productie din subordinea sa si propune masuri pentru imbunatatirea activitatii acesteia;
  • La solicitarea Directorului de fabrica intocmeste materiale, pune la dispozitie date si informatii si participa la sedinte atunci cand este solicitat;
  • Duce la indeplinire orice alte sarcini, lucrari sau misiuni dispuse de catre Directorul de fabrica;
  • Stabileste graficul efectuarii concediului de odihna pentru personalul din subordine;
  • Urmareste respectarea normelor P.S.I., P.S.M. si S.M.C.;

VIII.Limite de competenta

Are competenta de a actiona pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor, sarcinilor si lucrarilor care ii revin, cu informarea operativa a Directorului de fabrica;

In limita competentei acordate face propuneri cu privire la angajarea, mentinerea si promovarea personalului din subordine;

IX. Responsabilitati

Raspunde de economisirea materiilor prime, materialelor, combustibililor si a energiei;

Raspunde de punerea in aplicare a politicii si a obiectivelor privind calitatea produselor;

Este responsabil de asigurarea disciplinei si competentei profesionale a personalului;

Raspunde de legalitatea, necesitatea, oportunitatea, economicitatea si realitatea datelor din documentele pe care le intocmeste;

Respecta secretul de serviciu, dovedind permanent loialitate fata de interesele societatii;

Raspunde de aducerea la indeplinire a atributiilor prevazute in Regulamentul intern si CCM;

Raspunde disciplinar si material pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu si a eventualelor incalcari a normativelor in vigoare;

Raspunde de inventarul incredintat spre utilizare, asigurand functionarea optima a acestuia.

3. Activitati specifice managerilor mijlocii

I.Functia: Director tehnic (Manager mijlociu)

II. Nume si Prenume: Chihalau Vasile

III. Subordonare: este subordonat Directorului General Executiv si are in subordine Sectia proiectare constructive si Sectia proiectare tehnologica;

IV. Colaborare: cu partenerii de afaceri, cu Directia de Productie, Directia Comerciala, DirectiaCalitate si alte compartimente din cadrul societatii.

V.Atributii

a. Atributii legate de subordonare

  • Organizeaza, indruma si controleaza intreaga activitate tehnica a societatii comerciale;
  • Asigura elaborarea programului propriu de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnica-tehnologica si introducere a progresului tehnic in cadrul societatii comerciale;
  • Face propuneri de obiective de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnica, retehnologizare si introducere a progresului tehnic in intreaga societate, definirea principiilor de coordonare a elaborarii standardelor de firma , a specificatiilor tehnice asigura utilizarea eficienta a capacitatilor de cercetare stiintifica si conceptie in domeniul produselor, studii si proiecte pentru produsele noi, modernizarea celor existente, introducerea de tehnologii de varf si de mare productivitate, introducerea in productie a automatizarii, mecanizarii si robotizarii;
  • Asigura dezvoltarea societatii comerciale, in functie de cerinte, prin propuneri de achizitii a noi utilaje si instalatii cu mici consumuri de energie si productivitate mare;
  • Propune retragerea din executie a produselor care sunt in declin, inlocuindu-le, conform cerintelor pietei, asigura societatea cu standarde, normative si caiete de sarcini pentru proiectare tehnica si tehnologica
  • Determinarea nomenclatorului optim de produse specific unitatii, detaliat pe grupe de produse;
  • Identificarea cerintelor de modernizare a tehnicii si tehnologiilor existente in unitate si propunerea programului de modernizare a acestora
  • Stabilirea cailor prioritare de actiune si a obiectivelor majore ale masurilor de reducere a costurilor de productie pentru perioada urmatoare, pe baza sintetizarii rezultatelor analizelor efectuate tinand seama de cerintele ridicarii continue a nivelului de competitivitate a propriilor produse, propune reorganizarea fluxurilor de productie, in functie de tehnologiile produselor noi intrate in fabricatie;
  • Periodic, intocmeste si supune spre aprobare Directorului General Executiv, analiza activitatii si propune masuri pentru imbunatatirea acesteia;
  • Duce la indeplinire orice alte sarcini, lucrari sau misiuni stabilite de catre Directorul de fabrica sau Consiliul de Administratie in timp util la solicitarea Directorului General Executiv sau a Consiliului de Administratie, intocmeste rapoarte privind activitatea desfasurata, pune la dispozitie date si informatii si participa la sedinte atunci cand este solicitat; raspunde de folosirea rationala a bazei tehnice si materiale pusa la dispozitie.

b. Atributii legate de relatiile de colaborare

Colaboreaza cu Institute de proiectare, societati comerciale, organizatii guvernamentale, organe de certificare in activitati de modernizare a produselor existente ale societatii si proiectare de produse noi, colaboreaza cu compartimente din cadrul societatii pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor, sarcinilor si lucrarilor care ii revin.

c. Atributii legate de compartimentele subordonate

  • Verifica aplicarea dispozitiilor legale si a masurilor dispuse de Directorul General Executiv, de Consiliul de Administratie in cadrul serviciilor si compartimentelor din subordine;
  • Stabileste graficul efectuarii concediului de odihna pentru personalul din subordine ;
  • Urmareste perfectionarea cunostintelor tuturor salariatilor cuprinsi in activitatea de conceptie;
  • Urmareste optimizarea produselor executate(proiectate) cu minimum de consumuri de materii prime si materiale;
  • Urmareste realizarea fiabila a SDV-urilor dupa normele impuse de proiectare;
  • Urmareste modernizarea continua a produselor din nomenclatorul societatii comerciale,asigurarea disciplinei si competentei profesionale a personalului;
  • Urmareste legalitatea, necesitatea, oportunitatea, economicitatea si realitatea datelor din documentele pe care le intocmeste si care se supun controlului comisiei de cenzori;
  • Urmareste asigurarea disciplinei si competentei profesionale a personalului, de modul cum fiecare persoana subordonata isi aduce la indeplinire sarcinile din fisa postului;
  • Supravegheaza respectarea secretului de serviciu, dovedind permanent loialitate fata de interesele societatii;
  • Raspunde de aducerea la indeplinire a atributiilor prevazute in Regulamentul intern si Contractul Colectiv de munca;

d. Alte atributii:

  • Urmareste incadrarea in consumurile si costurile de productie normate;
  • Colaboreaza cu directia de productie la elaborarea diverselor documentatii;
  • Organizeaza si ia masuri pentru respectarea procesului tehnologic si asigura realizarea in concordanta cu conditiile si normele de calitate stabilite, cu normele de tehnica securitatii si a masurilor de protectia muncii;
  • Propune masuri organizatorice menite sa obtina rentabilitate maxima;
  • Se ocupa de pregatirea, perfectionarea si specializarea fortei de munca din compartimentul tehnic-tehnologic si dezvoltare a societatii;
  • Aproba concediile de odihna pentru sefii si salariatii compartimentelor din subordine;
  • Supravegheaza modul in care se respecta disciplina tehnologica si obtinerea unor produse cu un grad mare de fiabilitate;
  • Urmareste modul in care este folosita forta de munca, stabileste si propune necesarul acesteia in perspectiva, in functie de prospectarea pietei si a comenzilor ferme ;
  • Aplica dispozitiile legale si masurile dispuse de Directorul de fabrica, Directorul tehnic si de Consiliul de Administratie;
  • Are competenta de a actiona pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor, sarcinilor si lucrarilor care ii revin, cu informarea operativa a Directorului General Executiv.

I.Functia: Director vanzari (manager mijlociu)

II. Nume si Prenume: Gheorghe Minel

III. Subordonare: este subordonat Directorului Comercial

IV. Relatii

1.     Ierarhice - este subordonat Directorului Comercial;

2.     Functionale - cu specialistii si salariatii din celelalte compartimente ale societatii;

3.     De colaborare - cu partenerii de afaceri si cu celelalte compartimente din cadrul societatii;

4.     De reprezentare - reprezinta societatea prin delegatie.

V. Atributii

  • Participa la activitatea de marketing si vanzare pe zona alocata prin:
  • Studierea produselor si serviciilor, receptivitatea clientului fata de noile produse, studii comparative ale produselor competitive, evaluarea dezvoltarii produselor concurentei, determinarea beneficiarilor actuali ai produselor, analiza noilor produse si servicii propuse, testarea pietei, determinarea surselor de nemultumire a clientilor, descoperirea unor noi clienti pentru produsele actuale, studierea ambalajului;
  • Studierea pietei: gradul de patrundere a intreprinderii pe piata, analiza dimensiunilor pietei, estimarea cererii pentru noile produse, previziunea vanzarilor, determinarea caracteristicilor pietelor, prognoza conjucturii economice generale, studierea factorilor economici generali, studierea miscarilor si compozitia pietei si schimbari intervenite in tipologia consumatorilor;
  • Cercetari asupra metodelor si politicilor de vanzare: stabilirea sau revizuirea teoriilor de vanzare, studierea competitivitatii preturilor, urmarirea variatiilor desfacerilor in profil teritorial, aprecierea metodelor actuale de vanzare, studierea structurii preturilor, evaluarea metodelor de vanzare propuse, masurarea eficacitatii vanzarilor, studierea cheltuielilor de distributie, stabilirea sarcinilor de vanzari, evolutia dinamica a vanzarilor pe salariati, eficienta instrumentelor de promovare utilizate si cercetarea publicitatii: eficienta publicitatii, determinarea politicii de pret si a publicitatii competitive si studii motivationale.


De asemenea titularul prezentei fise a postului are si urmatoarele atributii:

  • Participa la prospectarea pietei in vederea cunoasterii necesarului de consum si perspectivele in viitorul apropiat;
  • Pregateste materialele documentare din punct de vedere a eficientei economice in vederea programarii productiei, in functie de produsele solicitate de piata;
  • Prezinta oferte pentru desfacerea produselor realizate;
  • Negociaza preturile de vanzare;
  • Propune cuprinderea in programele de fabricatie a produselor solicitate de clienti, care au incheiat contracte;
  • Propune includerea in programul de cercetare a proiectarii si reproiectarii unor produse solicitate pe piata cu parametri tehnico- economici superiori;
  • Face in permanenta publicitate la produsele realizate, demonstratii la produse, intocmeste prospecte si albume, participa la targuri si expozitii cu produsele societatii, ocazie cu care tatoneaza piata si incheie contracte ferme cu beneficiarii potentiali;
  • Urmareste asigurarea portofoliului de comenzi necesare pentru folosirea la maxim a capacitatilor de productie.

  • Supravegheaza realizarea programului de vanzari, incheierea contractelor de livrare la intern si extern de lunga durata sau pe perioade mai scurte, urmarind derularea acestora atat cantitativ cat si calitativ;
  • Respectarea termenelor contractuale, asigurand prezentarea in bune conditii a produselor fabricate, calitatea ambalajelor pentru transport si desfacere;
  • Analizeaza cererile de suplimentari si anulari cantitative de produse contractate, primite de la beneficiari;
  • Elaboreaza calcule si studii de prognoza in domeniul desfacerii produselor actuale si cele care se pregatesc a fi lansate pe piata;
  • Urmareste realizarea tuturor obiectivelor din programul de reclama, publicitate si propaganda;
  • Redacteaza materialele publicitare si reclamele pentru ziare si reviste;
  • Urmareste redactarea, tiparirea si distribuirea prospectelor si reclamelor;
  • Urmareste inregistrarile interne a marcilor de fabrica pentru produsele noi;
  • Studiaza piata, stabilind produsele pentru care exista cerere, fiabilitate garantata si evolutia preturilor;
  • Studiaza conditiile contractuale speciale solicitate dupa caz;
  • Studiaza clientii si ofertele facute de acestia pentru a fi realizate rapid;
  • Urmareste vanzarea numai a produselor fiabile pentru a nu pierde clientii si a nu diminua pretul de vanzare a produselor;
  • Prospecteaza pietele externe in vederea cunoasterii exigentelor, cerintelor si tenditelor in scopul incheierii de contracte cu benefiaciari externi;
  • Urmareste respectarea unei stricte discipline de colaborare cu beneficiarii pentru realizarea integrala a programelor proprii;
  • Cunoaste in fiecare moment starea tehnica si posibilitatea de executie a acelorasi produse de alti furnizori, sesizand situatia preventiv, pentru a nu pierde pietele de desfacere si clientii.

VI. Alte atributii si sarcini

  • La solicitarea Directorului Comercial sau a Directorului General Executiv intocmeste materiale, pune la dispozitie date si informatii si participa la sedinte atunci cand este solicitat;
  • Duce la indeplinire orice alte sarcini, lucrari sau misiuni date de catre Directorul Comercial si Directorul General Executiv in timp util;
  • Face propuneri cu privire la: participarea la targuri, expozitii, organizarea de activitati de propaganda comerciala adecvata naturii produsului si particilaritatile pietei, cantitatea si calitatea materialelor publicitare.

VII. Limite de competenta:

  • Are competenta de a actiona pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor, sarcinilor si lucrarilor care ii revin, cu informarea operativa a Directorului Comercial si/sau Directorului General Executiv.

VIII. Responsabilitati:

  • Raspunde de punerea in aplicare a politicii si a obiectivelor privind calitatea serviciilor;
  • Este responsabil de actiunile, de reclama si de publicitatea efectuate pentru cunoasterea firmei ;
  • Respecta secretul de serviciu, dovedind permanent loialitate fata de interesele societatii;
  • Raspunde de aducerea la indeplinire a atributiilor prevazute in Regulamentul intern si Contractul Colectiv de Munca;
  • Raspunde disciplinar, material, civil sau penal pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu si a eventualelor incalcari a normativelor in vigoare;
  • Raspunde de inventarul incredintat spre utilizare, asigurand functionarea optima a acestuia.

3.3. Activitati specifice managerilor superiori


I. Functia: Director General Executiv (Manager superior)


II. Numele si prenumele: Neculae Dragan


III.Subordonare: Consiliul de Administratie


IV.Colaborare:

  • In cadrul societatii colaboreaza cu Directia economica;
  • In afara societatii colaboreaza cu organizatiile cu care societatea are relatii comerciale, tehnice si de productie in limita prevederilor din mandat.

V. Are in subordine urmatoarele compartimente de munca:

  • Directia de productie;
  • Dierctia tehnica;
  • Directia calitate;
  • Directia comerciala;
  • Consilieri (juridic, comercial, personal, organizare);
  • Comisii organizate prin decizie.

VI. Atributii:

  1. Atributii  legate de subordonare:
    • mobilizeaza si organizeaza personalul din subordine pentru realizarea tuturor hotaririlor transmise de Consiliul de Administratie;
    • propune Consiliului de Administratie pentru analiza si aprobare programe de masuri privind activitatea societatii;
    • raporteaza catre Consiliul de Administratie zilnic evolutia unor indicatori de sinteza stabiliti prin "tabloul de bord";
    • angajeaza societatea prin contract privind livrarea de marfuri cu o valoare maxima de 100.000 lei/contract;
    • angajeaza societatea prin contract privind achizitia de materiale cu o valoare maxima de 50.000 lei/contract;

    • reprezinta societatea in relatiile cu institutiile statului si organizatii cu care societatea are relatii comerciale si de colaborare.

  1. Atributii  legate de relatiile de colaborare

Colaboreaza cu Directia Economica la intocmirea bugetelor pentru anumite cheltuieli, incasarea facturilor, diminuarea stocurilor.

Colaboreaza cu organizatii din afara societatii in probleme de proiectare, omologari, certificari de produse, comert exterior in limita mandatului;


  1. Atributii  legate de compartimentele subordonate :

Stabileste atributii pentru directorii executivi si pentru tot personalul din subordine directa:

Coordoneaza Directia de Productie pentru:

- realizarea productiei fizice;

- realizarea modernizarilor la cladiri si instalatii, a programului de reparatii utilaje;

- respectarea normelor de protectia muncii, de protectie a mediului, P.S.I., etc.

- respectarea normelor de consum de materiale si de timp.

Coordoneaza Directia tehnica pentru:

- realizarea programului de asimilari produse, a programului de tehnologizare, optimizarea muncii, reducerea normelor de consum de materiale si de timp;-promovarea produselor pe piata.

Coordoneaza Directia de Calitate pentru:

- perfectionarea continua si mentinerea sistemului de asigurare a calitatii, urmarind asigurarea realizarii de produse fiabile, conform cerintelor si normelor internationale;

- implementarea masurilor de protectie a mediului, functionarea corespunzatoare a laboratoarelor;

- mentinerea relatiilor de colaborare cu organizatiile guvernamentale implicate in probleme de management al calitatii si protectiei mediului;

- asigurarea serviciilor catre clienti.

Coordoneaza Directia Comerciala pentru:

- promovarea produselor pe piata;

- participarea la licitatii in calitate de furnizor;

- asigurarea aprovizionarii rationale cu materiale;

- exploatarea judicioasa a mijloacelor de transport.

Coordoneaza activitatea consilierului chimist pentru:

- asigurarea desfasurarii in mod corespunzator a activitatilor intreprinse de catre acesta privind protectia mediului, activitatea din laboratoare, din cadrul comisiei de receptie precum si acordarea asistentei tehnice de specialitate compartimentelor interesate;

- cunoasterea si aplicarea cerintelor legale privind protectia mediului(din punct de vedere al protectiei apei, aerului, solului, gestionarea deseurilor);

- insusirea si aplicarea cerintelor din Manualul de Management de Mediu si a Procedurilor aferente;

Coordoneaza activitatea de organizare in scopul:

- crearii cadrului organizatoric pentru desfasurarea in conditii optime a functiunilor societatii (realizarea fiselor posturilor, stabilirea atributiilor de serviciu pentru toti salariatii, a Regulamentului de Organizare si Functionare si a Regulamentului Intern);

Coordoneaza activitatea de personal pentru:

- derularea programului de asigurare, pregatire si perfectionare a fortei de munca, corelat cu cerintele societatii;

- angajarea sau disponibilizarea conform cerintelor, personal pentru societate,

potrivit strategiei aprobate de catre Consiliul de Administratie;

- incadraza si elibereaza din functie personalul de conducere din subordine dupa

rezultatele si eficienta activitatii desfasurate in cadrul societatii;

- urmareste inregistrarile in carnetele de munca si executarea contractelor

individuale de munca.

Coordoneaza activitatea oficiului juridic:

- privind interesele societatii comerciale in fata instantei judecatoresti, a organelor Arbitrajului de stat si a altor organe de justitie, organelor de urmarire penala si notariate, precum si in raporturile cu persoanele juridice si cu persoanele fizice;

- referitor la respectarea dispozitiilor legale cu privire la apararea si gospodarirea

proprietatii comerciale a drepturilor si a intereselor legitime ale personalului

societatii, analizand cauzele care genereaza savarsirea de infractiuni si litigii;

Coordoneaza activitatea de protectie a muncii si PSI pentru:

- asigurarea securitatii si sanatatii salariatilor in toate aspectele legate de munca;

- asigurarea conditiilor corespunzatoare de munca pentru prevenirea accidentelor

si a imbolnavirilor profesionale;

- asigurarea masurilor generale de protectie a muncii, prevenirea si stingerea

incendiilor aplicabile tuturor categoriilor de personal;


Coordoneaza activitatea de secretariat:

- dispune repartizarea corespondentei si circulatia informatiilor pentru a se asigura o influenta corespunzatoare desfasurarii activitatii.



  1. Alte atributii:

Duce la indeplinire orice alte sarcini sau lucrari stabilite de catre Consiliul de Administratie;

Raspunde de asigurarea disciplinei si competentei profesionale a personalalului, de modul cum fiecare persoana subordonata isi duce la indeplinire sarcinile din fisa postului;

Respecta secretul de serviciu, dovedind permanent loialitate fata de interesele societatii;

Raspunde in fata Consiliului de Administratie de activitatea manageriala si de marketing a societatii comerciale, de transpunerea in practica a prognozelor apropiate si de viitor privind cerintele pietei.

I.Functia: Director fabrica (Manager superior)


II. Numele si prenumele: Razescu Nicolae


III. Subordonare: Directorului General Executiv


IV. Colaborare: cu Directia Tehnica, Directia Comerciala, Directia Calitate si alte compartimente din cadrul societatii.


V. Are in subordine Compartimentul de Productie, Compartimentul Mecanic, Seful Sectiei de Productie si Seful Sectiei Scularie.


VI. Atributii



a.Atributii legate de subordonare:

Indeplineste sarcinile primite de la Directorul General Executiv;

Participa la sedintele de productie sau pe alte teme si raporteaza indeplinirea sarcinilor ce ii revin;

Organizeaza si conduce in mod corespunzator activitatea de protectie a muncii si prevenirea si stingerea incendiilor pentru tot personalul din subordine;

Urmareste ca in sectoarele de care raspunde sa se respecte prevederile MAC;

Supravegheza consumul de energie electrica, apa, gaz metan si aer comprimat.


b. Atributii legate de relatiile de colaborare

Colaboreaza cu Directia Tehnica, Directia Comerciala, Directia Calitate si alte

compartimente in vederea gasirii de solutii pentru problemele din sectoarele de care raspunde.


c. Atributii legate de compartimentele subordonate

Supravegheaza realizarea prevederilor din planul lunar de productie;

Urmareste indeplinirea programului de reparatii si modernizari utilaje, a programului de realizare a SDV-urilor.

Intocmeste necesarul de materiale conform cu programul de productie si normele de consum;

Stabileste masuri de eliminare a cauzelor unor dereglari in activitate, fluxuri tehnologice, costuri, consumuri, etc.

Coordoneaza compartimentul de control tehnic de conformitate in toate activitatile:

- activitatea de control a produselor noi si modernizate, omologarea acestora;

- activitatea de receptie de materii prime si materiale;

- activitatea de verificare a preciziei mijloacelor de productie;

- activitatea laboratoarelor;

- activitatea de control pe fluxuri de fabricatie si de verificari finale;

Coordoneaza activitatea de urmarire a comportarii produselor la beneficiar si cea de service;

Participa la avizarea standardelor de firma, a normelor tehnice, a caietelor de sarcini, a documentelor contractuale, urmarind completitudinea si corectitudinea acestora;

Coordoneaza activitatea de metrologie, pe cea de protectie a mediului;

Ia masuri de solutionare a eventualelor sesizari si reclamatii de la beneficiari;

Ia masurile pentru a se asigura ca politica in domeniul calitatii este inteleasa, implementata si analizata la toate nivelurile organizatorice ale firmei;

Stimuleaza prin exemplul personal constiinta tuturor angajatilor firmei privind calitatea;

Nu accepta abateri fata de politica din domeniul calitatii;

Asigura resursele umane si materiale precum si instruiri adecvate pentru sustinerea dezvoltarii si implementarii SMC;

Are obligatia sa fie la curent cu tendinta generala in organizare si conducere in domeniul calitatii, cu actele normative care reglementeaza prin studiu permanent, si sa aplice aceste cunostinte pentru imbunatatirea organizarii si conducerii Directiei Calitate;


  • Urmareste aplicarea masurilor de protectie si securitate a muncii, PSI, Decretul 400/1981, de protectie a mediului inconjurator;
  • Asigura delegarea autoritatii si responsabilitatii astfel ca salariatii sa-si asume o responsabilitate cat mai mare;
  • Realizeaza si mentine un sistem de comunicare adecvat in interiorul directiei sau cu alte directii si compartimente din cadrul firmei;
  • Urmareste modul in care se indeplinesc programele de conformare anexate la autorizatia de mediu;
  • Supravegheaza modul in care este folosita forta de munca, stabileste si propune necesarul acesteia;
  • Stabileste graficul efectuarii concediului de odihna pentru personalul din subordine;
  • Initiaza, dezvolta si perfectioneaza metodologii de stimulare materiala si morala a personalului pentru cresterea nivelului de pregatire profesionala, a spiritului de initiativa si inventivitate, a atasamentului fata de interesele firmei;
  • Face propuneri sau avizeaza selectia, promovarea sau desfacerea contractului de munca pentru personalul din cadrul directiei, propune pentru premiere sau sanctionare personalul din subordine, in conformitate cu politica de personal a firmei, cu contractul colectiv de munca si cu Regulamentul de ordine interioara.

d.Alte atributii

  • raspunde de punerea in aplicare a politicii, strategiei si obiectivelor Consiliului de Administratie privind cresterea si diversificarea productiei, cresterea calitatii produselor si serviciilor;
  • Asigura planificarea si executarea auditurilor interne de calitate;
  • Dispune si controleaza aplicarea masurilor corectivesi prevenire de imbunatatire a SMC;
  • Ia masuri pentru actualizarea documentelor SMC in concordanta cu schimbarile organizatorice aduse de:

tehnologii noi;

noi concepte referitoare la calitate;

strategiile pietei;

conditiile sociale;

conditii referitoare la mediu;


  • Dispune masuri pentru a se asigura ca SMC este elaborat, implementat si mentinut in conformitate cu standardele nationale din seria SR EN ISO 9000, cu prevederile legislatiei in domeniu si cu reglementarile interne ale firmei;
  • Solicita directiilor si compartimentelor functionale rapoarte vizand Sistemul de Management al Calitatii si convoaca sedintele de analiza ale managementului.

Atributiile, lucrarile, sarcinile cuprinse in fisa postului sunt obligatorii pentru titularul postului si nu sunt limitative, putand fi completate prin hotarari ale Consiliului de Administratie sau prin decizii ale Directorului General Executiv.



BIBLIOGRAFIE


1.         Manual Management , autori: Panaite Nica, Aurelian Iftimescu Ed Sedcom Libris 2005

2.         Toate datele expuse in proiect au fost furnizate de catre personalul firmei ( Director general, Contabil)