|
TERMINOLOGIA RUDENIEI
Oamenii, in functie de societatea in care traiesc, clasifica rudele in categorii terminologice. Antropologii sunt interesati nu atat in aspectele lingvistice ale acestor clasificari (termenii folositi de oameni pentru a se adresa unii altora) ci de cele sociale si indeosebi cele culturale (termenii folositi de oameni pentru a se referi la rudele lor). Ei studiaza terminologia rudeniei, deoarece astfel ei identifica existenta unorstatusuri asociate cu roluri sociale importante. Termenii folositi in specificarea rudeniei reprezinta indicii pentru a afla cum anume se comporta oamenii unii cu altii.
Termenii respectivi diferentiaza rudele in functie de mai multe variabile: 1. sexul rudelor; 2. varsta rudelor; 3. sexul vorbitorului -adica a celui ce se refera la rude; 4. generatia rudelor; 5. sexul rudelor primare - daca sunt frati sau daca sunt surori, de care depinde calitatea verilor; 6. tipul de descendenta - liniai sau colateral. Sa urmarim o parte dintre aceste variabile.
in unele culturi termenii rudeniei diferentiaza rudele in functie de sex in timp ce altele aseaza indivizii de ambele sexe sub aceiasi termeni. Astfel, in societatile din Europa si America de Nord, termenul de frate se refera doar la indivizii de gen masculin, iar cel de sora la cei de gen femeiesc. Dar termenul de var se refera la indivizii de ambele sexe.
in tribul Yoruba din Nigeria, fratii si surorile sunt asezati intr-una si aceeasi categorie terminologica. Insa membrii lui folosesc termeni diferiti pentru rudele mai in varsta si cele mai tinere apartinand aceluiasi grad de rudenie. Astfel, ei folosesc termenul egfao pentru fratii si surorile mai in varsta si termenul afauro pentru fratii mai tineri si surorile mai tinere.
La indienii tribului Haida, din Columbia Britanica, exista diferente terminologice in functie de sexul celui ce vorbeste. Astfel un baiat se refera la tatal lui folosind un anumit termen, iar o fata face acelasi lucru, folosind alt termen.
Exista diferente terminologice de natura generationala in toate culturile. Anumiti termeni sunt folositi la persoane din generatia parintilor si alti termeni sunt folositi pentru rudele din generatia proprie. Mai mult, s-a constatat existenta unor tipuri de clasificare specifice celor doua generatii: patru tipuri pentru generatia parintilor si sase tipuri pentru generatia proprie.
Tipurile de clasificare a termenilor de rudenie referitoare la generatia parintilor sunt urmatoarele:
a. m societatile polineziene toate rudele de gen feminin sau toate rudele de gen masculin din generatia parintilor sunt clasificate in acelasi fel. De exemplu, termenul 'mama' uneste mama, surorile mamei, surorile tatalui. In aceste societati nu exista termenul 'matusa'. Acest tip de clasificare este cunoscut sub numele de terminologie generationala;
b. in limbile europene (engleza sau romana) se face distinctie intre mama si matusa sau intre tata si unchi. Terminologiei respective i se spune lineala deoarece face distinctie intre rudele lineale (de unde provine descenta unei persoane in acest caz, mama) si intre rudele colaterale (cele legate printr-o sora sau un frate, in acest caz cele clasificate ca matusa - respectiv surorile tatalui si mamei lui ego);
c. Alt tip este cel bifurcat amestecat, in cadrul lui se face distinctie intre rudele paralele (prin legaturi doar de acelasi sex ca cel al lui ego) si rudele in cruce (prin legaturi de sex opus ca cel al lui ego). Astfel, in limba Bantu din sudul Africii, mama sau surorile mamei unei persoane se cheama nime (vag tradus in limba engleza cu cuvantul mama) in timp ce surorile tatalui sunt chemate rrakgadi.
d. Vechii romani au folosit un tip terminologic numit bifurcat colateral. Ei au utilizat termeni foarte apropiati pentru mama (mater) si sora mamei (matertera), dar au facut distinctie clara pentru sora tatalui (ani'ta) care in societatea lor fratiliniala era strans legata cu grupul de rudenie al tatalui. Termeni echivalenti pentru rudele barbatesti ale acestei generatii au fost pentru tata pater, pentru fratele tatalui patruus si pentru fratele mamei avunculus (cuvantul este derivat din avus, ce inseamna bunic).
Clasificarea tipurilor de terminologii dupa termenii rudelor in propria generatie (respectiv pentru frati, surori si veri) este mult mai complexa. George Peter Murdock a distins sase tipuri:
a. Tipul 'Hawaiian' (cel mai simplu dintre toate) poate fi gasit in societatile cu o structura terminologica generationala pentru generatia parintilor, in cazul acesta nu se face nici o distinctie intre surori si verisoare; toate sunt numite 'surori'. in mod similar toti barbatii sunt numiti 'frati' atat ei intre ei cat si de 'surorile' lor. Termenul 'hawaiian' se refera la structura terminologica care isi gaseste temeiul in limba hawaiiana.
b. Tipul 'Eschimos' poate fi gasit in societatile de limba engleza si in grupurile de eschimosi sau inuiti (numele dat de guvernul indian eschimosilor). Eschimosii fac distinctie in terminologia lor referitoare la rudenie intre frati si surori, pe de o parte, si veri, pe de alta parte.
Acest tip ca tendinta este gasit in societatile care au un sistem de descendenta cognativ, adica in care lipsesc reguli puternice patriliniale sau matriliniale.
c. Tipul 'Iroquois' (o confederatie de cinci natiuni indiene din nordul Americii) se gaseste in societatile patriliniale sau matriliniale si in care este permisa casatoria cu verisorii in cruce. Se considera ca este tipul cel mai extins din lume. Aceasta clasificare face distinctie intre verii in cruce (copiii surorilor tatalui si copiii fratilor mamei) si verii paraleli (copiii fratilor tatalui si ai surorilor mamei), dar care clasifica verii paraleli prin aceiasi termeni folositi pentru frati si surori. Tipul 'Iroquois' poate fi gasit la indienii nord-americani, in unele societati africane si asiatice.
d. Tipul 'Crow' (crow = cioara, intr-o expresie particulara inseamna linie dreapta). Este gasit in societatile uniliniale. Terminologia respectiva clasifica fiicele surorilor tatalui cu acelasi termen folosit in cazul surorilor tatalui (daca societatea este matriliniala acestea sunt considerate ca fiind membri ai aceluiasi grup matrilinial).
e. Tipul 'Omaha' (oras si populatie care a locuit in Nebraska, situat pe raul Missouri) clasifica fiii fratilor tatalui cu aceiasi termeni folositi in cazul fratilor mamei (si ei sunt membri ai aceluiasi grup patrilinial).
Amandoua tipurile, 'Crow' si 'Omaha', folosesc terminologii in cadrul carora multe rude sunt numite prin termeni ce transcend distinctiile generationale. De exemplu, pentru insularii din Arhipelagul Trobriand, termenul tabu pentru 'sora tatalui' si 'fiica surorii tatalui', se refera de fapt la toate femeile membre ale grupului matrilinial al tatalui ego-ului. Membrii de gen barbatesc ai grupului de/ude sunt cu totii numiti tarna (aceasta inseamna intr-o traducere libera 'tata'). Aceste sisteme ce se gasesc in America de Nord, in Melanesia si Asia subliniaza importanta sporita a calitatii de membru al neamului (lineage) in raport cu distanta generationala sau genealogica. Terminologiile 'Crow' si 'Omaha' dezvaluie faptul ca nici genealogia si nici generatia nu sunt universal importante in organizarea rudeniei.