|
Cerintele ISRE 2400.
Obiectivul unui angajament de revizuire
Obiectivul unei revizuiri a situatiilor financiare este de a permite unui auditor sa stabileasca daca, pe baza procedurilor care nu ofera toate probele cerute intr-un audit, orice aspect care atrage atentia auditorului il determina pe acesta sa creada ca situatiile financiare nu sunt intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru identificat de raportare financiara (certificare negativa).
Principii generale ale unui angajament de revizuire
Auditorul trebuie sa respecte Codul de etica al profesionistilor contabili emis de Federatia Internationala a Contabililor. Principiile de etica care guverneaza responsabilitatile profesionale ale auditorului sunt:
(a) Independenta;
(b) Integritatea;
(c) Obiectivitatea;
(d) Competenta profesionala si diligenta cuvenita;
(e) Confidentialitatea;
(f) Conduita profesionala; si
(g) Standardele tehnice.
Auditorul trebuie sa efectueze o revizuire in conformitate cu prevederile acestui ISRE.
Auditorul trebuie sa planifice si sa efectueze revizuirea cu o atitudine de scepticism profesional, recunoscand ca pot exista circumstante care sa aiba drept rezultat situatii financiare denaturate in mod semnificativ.
In scopul exprimarii unei certificari negative in raportul de revizuire, auditorul trebuie sa obtina probe de audit adecvate si suficiente in primul rand prin investigari si proceduri analitice, pentru a putea formula concluzii.
Sfera unui angajament de revizuire
Expresia ,,sfera unui angajament de revizuire" se refera la procedurile de revizuire ce sunt necesare in circumstantele date, in scopul atingerii obiectivului revizuirii. Procedurile cerute pentru a efectua o revizuire a situatiilor financiare trebuie sa fie determinate de auditor, tinand cont de cerintele acestui ISRE, ale organismelor profesionale relevante, ale legislatiei si reglementarilor si, acolo unde e cazul, de termenii angajamentului de revizuire si de cerintele de raportare.
Certificare moderata
Un angajament de revizuire furnizeaza un nivel moderat de certificare conform careia informatiile care fac obiectul revizuirii nu contin denaturari semnificative, aceasta situatie fiind exprimata sub forma unei certificarii negative.
Termeni ai angajamentului
Auditorul si clientul trebuie sa fie de acord asupra termenilor angajamentului. Termenii conveniti vor fi inclusi intr-o scrisoare de angajament sau in alta forma adecvata, cum ar fi un contract.
O scrisoare de angajament va constitui un sprijin in planificarea activitatii de revizuire. Este in interesul atat al auditorului, cat si al clientului, ca auditorul sa trimita o scrisoare de angajament in care sa documenteze termenii-cheie ai numirii. O scrisoare de angajament confirma faptul ca auditorul accepta numirea si ajuta la evitarea neintelegerilor cu privire la aspecte ca obiectivele si sfera angajamentului, intinderea responsabilitatilor auditorului si forma rapoartelor ce vor fi emise.
Aspectele care vor fi cuprinse in scrisoarea de angajament includ:
Obiectivul serviciului care este prestat.
Responsabilitatea conducerii pentru situatiile financiare.
Sfera angajamentului de revizuire, incluzand trimiterile la acest Standard International de Audit (ori la standarde sau practici nationale relevante).
Acces fara restrictii la oricare dintre registre, documentatii si alte informatii cerute in legatura cu revizuirea.
O mostra din raportul care se preconizeaza a fi predat.
Faptul ca angajamentul nu se poate baza pe prezentarea de acte ilegale sau alte neregularitati, de exemplu, fraude sau delapidari care ar putea exista.
O declaratie conform careia nu se desfasoara un audit si nu va fi exprimata o opinie de audit. Pentru a accentua acest aspect si pentru a evita confuziile, auditorul poate sublinia, de asemenea, ca un angajament de revizuire nu va satisface cerintele legale sau cerute de terti in ce priveste auditul.
Planificare
Auditorul trebuie sa planifice activitatea astfel incat sa fie efectuat un angajament eficient.
In planificarea unei revizuiri a situatiilor financiare, auditorul trebuie sa obtina sau sa actualizeze cunostintele referitoare la client, incluzand considerente cu privire la organizarea entitatii, sistemele de contabilitate ale entitatii, caracteristicile operationale ale acesteia si natura activelor, datoriilor, veniturilor si cheltuielilor sale.
Auditorul trebuie sa aiba o intelegere a acestor aspecte si a altor aspecte relevante privind situatiile financiare, de exemplu, cunoasterea metodelor de productie si distributie ale entitatii, a liniei de produse, a amplasarii facilitatilor de operare si a partilor afiliate. Auditorul cere aceasta lamurire pentru a putea face investigatii relevante si pentru a proiecta proceduri adecvate si, de asemenea, pentru a evalua raspunsurile si informatiile obtinute.
Activitatea desfasurata de altii
Atunci cand sunt utilizate rezultatele din activitatea altui auditor sau a unui expert, auditorul trebuie sa fie multumit ca o astfel de activitate este adecvata scopurilor revizuirii.
Documentatie
Auditorul trebuie sa documenteze aspectele care sunt importante in oferirea de probe ce sustin raportul de revizuire si probele conform carora revizuirea a fost efectuata in concordanta cu acest standard.