|
Androsterilitatea citoplasmatica si restaurarea fertilitatii polenului
1. Androsterilitatea citoplasmatica - mecanism de mentinere al alogamiei
Androsterilitatea citoplasmatica a fest observata la peste 150 de specii de plante. Este o caracteristica transmisa matern si consta in avortarea polenului, insotita de mentinerea fertilitatii plantelor femele si o dezvoltare vegetativa normala.
3.2. Tipurile de androsterilitate citoplasmatica la porumb
La porumb au fost descrise peste 20 de tipuri de androsterilitate conditionata de gene extracromozomale (citoplasmatice). Mai frecvent sunt folosite urmatoarele tipuri:
- tipul Texas notat prin T
- tipul Columbia notat prin C
- tipul Moldovenesc notat prin M sau S
- tipul Euclhena perennis notat prin Ep
Producerea de samanta la porumb pe baza de androsteriltate citoplasmatica si restaurare a fertilitatii polenului s-a utilizat pe scara larga pana an 1970 cand suprafetele de porumb produse pe baza de androsteriltate citoplasmatica de tipul T au fost puternic afectate de helmitosporioza (Helminthosporium maydis, rasa T) iar amelioratorii si producatorii de samanta au apelat la noi surse de androsteriltate mai ales la tipul C.
Transformarea liniilor consangvinizate androfertile in analogi androsterili
La formele parentale materne trebiue transferata citoplasma purtatoare de gene cromozomale ale androsteriltatii. Liniile androfertile pot fi transformate in analogul androsteril prin retroincrucisare repetata. Liniile consangvinizate care contin in nucleu genele de restaurare a fertilitatii pentru un anumit tip de androsteriltate nu pot fi transformate in analodi sterili pentru tipul respectiv de sterilitate.
4. Transformarea liniilor consangvinizate in analogi restauratori de fertilitate
Procesul de mentinere si inmultire a liniilor consangvinizate androsterile si a celor restauratoare de fertilitate presupune urmatoarele verigi:
campul de colectie si testari ale liniilor androsterile (cms), nerestauratoare (Nr) si restauratoare de fertilitate (Rf);
- campul de control;
- campul de inmultire sub izolator;
- campul (lotul) de inmultire izolata in spatiu;
- lotul de hibridare simpla;
- lotul de hibridare dubla.