|
Coborarea pavilionului
1. Continutul legal
Faptele incriminate in art. 344 C. pen. constau in coborarea pavilionului in timpul luptei, in scopul de a servi cauza dusmanului, savarsita de comandantul unei nave militare sau al unei grupari de nave militare, precum si de catre orice alta persoana ambarcata.
Curajul in lupta, apararea intereselor tarii chiar cu pretul jertfei supreme reprezinta obligatii ale militarilor fortelor noastre armate de care acestia trebuie sa dea dovada in aceasta situatie.
Se stie ca pentru o nava militara coborarea pavilionului inseamna pierderea, aban donarea luptei de catre comandant si echipaj, echivaland, la armata de uscat, cu predarea drapelului unitatii in mainile inamicului.
In conditiile in care coborarea pavilionului, in timpul luptei, se face in scopul de a servi cauza dusmanului, fapta acelui comandant de nava prezinta un grav pericol pentru nava militara respectiva si pentru echipajul ei, pentru mentinerea puterii de lupta a acestora si, implicit, pentru capacitatea de aparare a tarii.
2. Conditii preexistente
A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special il formeaza relatiile sociale privitoare la capacitatea de lupta a navelor (aeronavelor) militare in timp de razboi, relatii a caror existenta si dezvoltare sunt conditionate de o rezistenta activa impotriva dusmanului si mentinerea pavilionului ca simbol al onoarei si vitejiei militare.
b) Obiectul material al infractiunii il constituie chiar pavilionul coborat in timpul luptei.
B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ al infractiunii de coborare a pavilionului poate fi orice persoana imbarcata in mod legal pe nava. Fapta poate fi savarsita de catre comandantul navei, de catre orice alta persoana din echipaj sau din trupele atasate navei. Deci legiuitorul atribuie o calitate speciala persoanelor care pot savarsi asemenea fapte, deoarece, asa cum am precizat, aceasta persoana trebuie sa fie inrolata in activitatile ce se desfasoara pe nava. Daca fapta este comisa de o persoana aflata ocazional pe nava (de exemplu de un corespondent al unui ziar), acesta va raspunde pentru o alta infractiune si anume cea prevazuta in art. 156 lit. d) C. pen. (tradare prin actiuni care sunt de natura sa favorizeze activitatea dusmanului).
Participatia este posibila sub toate formele; coautorul trebuie sa aiba calitatea ceruta de lege pentru autor, iar instigatori si complici pot fi si persoane care nu fac parte din armata.
b) Subiect pasiv este unitatea militara navala careia ii apartine nava al carei pavilion este coborat.
3. Continutul constitutiv
A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective se realizeaza prin actiunea de coborare a pavilionului. Actiunea trebuie sa fie comisa in timpul luptei, adica in timpul operatiunilor contra inamicului, pentru realizarea continutului constitu tiv al infractiunii. De asemenea, se cere ca fapta sa se comita la locul unde se afla nava, adica in zona de lupta.
b) Urmarea imediata a infractiunii consta in crearea unei stari de pericol pentru succesul misiunii de lupta pe care o are nava sau grupul de nave.
c) Legatura de cauzalitate rezulta din savarsirea actiunii incriminate si consta in producerea starii de pericol pentru capacitatea de lupta a navei.
B. Latura subiectiva. Infractiunea se realizeaza numai cu intentie directa, deoarece faptuitorul actioneaza in scopul de a servi cauza dusmanului.
Nu prezinta relevanta daca acest scop s-a realizat sau nu, fiind suficient ca el sa fi fost urmarit de faptuitor. Nu va exista deci infractiune daca coborarea pavilionului s-a efectuat dintr-o necesitate tactica.
4. Forme. Modalitati. Sanctiuni
A. Forme. Actele pregatitoare, desi posibile, sunt lasate in afara incriminarii de catre legiuitor. Tentativa este incriminata si sanctionata potrivit dispozitiei din art. 346 C. pen. si prevederilor art. 20 si 21 din Partea generala a Codului penal.
Infractiunea se consuma in momentul in care s-a comis fapta de coborare a pavilionului in conditiile descrise in norma de incriminare.
B. Modalitati. Infractiunea se poate comite in doua modalitati normative, in raport cu situatia pe nava a faptuitorului (de comandant al navei sau grupului de nave ori de persoana imbarcata).
Fiecareia dintre aceste modalitati normative poate sa-i corespunda o varietate de modalitati faptice.
C. Sanctiuni. Infractiunea este sanctionata cu detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi.