|
DANSUL SPORTİV
Pornind de la acceptiunea de dans a dictionarului explicativ al limbii romane, acesta este catalogat ca fiind un ansamblu de miscari ritmice, variate ale corpului omenesc, in ritmul unei melodii si avand un anumit caracter.
Sa nu uitam, ca el mai este si maniera de interpretare artistica de exteriorizare a sinelui prin exprimare a miscarii corporale, este un mijloc de educare la varste fragede, de intretinere si de odihna activa la maturitate.
Prin "limbaj" care nu necesita o traducere, acesta poate fi un mijloc de comunicare si de apropiere intre oameni, care nu se cunosc in prealabil.
Dansul mai este si stiinta miscarii propriului corp si tehnica, ce odata stapanita servesc autocontrolul conditionat de intelect.
In dans, corpul devine instrument ce trebuie studiat si bine stapanit.
Intregul sistem muscular si nervos trebuie sa fie adaptat printr-o invatare, o educare, o consolidare a miscarii, colaborata cu o pregatire fizica corespunzatoare.
Dansul sportiv reprezinta acceptiunea cea mai noua a dansurilor care acum sunt obiect de competitie:sectiune standard ( vals lent, tango, vals vienez, foxtrot, quickstep), sectiune latino-americana ( samba, cha-cha, rumba, paso doble, jive ).
Ce inseamna dansul sportiv?
Dansul sportiv este una dintre cele mai placute activitati. In dans simti cum traiesti muzica si-ti exprimi sentimentele prin miscare. De la cei mai mici dansatori si pana la adulti, toata lumea simte beneficiile antrenamentelor, a competitiilor si a modului de viata care parca se invarte in jurul acestei pasiuni.
Dansul este un profesor extraordinar:
el te invata cum sa fi partener intr-o pereche,
cum sa-ti stabilesti scopuri si sa actionezi in vederea atingerii lor,
te educa sa ai incredere in tine,
sa-ti pastrezi sanatatea fizica si emotionala,
te face sa te cunosti mai bine,
sa te autodomini,
sa-i respecti pe altii, restectandu-te pe tine insuti.
Copiii sunt primii beneficiari ai acestei activitati. Pentru ei dezvoltarea psiho-motrica trebuie sa mearga in paralel cu dezvoltarea fizica. Dansul care imbina jocul cu seriozitatea, care dezinhiba energiile si le canalizeaza spre scopuri bine stabilite este unul dintre modurile in care se poate obtine acest lucru. A face miscare in ritmul muzicii, alaturi de un partener, imbracat frumos si sub privirile incantatoare ale parintilor, rudelor si prietenilor este un lucru care ii incanta pur si simplu pe copii.
O data cu trecerea timpului copilul creste, iar dansatorul din el devine mai disciplinat si mai constient de corpul si dinamica sa. Aceasta constientizare ajuta foarte mult la imbunatatirea tehnicii de miscare. Echilibrul, sincronizarea si coordonarea motrica sunt calitati care se formeaza si se perfectioneaza prin efort sustinut si prin programe de antrenament bine stabilite.
A fi constient de tine insuti este o calitate care se formeaza la varstele tinere. Acest proces de constientizare si autocunoastere este usurat de activitatea sportiva, care il pune in relatie pe tanar cu propriile miscari. Odata pornind acest proces, trecerea din plan fizic in cel intelectual se poate face cu o mai mare usurinta.
Beneficiile dansului se resimt si pe alte planuri. Poti fi un bun dansator si totodata un bun elev sau student. Dansul cere abilitatea de a gandi si a actiona, de a te concentra asupra sarcinii, de a persevera si de a invata.
Toate aceste abilitati sunt usor de educat prin miscare, iar odata formate, ele se transfera cu usurinta si in viata de scolar si in viata de zi cu zi. Pentru toate varstele dansul este o experienta in care inveti sa fi disciplinat, sa faci achizitii pe toate planurile si sa ai incredere in tine.