|
Luvosolul
Definitie. Soluri avand orizont A ocric (Ao) si orizont eluvial E (El sau Ea) urmat de orizont B argic (Bt) cu grad de saturatie in baze (V) de peste 53% cel putin intr-un orizont din partea superioara; Pot sa prezinte orizont organic (O), orizont vertic (y) si proprietati stagnice intense (W) sau gleice (Gr) sub 50 cm, schimbare texturala semibrusca sau trecere glosica (albeluvica)
Conditii si procese de formare. Sunt raspandite in alternanta cu preluvosolurile, dar ocupa suprafetele depresionare, mai umede, sau in regiunile de dealuri si podisuri mai inlte, unde precipitatiile sunt ceva mai bogate; ca urmare, levigarea, debazificarea si migrarea coloizilor sunt mai intense, ceea ce a permis formarea unui orizont Bt mai dezvoltat, cat mai ales formarea unui orizont eluvial (El sau Ea) deasupra acestuia; debazificarea profilului de sol este favorizata si de materialele parentale sarace in elemente bazice, iar vegetatia naturala alcatuita din specii acidofile accentueaza cracterul acid al acestor soluri.
Profil, proprietati. Au profil de tipul Ao - El sau Ea - Bt - C. Deci, fata de preluvosoluri, luvosolurile au si orizont El sau Ea, cu grosimi de 10 - 20 cm, de culoare albicioasa, cu neoformatii reziduale (graunti cuartosi), cat si de oxizi de fier si mangan (pete, aglomerari si uneori bobovine); orizontul Ao este mai subtire (10 - 20 cm), mai deschis la culoare, cu neoformatii de fier si mangan; Bt mai gros, mai bogat in argila migrata de sus si cu neoformatii de argila (pelicule), cat si de oxizi de fier si mangan mai bine reprezentate; orizontul C apare la adancime mai mare.
Fertilitate si folosinta. Avand proprietati mai putin favorabile decat preluvosolurile (mai cu seama in ceea ce priveste regimul aerohidric, aprovizionarea cu substante nutritive si reactia) luvosolurile au fertilitate mai mica. Pentru imbunatatirea acesteia se recomanda:
- lucrari agrotehnice, care sa duca atat la patrunderea cat mai completa a apei in sol, cat si la prevenirea pierderii prin evaporatie;
- lucrari hidroameliorative, atat pentru eliminarea excesului de apa de suprafata, cat si de compensare a deficitului de umiditate;
- aplicarea de ingrasaminte (chimice si gunoi de grajd); adesea, pentru corectarea reactiei acide, trebuie aplicate si amendamente calcaroase;
- lucrari de prevenire si combatere a eroziunii in cazul versantilor afectati de astfel de fenomene etc.
Se folosesc pentru culturi furajere, cartofi, trifoi, mazare, fasole, soia, grau, porumb, floarea-soarelui, in pomicultura (mar, par, prun, cires, visin etc.) si vitucultura (dar cu rezultate slabe).