Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Clasificarea reazemelor

Clasificarea reazemelor

In general se intalnesc trei feluri de rezeme:

a)     - reazem simplu

b)     - reazem cu articulatie fixa

c)     - reazem intepenit (incastrat).

1.Reazem simplu

Reazemul simplu sau reazemul cu articulatie mobila permite rotirea si deplasarea grinzii, sub actiunea sarcinilor, pe directia axei geometrice, in schimb el impiedica deplasarea grinzii pe o directie perpendiculara pe axa geometrica a acesteia.



Intr-un astfel de reazem ia nastere o singura reactiune (V) de directie cunoscuta si numai de marime necunoscuta.

Reactiunea (V) se opune miscarii de translatie dupa axa OY. Acest lucru trebuie specificat ca se intampla numai in cazul cand avem planul de solicitare al fortelor ca fiind planul XOY.

Sunt date o serie de reprezentari pentru reazemul simplu , dar indiferent de acestea se figureaza numai o forta de reactiune pe verticala ( figura 21) .

Figura ( 22 ) este cea mai des folosita pentru a reprezenta reazemul simplu .

Figura 21

Figura 22

2. Reazem cu articulatie fixa

Acest reazem permite grinzii sa se roteasca liber in jurul articulatiei, insa nu permite nici un fel de deplasare. Ca urmare, in centrul articulatiei ia nastere o forta de reactiune de directie si de marime necunoscuta. Schematic s-a prezentat articulatia cilindrica in figura 25. In cazul articulatiei sferice se impiedica deplasarea punctului pe trei directii ortogonale deci forta de reactiune va avea trei componente, dupa axele: OX, OY si respectiv OZ , in figura 23 .

Figura 23

Articulatia cilindrica o vom intilni cel mai des, fiind cazul particular de articulatie fixa. Daca fortele active sunt intr-un plan, atunci conform principiului actiunii si reactiunii, fortele de reactiune sunt in acelasi plan.

Figura 24

Reazem cu articulatie fixa in plan

Din figura 25 se observa ca se opune miscarii de translatie pe axa OX si miscarii de translatie pe axa OY , deci exista doua forte de reactiune H si V .

Figura 25

3. Reazemul intepenit (incastrat)

Figura 26

Reazemul incastrat impiedica orice fel de miscare a grinzii in punctul de incastrare , impiedica atat rotirea grinzii pe directia ei si pe directie perpendiculara.

In figura 27 exista incastrarea in spatiu la modul general de studiu.

Elementele din rezistenta materialelor intra in legatura cu ajutorul acestor reazeme, reazemele fiind echivalente in calcul cu fortele respectiv momentele de reactiune .

Figura 27

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.