|
Giuseppe Verdi (1813 - 1901)
S-a nascut intr-un catun in Italia nordica - Roncole - ce apartinea comunei Busseto din ducatul Parma. Copilaria si adolescenta i-au fost marcate de eforturile pe care le facea impreuna cu familia pentru a depasi saracia si grijile de zi cu zi.
Prima sa opera (la 26 de ani), "Oberto, conte di San Bonifacio", a fost reprezentata in prima auditie la Scala, in noiembrie 1839, cu un succes de public si presa deplin. "Nabuccodonosor" (1841) este prima opera care a dat faima si nemurire marelui Verdi. Dramatismul eroic al muzicii sale a ridicat publicul in picioare, act de act, la premiera de la Scala din 1842.
Dintre urmatoarele opere verdiene, demne de mentionat sunt: "Lombarzii in prima cruciada", "Ernani", "Cei doi Foscari", "Ioan d'Arc", "Alzira", "Attila", "Macbeth" (1847), "Hotii", "Corsarul", "Batalia de la Legnano", "Luise Miller" (inspirata de piesa lui Schiller, "Intriga si iubire"), "Rigoletto" (1851), "Trubadurul", "Traviata" (1853), "Vecerniile siciliene", "Simon Boccanegra", "Puterea destinului", "Don Carlos", "Aida" (1872), "Othello" (1887), "Falstaff" (1893).
"Sinteza intre maxima simplitate, imagine complexa obtinuta prin cateva trasaturi de cantec, sugestie a muzicii ca ecou al celor mai profunde afecte, iata explicatia nestinsei frumuseti a geniului verdian. Ascultand, reascultand muzica sa, devenita, nu se stie cand, o muzica a noastra, intelegem de ce spusese odata, intr-o scrisoare adresata Operei din Paris, cu o mandrie si o modestie demne de dimensiunile personalitatii sale: Eu cred in inspiratie; eu vreau sa trezesc entuziasmul pentru sentimentul autentic. (Grigore Constantinescu, "Cantecul lui Orfeu", Editura Eminescu, 1979, pag. 148)