|
Zona Vinturarita
Situata in partea sud-estica a Muntilor Capatinii, in zona Vinturarita procesul de sedimentare a inceput in Mezojurasic si s-a incheiat odata cu sfirsitul Jurasicului (v. fig. 67).
Doggerul include calcare spatice si calcare lumaselice cu Terebratula sferoidalis, reprezentind Bajocianul si Bathonianul inferior. Acestea sint urmate de calcare rosii stratificate, cu Grossouvria subtilis si Bositra buchi, revenind Bathonianului terminal si Callovianului.
Malmul include marnocalcare cu silicolite rosii, care se repartizeaza Oxfordianului, urmate de calcare noduloase roz, apartinind Kimmerid-gianului. Acestea suporta calcare masive organogene care ar putea reprezenta calcare de Stramberg, eventual si faciesul urgonian al Barremian-Aptianului, situatie similara cu aceea din zona Hateg. In zona Vinturarita se intilnesc si depozite neocretacice insa acestea acopera relatiile tectonice dintre pinza getica si unitatile supragetice, incit constituie invelisul post-pinza al unitatilor supragetice si vor fi tratate ca atare.