|
Talmudul este legislatia nationala a ovreilor, - dupa cum Coranul este legislatia nationala a arabilor.
Precum Coranul a creat imperiul musulmanilor, - tot asa si Talmudul a organizat intr-un Stat unic, pe jidovii raspanditi peste tot pamantul.
"Talmudul, - zice ovreiul Bernard Lazare, - a reformat natia jidoveasca, dupa imprastierea ei.
Gratie lui, indivizi, de origini diverse, formeaza un popor"[1].
Dar un asemenea Stat nu putea sa existe de fapt, caci natia ovreiasca fusese lipsita de teritoriul sau si fusese imprastiata printre alte natii, - mai mult sau mai putin dusmane, - jignite de navalirea unui popor strain si, in acelasi timp, raufacator.
In aceste conditii, Statul jidovesc trebuia sa fie ascuns si a persistat astfel, pana azi, sub forma de Cahal.
Statul ovreiesc sau Cahalul este format, ca toate statele:
1. - din o putere centrala, a carei autoritate suverana se exercita asupra tuturor iudeilor din lume;
2. - din puteri secundare, subordonate celei dintai si a caror influenta este marginita la ovreii care se gasesc intr-o singura tara;
3. - din puteri elementare, cunoscute sub numele de Cahale propriu-zise, sau Comunitati israelite, care isi au sediul langa Sinagoga si a caror actiune se intinde numai asupra evreilor care locuiesc intr-un oras sau chiar intr-o mahala.
Toate comunitatile unei aceleiasi localitati, au intre ele relatii foarte stranse si delegatii lor se reunesc, o data pe an, intr-un Sinod sau Congres jidovesc national.
Ele sunt legate, de asemenea, cu puterea secundara iudaica, a tarii. Aceasta din urma se aduna, din timp in timp, cu acelea ale altor tari, formand un Sinod sau Congres ovreiesc international.
Vom studia, mai intai, organizatia Cahalelor elementare, - astazi bine cunoscuta, multumita indiscretiilor unui ovrei convertit. Pe urma, vom spune cateva cuvinte despre puterile secundare si despre puterea centrala, - care sunt aproape necunoscute, fiind bine ascunse de jidovi.
Dar, inainte de a vorbi de alcatuirea diferitelor parti ale Statului iudaic, vom raporta ce zic doi autori ovrei asupra istoriei acestei organizatii.
Iata ce scrie Bernard Lazare despre Republicile - adica despre Cahalele sau Comunitatile - pe care jidovii le-au posedat pretutindeni si intotdeauna, chiar inainte de distrugerea Ierusalimului.
Jidanii care se asezau in tari straine, se grupau in cartiere speciale si alcatuiau o societate deosebita.
Pretutindeni, in Alexandria, in Antiohia, in Asia Mica, in orasele grecesti ale Ioniei, ei formara asociatii corporative in capul carora era pus un etnarh, care exercita asupra lor autoritatea civila si justitia, cu ajutorul unui sfat de batrani si al unui tribunal particular.
Sinagogile erau un centru al vietii religioase si publice. Jidanii se adunau in casele lor de rugaciune, nu numai pentru ca sa asculte citirea legii, dar si pentru ca sa vorbeasca de afacerile lor, pentru ca sa-si comunice parerile lor practice.
Toate Sinagogile erau legate unele de altele, formand o vasta asociatie federativa, care isi intindea reteaua asupra lumii antice. Ele isi trimiteau emisari - se tineau unele pe altele in curentul evenimentelor a caror cunostinta le era de folos, - se sfatuiau si se ajutau reciproc
In fiecare cetate, ovreiul era sprijinit de comunitate; era primit frateste cand sosea ca emigrant sau colonist; era protejat si sustinut. I se dadea voie sa se stabileasca si beneficia de lucrul asociatiei, care ii punea la dispozitie toate resursele sale. El nu venea ca un strain, care are de gand sa intreprinda o cucerire grea, ci ca un om bine inarmat, avand alaturi de dansul protectori, prieteni si frati
La Roma, unde numarul lor fu considerabil, ovreii au fost tot atat de strans uniti intre dansii ca si in orasele Orientului. Cand Imperiul roman se prabusi si cand Catolicismul triumfator se raspandi, comunitatile jidovesti nu se schimbara. Ele erau organisme foarte puternice si aveau o viata colectiva extrem de activa, care le-a permis sa reziste
De altminteri, sinagogile isi pastrasera autoritatea. Daca jidanii erau supusi legilor aspre ale regatelor si imparatiilor, ei aveau o carmuire proprie, consilii de batrani, tribunale, - la hotararile carora se supuneau, - iar Sinoadele lor interziceau unui israelit, sub pedeapsa blestemului, de a chema in judecata pe un coreligionar, inaintea unui tribunal crestin
Comunitatea jidoveasca, Cahalul, era bine inarmata impotriva celor ce calcau datoria solidaritatii; ea ii lovea cu afurisenia, pronuntand in contra lor Cherem-Ha-cahalul, adica blestemul comunitatii
In zilele noastre inca, in tarile unde jidanii traiesc sub un regim de exceptie, organizatia puternica a Cahalului subzista"[2].
Iata cum se exprima, asupra aceluiasi subiect un alt ovrei, convertit la crestinism, Brafmann, - care a scris o carte foarte documentata asupra Cahalului si asupra Judaismului in Rusia[3].
Brafmann expune mai intai istoria existentei jidovilor si a organizatiei lor sociale, din timpuri foarte departate. El demonstreaza ca aceasta organizatie s-a perpetuat sub nume diferite, - si mai ales sub acela de, Cahal (Heder Hacahal), - in sanul societatii antice, grecesti si romane.
Dupa caderea Ierusalimului sub Titus, guvernamantul ovreiesc - sau Sinedrion - se ascunse sub numele de Scoala insa, organizatia se pastra, asa cum era, chiar si sub fondatorul imperiului mahomedan, care, venit din Arabia, se stabili in principalele centre ale vietii ovreilor imprastiati, adica in Babilonia si in pamanturile persilor
In acest timp, organizatia statului jidovesc lua forma urmatoare: Poporul era reprezentat politiceste, in persoana unui print suveran «Roclh-Galuta», care rezida in Bagdad Acest sef suprem era ajutat de un fel de parlament administrativ, care corespundea Sinodului de azi si ale carui hotarari erau fara de apel. Mai mult, in fiecare provincie si in fiecare oras, exista un Cahal, condus de rabini si un «Bet-Din» sau tribunal local"[4].
"De atunci, ovreii au pastrat pretutindeni, in timpul Evului Mediu, aceeasi organizatie".
"Cand au fost goniti din Spania, din Franta, din Germania jidovii au cautat refugiu in Turcia si in Polonia[5] si au venit acolo cu Cahalele lor, constituite ca sub dominatia arabilor".
Dar, o astfel de afirmatie a natiei jidovesti, aduse mai tarziu serioase dificultati. Si, intr-adevar, dieta poloneza din 1788 isi propuse sa desfiinteze Cahalele, - dar incercarea sa nu izbuti.
Cu trecerea unei parti a Poloniei sub dominatia Rusiei, oamenii de stat ai acestei imparatii se ingrijorara si ei de Cahalul iudeilor.
Iata ce scrie in aceasta privinta Derjavin, - care a fost insarcinat de guvernul rusesc sa studieze chestiunea si sa fie reprezentantul sau in comisia stabilita pentru a rezolva problema ovreiasca:
"Ovreii poseda Cahale. care exista din vechime si guverneaza, in mod arbitrar, poporul, reguland si confirmand toate afacerile, atat religioase cat si civile. Aceste Cahale sunt foarte bogate si au o putere mare asupra natiei jidovesti"[6].
Dar Rusia, - ca si celelalte tari locuite de ovrei, din Persia pana in Polonia, - ingaduise mai intai Cahalele, ca fiind o institutie de care sa se poata servi ca sa stranga impozitele israelitilor pentru guvern. Ea incerca, in urma, sa-l suprime definitiv in 1844, cand intelese pericolul ce rezulta, pentru dansa, din existenta acestui Stat jidovesc, in propriul sau Stat.
Iata de altfel, textul legii care desfiinta Cahalele din Rusia:
Lege, Art 14. - "Nici o lege, dupa care ovreii sa poata sa se guverneze in particular, nu trebuie sa existe; - si de aceea, toate Cahalele si ce depinde de Cahale, sunt definitiv suprimate".
"Dar aceasta lege strasnica a fost si ea nimicita de preocuparile guvernului rusesc de a incasa impozitele, - astfel ca, in acest moment, ovreii au dreptul, mai mult ca niciodata, sa strige: Cahalul a murit! Traiasca Cahalul!"[7]
Prin urmare, putem sa incheiem cu Brafmann:
"Cahalul este guvernul national, bine organizat, al societatii ovreiesti".
"Cahalul exista si astazi, in fiecare comunitate ovreiasca"[8].
Cahalul exista si la noi in Romania, unde este numit Administratia Comunitatii ovreiesti.
Altadata, el era cunoscut sub numele chiar de Ca-hal. Astfel, in anumite documente oficiale ale Moldovei, pe la inceputul ultimului veac, se gaseste cuvantul Cahal, care indica, fie comunitatile ovreiesti fie pe reprezentantii lor. Asa de exemplu, in o anafora din 1850, citim: "Ovreii au, ca garantie, Cahalul natiei lor"[9].
Acum, ca stim principalele peripetii prin care a trecut, in cursul secolelor, - fara ca sa se schimbe, - organizatia poporului lui Israel, sa ne ocupam de constitutia Statului jidovesc si indeosebi de aceea a Cahalului elementar, - constitutie care, pana la Brafmann, a ramas misterioasa.
[1] B. Lazare, L'Antisemitisme, p. 8.
[2] Bernard Lazare, L'Antisemitisme, p. 376-381.
[3] Iacob Brafmann, Livre du Cahal. Materiaux pour étudier le Judaisme en Russie et son influence sur les populations parmi les quelles il existe; 2 vol., St. Petersburg, 1870. O noua editie a aparut in 1888, la Petersburg, la tipografia C. Dobrodaev. Aceasta carte este astazi foarte rara. Am cautat-o in zadar in Biblioteca Academiei Romane. Am cerut-o mai multor librari si editori din Paris, dar cercetarile lor au ramas fara rezultat. Vom fi deci nevoiti sa ne multumim cu citatele, raportate de colegul nostru A. C. Cuza, profesor la Universitatea din Iasi, in "Neamul Romanesc", octombrie 1910, citate suficiente pentru ceea ce voim sa aratam aici;
Dovezile lui Brafmann sunt cu adevarat stiintifice, fiind bazate pe documentele autentice care provin din diferite Cahale din Rusia.
"Am fost ajutat - zice el - de cunostintele mele intinse asupra starii ovreilor, pe care le datorez originii mele israelite si intarzierii in judaism, pana in al 34-lea an al vietii mele".
De altfel, jidanii, - care de obicei sunt foarte nerusinati cand este vorba sa contrazica scrierile care dau pe fata tainele existentei lor, - n-au avut indrazneala sa tagaduiasca afirmatiile acestui autor, care dezvaluie, pentru prima oara, scopul organizatiei Statului ovreiesc. Abia cativa rari ovrei au incercat - unii sa nege existenta actuala a Cahalului in Rusia, unde, dupa dansii, ar fi fost distrus de legea de la 1844, - altii, sa pretinda ca aceasta organizatie nu reprezinta decat "complotul bogatilor impotriva saracilor" in Israel.
Iata ce zice despre Cahal si despre cartea lui Brafmann, un cunoscator al poporului ovreiesc, Richard Andrée (Zur Volkskunde der Juden, Leipzig, 181, p. 135): "Cartea ovreiului convertit Brafmann, din Vilna, ne procura cea mai interesanta privire asupra conditiilor de existenta ale ovreilor din Orient. El trateaza despre Cahal, care este organizatia natiei ovreiesti si descrie viata comunitatilor iudaice, - cum au fost si cum sunt in acest moment, - rezemand aceste afirmatii, pe documente. Vezi, asupra aceluiasi subiect Kaliat de Wolski, La Russie juive, 1887. (A. C. Cuza, "Neamul Romanesc", 11 oct 1910).
[4] Brafmann, I. cit,T. I. cVII - Vezi Cuza, "Neamul Romanesc", p. 1863-l866,4 oct. 1910.
[5] In Polonia "prin decretul lui Sigismund I, dat in 1506, Mihel din Brest-Litovsc a fost numit sef al tuturor ovreilor din Litvania, cu deplina putere asupra vietii lor si cu drept ereditar asupra acestui titlu. Un alt reprezentant al ovreilor din toata Polonia a fost confirmat in 1549 de Sigismund August. Acelasi rege in 1571 a sanctionat dreptul reprezentantului ovreilor sa pedepseasca cu moartea pe cei ce calca legea, iar indeplinirea acestui decret a fost incredintata agentilor regali si celorlalte autoritati poloneze. (Braf-mann, I. cit - Vezi Cuza, "Neamul Romanesc", p. 1891, 8 oct. 1910.
Vom adauga aici, ce scrie un autor foarte competent asupra materiei, D-nul H. Graetz, profesor la Universitatea din Breslau.
"Ovreii din Polonia constituiau un Stat in Stat in toata puterea cuvantului. Sinodul lor general, ce se reunea de doua ori pe an, era un adevarat parlament care facea legile si ale carui hotarari nu erau supuse la nici o instanta de apel superioara. Fiecare Comunitate avea colegiile sale de judecatori (Bet-Din), compuse dintr-un rabin si doi asistenti, inaintea carora trebuia sa fie depusa orice plangere si care judecau dupa legile talmudice rabinice". - Vezi Cuza, I. cit., p. 359, 22 febr. 1908).
[6] Derjavin, Memoires, Moscova, 1860, p. 474-480. Dupa Brafmann. - Vezi Cuza, "Neamul Romanesc", p. 1892, 11 oct. 1910.
[7] Brafmann, I. cit - Vezi Cuza, "Neamul Romanesc", p. 1907, 11 oct. 1910.
[8] Ibidem.
[9] Cuza, I. cit, p. 1908.