|
Analiza monetara
1. Introducere
Cunoasterea fenomenologiei monetare, explicarea si interpretarea relatiilor si interactiunilor specifice spatiului monetar, intelegerea influentelor si impactului modificarii variabilelor monetare asupra variabilelor financiare si economice, asupra compartamentului subiectilor economici reclama necesitatea existentei contextului informational empiric si analitic, care sa permita analiza sistematica si permanenta a structurilor si evolutiilor monetare, a relatiilor si conexiunilor dintre variabilale monetare, financiare si economice.
Semnificatia informationala a monedei, a variabilelor si agregatelor monetare, impactul financiar al variatiilor temporale si configurationale ale acestora reprezinta una din sursele esentiale ale cunoasterii economice, si nu numai, moneda dispunand de un potential analitic, empiric si operational semnificativ, oferind posibilitati descriptive, explicative si interpretative relevante cunoasterii si intelegerii functionarii economiei, a evolutiei acesteia, a modalitatilor de influentare si orientare a acesteia prin innstrumente monetare, triada informatie-analiza-modelare reprezentand o componenta esentiala a cunoasterii si actiunii monetare si financiare.
2. Obiectivul capitolului
Prezentarea instrumentelor contabile, statistice si matematice utilizate pentru relevarea informationala a fenomenelor si proceselor monetare si financiare, explicitarea metodelor si modelelor specifice evidentierii interactiunilor si influentelor in spatiul monetar.
3. Concepte cheie
Analiza financiara, analiza monetara, indicator monetar, modelare monetara, statistica monetara.
4. Rezumatul capitolului
Statistica financiar-monetara, utilizand conceptele, definitiile, clasificarile si conventiile standardizate asigura, intr-un cadru general al structurilor financiare si monetare, culegerea, organizarea si comparabilitatea datelor si informatiilor si totodata, ofera metode si tehnici de prelucrare si valorificare a acestora in vederea realizarii analizelor, explicatiilor si interpretarilor necesare formularii strategiilor si politicilor monetare si financiare.
Culegerea si organizarea datelor si informatiilor se realizeaza intr-un cadru contabil satandardizat la nivelul economiei nationale (Sistemul Conturilor Nationale - SNC) care ofera o balanta integrata a fluxurilor financiare, a transferurilor de active financiare purtatoare de moneda care asigura echilibrul dintre economisire si investitii pe sectoare si pe ansamblul economiei.
SNC permite delimitarea unor blocuri de active monetare si financiare care ofera posibilitatea constituirii structurii financiare a agregatelor monetare, reprezentand obiective intermediare ale politicii monetare.
Principalele agregate monetare sunt:
agregatul moneda, care delimiteaza, in functie de anumite caracteristici (lichiditatea, rata dobanzii, comoditatea platii) un set de componente monetare care exprima cantitatea de moneda (masa monetara);
agregatul creditului, cu specificarea creditorilor, debitorilor si instrumentelor;
agregatul datoriei, care face legatura intre sfera reala si cea monetara;
lichiditatea primara, secundara si tertiara;
rezervele bancare si internationale.
O componenta esentiala a statisticii monetare o reprezinta statistica bancara dedusa din bilanturile si conturile bancare, pasivele monetare ale bancilor constituind agregate importante ale politicii monetare, bilanturile evidentiind legatura intre agregatul monetar si cel de credit.
Din conturile subsectoarelor bancare evidentiate in bilanturi este derivata situatia masei monetare, care constituie cadrul contabil principal pentru analiza monetara, structura acestei situatii delimitand activele si pasivele.
Analiza monetara reprezinta o parte a analizei financiare, care la randul sau constituie un domeniu relativ nou al analizei economice.
Analiza financiara se bazeaza pe schema circulatiei banilor, de transformare a banilor din moneda inactiva in moneda activa si invers, in cadrul tranzactiilor financiare prin care sunt create instrumentele financiare, obtinandu-se tabloul global al fluxurilor banesti din economie.
Contabilitatea fluxurilor reprezinta cadrul formal al analizei financiare, aceasta luand in considerare sursele si utilizarile fondurilor, utilizand contul de rezultate si bilantul pentru a evidentia convertirea stocurilor bilantiere in fluxuri, prin aceasta asigurandu-se formalizarea contabila a relatiei dintre economisire si investitie si dintre imprumuturi si acumulare, in final construindu-se matricea fluxurilor fondurilor in economie.
Analiza monetara are ca obiect crearea banilor si efectele modificarii masel banesti, interferandu-se cu obiectul analizei financiare, un obiectiv esential constituindu-l echilibrul monetar, ca rezultat al confruntarii cererii si ofertei de moneda si relatiile acestuia cu celelate echilibre din economie.
Sunt analizate influentele modificarii masei banesti asupra evolutiei economiei reale, deci mecanismele de transmitere a proceselor monetare asupra economiei, fiind identificate canale de actiune a dezechilibrelor monetare asupra cererii si ofetei de moneda, canale evidentiate pe piata marfurilor si pe piata financiar-monetara.
Reechilibrarea monetara se realizeaza prin ajustarea cantitatii de moneda, a preturilor monedei si ale capitalului, a preturilor marfurilor si prin balanta de plati.
Analiza monetara vizeaza, corelat cu analiza echilibrului monetar, inca trei obiective:
v Analiza agregatelor monetare, concretizata in indicatorii monetari si de lichiditate, in agregatele masei monetare.
v Analiza procesului de creatie monetara, evidentiind determinantii creatiei si metodele de analiza a modificarilor masei monetare (bilantiera, multiplicativa, functionala, a fluxurilor banesti). Analiza ofertei de moneda, a agregatelor monetare si a lichiditatii diferentiate a acestora, necesara echilibrarii adecvate a cererii conjuncturale si structurale de moneda, presupune cunoasterea analitica a procesului creatiei monetare, metodele specifice utilizate, a bilanturilor, a multiplicatorilor creditului si monetatar, precum si a fluxurilor oferind posibilitati de delimitare si evidentiere a surselor, relatiilor si destinatiilor ofertei de moneda creata in economie, prin intermediul sistemului financiar bancar.
v Analiza cererii de bani, identificand factorii si cauzele care determina detinerea de moneda, preturile si castigurile formelor de detinere, viteza de circulatie a monedei. Factorii care influenteaza cererea de moneda, precum tranzactiile, investitiile, speculatiile, dar si preferintele, motivatiile si interesele subiectilor economici, viteza de circulatie a monedei si structurile sectoriale ale cererii, constituie determinantii esentiali ai acesteia.
Modelele monetare sunt cognitive (destinate explicarii si interpretarii) si pragmatice (destinate previzionarii si politicilor), sunt econometrice (de natura empirica) si logice (abstracte, de natura teoretica).
Cerintele impuse modelarii monetare sunt:
adaptarea metodologica la caracterul vectorial - matricial al realitatii;
surprinderea modelistica a incertitudinii;
diminuarea instabilitatii parametrilor si variabilelor;
relevarea ecarturilor temporale si evidentierea dinamicitatii.
Relevanta modelelor monetare depinde de: scopul urmarit; adecvarea informationala si algoritmica; stabilitatea variabilelor; consistenta relatiilor; realismul ipotezelor.
Modelele monetare pot fi grupate in trei clase:
Modele cu o singura ecuatie, care sunt o reprezentare sintetica a relatiilor dintre variabilele definitorii ale domeniului abordat, reflectand ipotezele unei anumite teorii monetare (ecuatia schimbului a lui Fisher, ecuatia multiplicatorului modificarii venitului, ecuatia agregata sau extinsa a PIB);
Modele complexe, utilizate in analiza si programarea monetara si financiara, cuprinzand mai multe variabile si ecuatii, evidentiind interactiunile, ecarturile, efectele si conexiunile implicite si explicite. De natura econometrica, aceste modele releva modul cum modificarile masei monetare influenteaza volumul productiei si preturile (modelul monetarist simplificat si extins, modelul neokeynesist diferentiat);
Modele ale fluxurilor monetare, avand la baza balanta fluxurilor financiare, permit transformarea acesteia intr-un model econometric de natura matriciala. Aceste modele evidentiaza comportamentul sectoarelor referitor la active si pasive, la avere si datorii, la formarea agregatelor, asigurand simetria si egalizarea platilor si incasarilor, imbina aspectele micro, macro, functionale si formale, evidentiaza rolul bancii centrale in crearea si desfiintarea monedei. Principala problema in utilizarea acestui model rezida in ecartul temporal dintre secventele actiunii factorului monetar
5. Concluzii
Analiza ofertei de moneda, a agregatelor monetare si a lichiditatii diferentiate a acestora, necesara echilibrarii adecvate a cererii conjuncturale si structurale de moneda, presupune cunoasterea analitica a procesului creatiei monetare, metodele specifice utilizate, a bilanturilor, a multiplicatorilor creditului si monetatar, precum si a fluxurilor oferind posibilitati de delimitare si evidentiere a surselor, relatiilor si destinatiilor ofertei de moneda creata in economie, prin intermediul sistemului financiar bancar.
Abordarea modelistica a analizei monetare ofera posibilitatea ca prin generalizare, simplificare si abstractizare sa se evidentieze si delimiteze variabilele si relatiile semnificative pentru cunoastere, previziune si actiune, pentru politica monetara, modelele teoretice si empirice, logice si operationale, econometrice si matematice oferind perspective diferite de intelegere, explicare si interpretare a fenomenelor si proceselor monetare, precum si de de proiectare, programare si instrumentare a actiunii si politicii monetare.
6. Subiecte model pentru pregatire
a. statistica financiar-monetara.
b. analiza monetara.
c. analiza echilibrului monetar.
d. modele monetare
7. Teste de autoevaluare
1. Pe ansamblul economiei economisirea trebuie sa fie egala cu investitia. Este adevarata aceasta afirmatie pentru fiecare subiect economic din cadrul economiei ?
2. In ce consta relatia dintre stocurile si fluxurile financiare ?
3. Aratati cum se structureaza masa monetara conform lichiditatii instrumentelor monetare.
4. Explicati cum influenteaza rata rezervelor obligatorii marimea multiplicatorului creditului.
5. Precizati daca baza monetara are efect asupra multiplicatorului monetar.
6. Viteza de circulatie a monedei influenteaza cererea sau oferta de moneda? De cine depinde viteza?