Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Anatomia pielii

Anatomia pielii

Veritabil invelis impermeabil, pielea este un organ complex. Ea constituie o bariera care se opune actiunii agensilor externi de natura fizica(lovire, taiere, zgariere, expunere la soare), chimica(produse toxice) sau bacteriologica (patrunderea bacteriilor).
Ea pastreaza de asemenea apa in organism. Grosimea sa variaza de la 1.5 la 5 mm, in functie de regiunile pe care le acopera. Este fina pe pleoape si foarte groasa pe talpa picioarelor.
Din piele se formeaza mai multe structuri derivate ca parul, unghiile, care sunt anexele sale. Acest ansamblu poarta numele de tegument.
Culoare pielii variaza in functie de mai multi factori: ea depinde de genele fiecarui, de sanatate, de starea emotionala, de conditiile meteorologice in care traim Cantitatea de melanina prezenta in piele determina culoarea sa, iar acest pigment, inchis la culoare, o apara de agresiunea razelor solare. Din aceasta cauza, o persoana care se expune la soare intens are o piele inchisa la culoare.
Bronzarea se accentueaza progresiv prin expunerea la lumina. Culoare pielii difera in functie de zona pe care o acopera si de densitatea vaselor capilare care o parcurg.
Pielea este compusa din trei straturi: epiderm, derm si hipoderm. Epidermul e in contact direct cu mediul extern. Este structura permiabila si rezistenta. Este strat suplu si foarte elastic.
Epidermul contine numar mare de proteine, ca keratina, care ii confera robustete si elasticitate. Suprafata epidermului nu este uniforma, prezentand santuri superficiale si orificii pe unde ies fibrele de par si transpiratia.
Epidermul este format din mai multe substraturi. La suprafata este un strat cu aglomerare de celule moarte de forma plata, care izoleaza pielea de apa din exterior. Acest invelis este reinnoit regulat: celulele mai vechi cad - se descuameaza si sunt inlocuite la randul lor.
Stratul granulos este stratul intermediar in care celulele se imbogatesc cu keratina inainte de a-si continua ascensiunea spre startul cornificat. Noile celule ale epidermului se nasc in stratul spinos si in cel bazal.
Epidermul este situat pe derm. Mai gros decat epidermul, acesta este constituit dintr-un tesut conjunctiv dens si elastic, bogat in vase ti in nervi. Datorita texturii dense a fibrelor de elastina si a colagenului pe care le contine, pielea are capacitatea de a se intinde si de a rezista la tractiune. Dotat cu terminatii nervoase, dermul culege informatii care se afla la originea senzatiilor tactile. Contine glandele sudoripare, sebacee si foliculii pilosi.
Glandele sebacee secreta sebumul, la nivelul folicullilor pilosi. Acest lichid gras urca de-a lungul tijei firului de par pentru a impregna apoi suprafata pielii. Glandele sudoripare, in numar de 3 milioane, sunt repartizate pe tot corpul. Ele secreta sudoarea care, evaporandu-se, racoreste organismul si contribuie astfel la mentinerea temperaturii interne, impiedicand incalzirea corpului.
Dermul si epidermul se sprijina pe un tesut subcutanat denumit hipoderm - tesut conjunctiv lax, care inmagazineaza o mare parte din grasimile corpului. Acest strat grasos asigura protectia impotriva socurilor si a pierderilor de caldura.
Pielea suporta actiunea vantului,a soarelui si a vremii. Imbatranirea sa se manifesta la suprafata prin aparitia de riduri si printr-o pierdere de tonicitate si de elasticitate din cauza diminuarii numarului de fibre de elastina si degradarii colagenului prezent in derm. Imbatranirea cutanata depinde de starea de sanatate, modul de viata si de patrimoniul genetic al fiecaruia, de aceasta imbatranirea difera de la individ la altul.



botanica

chimie






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.