Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Franz Liszt (1811 - 1886)

Franz Liszt (1811 - 1886)

Marele compozitor s-a nasut in localitatea Dobojan, intr-o familie in care muzica era iubita si cultivata. Tatal lui Liszt canta la mai multe instrumente si fusese contrabasist in orchestra lui Joseph Haydn la Eiseinstadt. Franz Liszt isi desavarseste pregatirea muzicala la Viena (studeaza pianul cu Karl Czerny si armonia cu Antonio Salieri). Cu un spirit autodidact iesit din comun, nu a pregetat sase ocupe de desavarsirea studiilor sale, in ciuda faptului ca nu fusese admis la Conservatorul din Paris (regulamentul interzicea inscrierea stdentilor straini). Sustine concerte incununate de succes la Paris si la Londra. Cercul sau de prieteni il tinea in permanenta la curent cu ultimele evolutii culturale europene: Victor Hugo, Alfred Musset, Alexandre Dumas, Heinrich Heine, Georges Sand (scriitori), Hector Berlioz, Frederic Chopin, Richard Wagner, Niccolo Paganini (compozitori), Eugene Delacroix (pictor). Calatoreste in intreaga Europa, in centre culturale de prestigiu. Dupa un turneu in Italia scrie ciclurile de lucrari pentru pian "Albumul unui calator" si "Ani de pelerinaj". Contribuie la infiintarea Conservatorului din Budapesta, este numit Doctor Honoris Causa al Universitatii din Konigsberg, iar in 1869 presedinte al Academiei Nationale de Muzica din Budapesta. Creatia sa este impresionanta prin consistenta, diversitatea si valentele multiple ale mesajului.



Muzica orchestrala si de camera

poeme simfonice

simfonii ("Faust", "Danete")

rapsodii

lucrari pentru pian si orchestra ("Marea fantezie simfonica" pe o tema de Berlioz, doua concerte petru pian si orchestra, "Fantezie" pe teme din Ruinele Atenei, de Beethoven, "Fantezie" pe arii populae unguresti)

muzica de camera ("Sonata pentru pian si vioara" dupa o mazurca de Chopin, "Marele duo concertant pentru vioara si pian - La mormantul lui Richard Wagner", cvartet de coarde si harpa)

Muzica instrumentala

pentru pian (studii si exeritii, ciclurile de piese "Albumul unui calator", "Ani de pelerinaj", scherzo-uri, valsuri, galopuri, poloneze, piese de pian, bazate pe teme nationale nationale cehe, engleze, ungare, germane, italiene, ruse, spaniole, transcriptii pentru pian a unor lucrari de Bach, Beethoven, Bellini, Chopin, Glinka, Gounod), pentru pian la patru maini, pentru doua piane, pentru orga



Muzica vocala si corala

muzica pentru voce si pian ("Batranul vagabon", "Trei sonete de Petrarca")

muzica pentru voce si orchestra (3 lieduri dupa Wilhelm Tell de Schiller, Loreley)

muzica religioasa ("Legenda Sfintei Elisabeta a Ungariei", oratoriu pentru solisti , cor si orchestra, "Recviem", "Missa incoronarii", "Psalmul XXIII" pentru tenor, harpa, orga, cor de barbati, "Tatal nostru" pentru cor mixt si orga)

muzica profana ("Cantata de sarbatoare" pentru inaugurarea statuii lui Beethoven de la Bonn, "Cantata pentru Centenarul Beethoven - 1870, Ungaria, cantata pentru bariton, cor mixt si pian)

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.