Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Gandacul zmeurului

Gandacul zmeurului

Denumire stiintifica

Byturus tomentosus

Raspindire

Raspandire: Se gaseste frecvent in Europa si Asia (China). La noi in tara este raspandidt in toate plantatiile de zmeur.

Daune

Daune: Pagubele mari sunt produse atat de gandaci, cat si de larve. Fructele atacate sunt mici, se inchid la culoare si putrezesc repede.



Biologie

Biologie: Are o generatie pe an sau una la doi ani. Ierneaza in stadiul de adult sau ca larva in stratul superficial al solului. Gandacii apar primavara in prima decada a lunii mai; se hranesc cu organele florale ale diferitelor specii lemnoase si ierboase apoi trec pe zmeur, unde se hranesc cu polenul si nectarul florilor. Femelele depun ouale in florile de zmeur la baza staminelor; o femela depune 30 - 40 oua, cate unul in fiecare floare; dupa 8 - 10 zile, apar larvele care se dezvolta in receptacolul floral si in interiorul drupelor formand galerii sinuoase; ajung la maturitate odata cu fructele, cand migreaza in sol. Adultii aparuti raman in diapauza hiemala pana in primavara urmatoare. O mica parte din larve se impupeaza in anul urmator (in august) avand un ciclu bivoltin.

Descriere

Descriere: Adultul de culoare cenusiu - negricios, acoperit cu o pubescenta, are corpul alungit.
Antenele sunt castanii, iar picioarele galbene. Larva de culoare castaniu - deschis sau galbui, este acoperita cu perisori rari; dorsal, pe fiecare segment se gaseste cate o pata transversala de culoare bruna; in varful abdomenului prezinta 2 spinisori. Pupa este alba.



Combatere

Combatere: Prin lucrarile agro - fitotehnice ce se fac in plantatiie de zmeur se diminueaza mult rezerva biologica a daunatorului.
La avertizare, se recomanda efectuarea de tratamente chimice in perioada zborului adultilor. Se pot face 2 tratamente: unul inainte de inflorirea zmeurului, iar al doilea dupa inflorit.