|
Reglementarile contabile conforme cu directivele europene definesc amortizarea ca fiind alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga sa durata de viata utila.
Atunci cand se achizitioneaza un activ imobilizat corporal se investeste de regula o suma semnificativa care reprezinta costul activului si care trebuie repartizat cat mai echitabil pe cheltuielile exercitiului in care se beneficiaza de serviciile oferite de utilizarea activului respectiv "Acest procedeu este cunoscut sub denumirea de amortizare, fiind un sistem prin care se urmareste distribuirea costului activului corporal imobilizat pe durata de viata estimata, in mod sistematic si rational. Acesta este un proces de repartizare, nu de evaluare"[1].
Termenul de amortizare se utilizeaza pentru a descrie transformarea costului unui activ imobilizat corporal (care are o durata de viata limitata ), in cheltuieli. Terenurile nu se amortizeaza deoarece nu au o durata limitata de utilizare.
Valoarea amortizarii corespunzatoare fiecarei perioade trebuie recunoscuta ca o cheltuiala cu amortizarea.
Amortizarea unei imobilizari corporale depinde de 3 parametri:
valoarea contabila;
durata de utilizare economica
conditiile de utilizare si
regimul de amortizare ales.
Durata de utilizare economica reprezinta durata de viata utila reprezentand:
a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate sau
b) numarul unitatilor produse sau a unitatilor similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute din folosirea activului respectiv.
Entitatile amortizeaza imobilizarile corporale utilizand unul din urmatoarele regimuri de amortizare:
a) amortizare liniara;
b) amortizare degresiva;
c) amortizare accelerata;
d) amortizarea calculata pe unitate de produs sau serviciu, atunci cand natura imobilizarii justifica utilizarea unei astfel de metode.
Amortizarea lineara se realizeaza prin includerea in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu duratele de utilizare.
Amortizarea anuala lineara se calculeaza prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare.
Amortizarea anuala = cota de amortizare x valoarea de intrare
Cota de amortizare se determina facand raportul dintre 100 si durata de utilizare a activului imobilizat.
Cota de amortizare = 100 / durata de utilizare a activului imobilizat.
De exemplu, la o durata de utilizare de 10 ani, cota de amortizare este de 100/10 =10% sau pentru un activ cu o durata de utilizare de 5 ani, rata de amortizare este 100/5 =20%. Daca valoarea de intrare este in primul caz 50.000 lei si 30.000 lei in al doilea caz, amortizarea anuala va fi:
cazul 1 Amortizarea anuala = 50.000 x 0,10 = 5.000 lei
cazul 2 Amortizarea anuala = 30.000 x 0,20 = 6.000 lei
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii de intrare.
Data de incepere a amortizarii este data punerii in functiune a bunului. Daca aceasta data nu corespunde cu inceputul anului sau daca bunul iese din functiune inainte de inchiderea exercitiului financiar amortizarea anuala este calculata proportional cu timpul efectiv de functionare.
In consecinta, calculul amortizarii are in vedere numarul lunilor de functionare si nu cel al zilelor si se inregistreaza in contabilitate din luna urmatoare punerii in functiune.
Amortizarea degresiva- presupune o amortizare mai accentuata a imobilizarilor corporale in primii ani de la punerea in functiune. Utilizarea acestui regim de amortizare presupune calcularea cotei de amortizare degresive prin multiplicarea cotei de amortizare lineare cu un coeficient k astfel:
1,5 daca durata normala de utilizare este intre 2 si 5 ani;
2 daca durata normala de utilizare este cuprinsa intre 5 si 10 ani;
2,5 daca durata normala de utilizare este mai mare de 10 ani.
Cota de amortizare degresiva = Cota de amortizare lineara x k
Aceasta cota de amortizare degresiva se aplica la o baza de calcul degresiva (valoarea neta contabila).
Amortizarea degresiva poate fi aplicata in doua variante:
fara a se lua in calcul influenta uzurii morale;
cu luarea in calcul a uzurii morale.
Amortizarea degresiva fara influenta uzurii morale
In primul an de functionare amortizarea se calculeaza:
Amortizarea anuala = valoarea de intrare x cota de amortizare degresiva
Amortizarea anula pentru anii urmatori se calculeaza:
Amortizarea anuala = cota de amortizare degresiva x valoarea ramasa
Se continua in acest mod pana cand amortizarea anuala degresiva este mai mica sau egala cu amortizarea calculata raportand valoarea ramasa de amortizat la numarul de ani de utilizare ramasi. Incepand cu anul respectiv si pana la expirarea duratei de utilizare, se trece pe amortizarea lineara, raportand valoarea ramasa la numarul anilor ramasi de functionare.
Amortizarea accelerata consta in includerea in primul an de functionare, in cheltuieli de exploatare a unei amortizarii de 50% din valoarea de intrare a imobilizarilor corporale. Amortizarile anuale pentru exercitiile urmatoare sunt calculate dupa sistemul linear, prin raportarea valorii ramase la numarul de ani de functionare ramasi.
Reflectarea in contabilitate a amortizarii se realizeaza cu ajutorul contului 281 "Amortizari privind imobilizarile corporale". Acesta este un cont rectificativ, substractiv al valorii imobilizarilor corporale (Ct P).
Se crediteaza cu valoarea amortizarii imobilizarilor corporale inregistrata lunar pe cheltuielile de exploatare.
Se debiteaza cu amortizarea aferenta imobilizarilor iesite prin cedare sau prin casare.
Soldul creditor reprezinta amortizarea cumulata aferenta imobilizarilor corporale existente in unitate.
[1] Belverd E. Needles. Jr., Henry R. Anderson, James C. Caldwel "Principii de baza ale contabilitatii" Editia a 5- a Ed. Arc 2000.