Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Ecosistemul

ECOSISTEMUL

Definitie:   Ecosistemul sau sistemul ecologic reprezinta ceea ce ecologii numesc unitatea organizatorica elementara a biosferei. In principiu, atunci cand spunem ecosistem, intelegem de fapt un sistem deschis, cu o alcatuire complexa conferita de cele doua subsisteme majore din care acesta este alcatuit, si anume biotopul (mediul fizico-chimic abiotic) si biocenoza(totalitatea vietuitoarelor, comunitatea de plante, animale, microorganisme care au ca suport un anumit biotop).

Plantele si animalele nu pot exista fara apa, aer, lumina, temperatura, sol, adica o biocenoza nu poate exista fara un anumit biotop.Intre alcatuirea biotopului si alcatuirea biocenozei exista relatii stranse care creeaza o anumita unitate.Ecosistemul reprezinta acea legatura structurala si functionala dintre biotop si biocenoza.



Biotopul reprezinta totalitatea factorilor abiotici (apa, vantul, energia solara, clima, umiditatea) si relatiile dintre ei.

Biocenoza reprezinta un nivel de organizare a materiei format din populatii legate teritorial, si pe studiul interactiunii acestor populatii. Un ecosistem nu are granite definite, astfel el poate avea dimensiuni foarte mari (desertul Sahara), sau dimensiuni foarte mici (un iaz).

Zona de intrepatrundere a doua ecosisteme, de exemplu o pasune naturala si un ecosistem agricol, se numeste ecoton.Evolutia ecosistemului reprezinta un proces, in urma caruia este restabilit in intregime, pe etape succesive, un ecosistem, ce a fost distrus anterior, sau a carui biotop a fost schimbat intr-atat de mult, incat o mare parte din biocenoza a disparut.Restabilirea biocenozei are loc astfel, incat intre organismele ce vin are loc o succesiune, de la cele mai primitive la cele mai avansate.

In functie de nivelul impactului activitatii umane, ecosistemele sunt:



ecosisteme naturale;

ecosisteme modificate;

ecosisteme amenajate.

Ecosistemele naturale- ecosistemele in care efectele activitatilor umane

sunt foarte, foarte putin resimtite (adancul marilor si oceanelor, padurile

ecuatoriale, zonele polare).

Ecosistemele modificate - ecosisteme in care se resimt, intr-o oarecare

masura, efectele indirecte ale activitatii umane, cel mai adesea ca impact antropomorf indirect.

Ecosistemele amenajate - ecosisteme care se afla in atentia omului in

vederea obtinerii hranei, materiilor prime vegetale si animale. Omul intervine permanent, prin selectia elementelor si reglarea populatiei biocenozei.

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.