|
Tensiunea magnetomotoare
Tot din necesitatea de a simplifica modelele si aplicatiile in tehnica, in teoria macroscopica a campului electromagnetic a fost introdusa si marimea derivata numita tensiunea magnetomotoare, cu sigla t.m.m. si simbolul (simbol justificat de faptul ca initial aceasta marime a fost numita "forta" magnetomotoare), care este un scalar ce defineste global (relativ la orice curba inchisa Γ din campul W) starea magnetica a campului electromagnetic, definit ca circulatie (v. § 9.1.2) a vectorului intensitatea campului magnetic:
(1.51) ,
pozitiva sau negativa in functie de sensul circulatiei lui de-a lungul curbei inchise Γ. Sensul ales pentru este sensul de referinta al lui , iar daca prin calculul integralei (1.51) rezultatul este un scalar pozitiv, acel sens devine sensul tensiunii magnetomotoare.
Din motive ce vor fi aratate in paragraful 1.3.8 (v. "Legea circuitului magnetic"), unitatea de masura SI a tensiunii magnetomotoare este amper-ul, cu simbolul A.
Tot in paragraful 1.3.8 se va arata ca daca in campul electromagnetic exista corpuri in stare electrocinetica inconjurate de conturul sau/si daca prin suprafata cu exista un flux electric variabil in timp, atunci sau, local, (v. § 9.1.2) ceea ce face ca sa se spuna despre campul magnetic ca este un camp rotational.