Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Mutuumul

MUTUUMUL


Notiuni si caractere juridice

Imprumutul de consumattie este un contract prin care o persoana numita imprumutator transmite in proprietatea unei alte persoane numiata imprumutat o catime de lucruri fungibile si consumptibile cu obligatia pentru imprumutant de a restitui la scadenta o cantitate egala de lucruri de acelasi gen si calitate art.1567 C.civ.

Capacitatea partilor . deoarece contractul este translativ de proprietate imprumutatorul trebuie sa aiba capacitatea respectiv sa indeplineasca conditiile cerute de lege pt. actele de dispozitie si sa fie proprietarul lucrului care formeaza obiectul contractului .

Dovada contrctului - este supusa regulilor generale astfel inact urmeaza sa facem unele precizari in legatura cu unele aspecte  legate de aplicareav acestor reguli in materia imprumutului de consumatie .



Efectele imprumutului de consumatie

Obligatiile imprumutatului :

Obligatiile de restituire : principala obligatie a imprumutantului este de a restitui la scadenta lucruri de acelasi gen in aceeasi cantitate si de aceeasi calitate ( art.1584 ac.civ. ) indiferent de eventuala sporire sau scadere a valorii lucrului dintre momentul incheierii contractului si acele al platii .

Scadenta obligatiei de rtestituire imprumutatorul nu poate cere restituire inainte de termen art.1581 C.civ., iar in lipsa stipularii unui termen instanta va determina termenul  dupa imprejurari art.1582 C.civ. ; la fel si in cazul cand s-a stipulat ca imprumutatul va plati cand ii va fi cu putinta sau va avea mijloace art.1583 C.civ.

Prescriptia actiunii in restituire - in functie de scadenta obligatiei de restituire se rezolva problema privin inceputul cursului prescriptiei executive . astfel in cazul imprumutului cu termen la expirarea termenului, cand se naste si dreptul de actiune al imprumutatorului, incepe sa curga prescriptia art.7 alin. 1-3 din Decretul nr.167/1958 .

Mai dificila este problema daca termenul restituirii nu a fosst stipulat ori cand sa stipulat ca imprumutatul sa plateasca cand va putea sau va avea mijloace ori cand va voi sau se indica numai sursa restituirii .

Raspunderea imprumutatului - daca la scadenta desi in principiu genera non pereunt, imprumutatul este totusi in imposibilitatea de a restitui lucruri de aceeasi natura el va face plata in bani dupa valoarea pe care o au lucrurile la termenul si in locul unde urma a se face restituirea art.1585 alin1 C.civ., iar daca termenul si locul restituirii nu au fost determinate, dupa valoarea lucrurilor din momentul si locukl incheierii contractului ( art.1585 alin 2 C.civ.).



Obligatiile inmprumutatorului - nua are nici o obligatie . eventualele cheltuieli de conservare sunt in sarcina imprumutatului ca proprietar art.1580 C.civ.

Imprumutul cu dobanda

Notiune - imprumutul de consumatie poate fi nu numai cu titlul gratuit dar si cu titlu oneros .In acest caz imprumutatorul pretinde de la imprumutat pe langa obligatia de restituire a prestatiei oarecare in schimbul transferarii proprietatii lucrului inprumutat drept echivalent al folosintei lucrului. Aceasata prestatie numita dobanda consta de regula intr-o suma de bani si reprezinta ' fructe civile ' produse de lucrul imprumutat .

lucrul imprumutat- in cazul imprumutului de bani la scadenta trebuie sa fie restituita suma imprumutata indiferent de scaderea sau sporirea valorii banilor ( principiul nominalismului monetar consacrat de art.1578 C.civ.

Dobanda - pt. ca imprumutul sa fie purtator de dobanzi sub forma unei sume de bani sau alte prestatie sub orice titlu sau denumire la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului - art.6 din OG.nr.9/2000 este nevoie de o clauza in acest sens iar daca nu exista clauza, dobanda nu este datorata de drept .

Prescriptia dreptului la actiune pt. plata dobanzilor - daca imprumutatul este obligat sa plateasca dobanzile prin prestatii succesive, in lipsa stipulatiei sau dispozitiei legala contrara prin prestatii anuale, daca dobanda stabilita este anuala - dreptul la actiune cu privire la fiecare din aceste prestatii se stinge printr-o presciptie deosebita ( art.12 din decretul nr.1667/1958 ), termenul calculandu-se de la data exigibilitatii fiecarei rate de dobanda.



Stingerea imprumutului de consumatie  - prin plata - Contractul de imprumut se stinge prin plata facuta la termenul prevazut in contract sau stabilit printr-o hotarare judecatoreasca ori la data platii efectuata de imprumutat de buna voie . intrucat termenul este stabilit de regula in favoarea debitorului plata se poate face in mod valabil si inainte de termen.

Alte moduri de stingere : inmprumutul se poate stinge potrivit dreptului comun si prin alte moduri de stingere a obligatiilor, inclusiv compensatia, el avand ca obiect lucruri fungibile .in caz de moarte a oricare dintre partile contractante drepturile si obligatiile rezultand din imprumut se transmit asupra mostenitorilor potrivit regulilor generale .

Cat priveste rezilierea contractului  - inainte de scadenta, pt. neexecutarea art.1020-1021 C.civ., ea poate fi admisa inclusiv in materia imprumuturilor banesti ( desi imprumutul fie si cu pact comisoriu expres ) ca sanctiune pentru neexecutare daca imprumutatul, in afara obligatiei de restituire isi asuma si alte obligatii pe care nu le respecta.