|
Scara de proportie este un raport constant intre lungimile de pe plan si corespondentele lor de pe teren, exprimate in aceeasi unitate de lungime si reduse la orizont.
In functie de exprimarea raportului de reducere 1/N scara topografica poate fi numerica si grafica.
Scara topografica numerica se poate exprima sub forma unei fractii ordinare (1/N) sau sub forma de impartire (1:N), unde numaratorul ne exprima unitatea, iar numitorul ne arata de cate ori lungimile masurate pe teren au fost reduse pentru a putea fi transpuse pe plan.
Formula de baza a scarii este data de relatia:
din care se poate deduce termenul necunoscut cu relatiile:
; ;
unde: N - numitorul scarii
d - distanta de pe plan
D - distanta orizontala de pe teren
Standardul de stat (STAS 2-59) stabileste urmatoarele tipuri de scari pentru planurile si hartile topografice cu caracter tehnic si pentru desenul tehnic, dupa cum urmeaza: ; , , in care 'n' trebuie sa fie un numar intreg.
Prevederile acestui STAS se aplica numai pentru scarile planurilor si hartilor topografice mai mari de 1:250.000
Scara topografica grafica - se afla sub forma unei constructii grafice in care distanta de pe plan este reprezentata in mod grafic, iar cea de pe teren prin valoarea ei reala. In desenul topografic se utilizeaza trei tipuri de scari grafice si anume: scara grafica simpla, scara grafica cu talon si scara grafica transversala.
Scara grafica simpla - se reprezinta sub forma unei drepte pe care sunt marcate distantele modul, obtinute prin calcul cu scara numerica (Fig. 1).
Fig. 1. Scara grafica simpla
Scara grafica cu talon - este o scara grafica simpla, careia i s-a adaugat inca un modul in stanga originii, care va fi divizat in functie de precizia dorita (Fig. 2).
Fig. 2. Scara grafica cu talon
Scara grafica transversala (cu retea) - provine dintr-o scara grafica cu talon la care se ataseaza o retea de linii paralele orizontale, iar pe portiunea talonului acestea se intersecteaza cu linii oblice. Numarul de linii este proportional cu precizia obtinuta si reprezinta in mod teoretic impartirea celei mai mici diviziuni de pe talon (Fig. 3).
Fig. 3. Scara grafica transversala
Modulul se alege in mod convenabil, iar precizia se calculeaza cu relatia:
in care: - numarul diviziunilor de pe talon
- numarul dreptelor paralele
Hartile geografice si topografice sunt prevazute in afara de scara numerica si cu o scara grafica pentru determinarea expeditiva a distantelor, iar in situatiile de reducere fotografica a originalului intr-un raport necunoscut, harta sau planul topografic va avea numai scara grafica.
Pentru aflarea unei distante pe scara grafica vom utiliza un distantier (compas cu ace) sau marginea dreapta a unei fasii de hartie procedand astfel:
a. se transpune intai distanta pe scara grafica simpla, unde se citeste valoarea aproximativa;
b. se deplaseaza distanta la stanga, pe scara cu talon unde se inregistreaza valoarea exacta prin insemnare;
c. la scara transversala vom continua inregistrarea prin deplasarea distantierului cu un capat in jos pe retea, iar cu celalalt pe o diviziune perpendiculara de modul, pana la intersectia unei linii oblice. Citirea se va face la intersectia liniei oblice cu o paralela, pentru segmentul grafic propus.