Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

CLISMELE - Principii

CLISMELE



Clisma este manevra de introducere a unei substante lichide prin anus, in intestinul terminal, in scop: evacuator, explorator sau terapeutic. Pe masura descoperirii unor substante cu actiune asupra peristalticei intestinale sau a unor medicamente administrate oral, care actionaeza si asupra unor afectiuni ale colonului, clismele au inceput sa fie mai putin folosite. Cu toate acestea ele isi pastreaza unele indicatii precise, in raport cu scopul urmarit.


Principii:

Indiferent de scopul in care este administrata, clisma trebuie sa respecte anumite reguli pentru obtinerea efectelor dorite si anume:

Cantitatea introdusa in colon nu trebuie sa depaseasca 500-700 ml (cu exceptia - cand se exploreaza un megadolicocolon) cand trebuie sa fie mai mare.



Concentratia solutiei folosite trebuie sa fie izotona (sau cat mai apropiata) pentru ca nu irita colonul, actionand numai prin volumul sau.

Temperatura lichidului trebuie sa fie cat mai apropiata de a corpului, pentru ca are un efect calmant.

Viteza de introducere a lichidului nu trebuie sa fie mare, deoarece creeaza o presiune crescuta in ampula, cu o distensie brusca, producand dureri si senzatie de defecatie. De acceia irigatorul trebuie ridicat doar la o inaltime de 50 - 70 cm, fata de nivelul anusului.

Materiale necesare

Pentru executarea unei clisme este nevoie de:

un irigator,

un tub de cauciuc lung de 1,50 m,

canula rectala de ebonit, prevazuta cu un robinet sau o sonda speciala de cauciuc (Chatel - Guyon),

un stativ,

lubrefianti,

lichidul de introdus.

Tehnica

Depinde de scopul urmarit

Indicatia si responsabilitatea actului apartine medicului, iar executia intra in obligatiile personalului mediu si a celui auxiliar.


a. Clisma evacuatorie - are ca scop golirea cat mai completa a colonului si rectului.

Indicatii:

Constipatii cronice (in malformatii congenitale: megacolon si dolicocolon se combina cu medicatie purgativa si regim alimentar corespunzator).

Premergator unor explorari endoscopice (rectoscopii, endoscopii) sau radiologice (urografii, radiografii reno - vezicale).

In pregatirea preoperatorie a bolnavului in caz de operatii pe colon sau rect.



Contraindicatii:

Afectiuni ale anusului si rectului, fisuri anale, tromboze hemoroidale, anorectite.

La bolnavii operati pe rect sau colon.

In pregatirea preoperatorie a bolnavului cu apendicita acuta, hernie strangulata, infarct mezenteric.

Lichidul folosit este variabil

In principiu se foloseste:

apa calda cu sapun (20 g sapun la 600 ml apa);

solutia cu sulfat de magneziu sau de sodiu (30 - 40 g la 500 ml apa);

Pozitia bolnavului este in decubit lateral drept, cu membrul pelvin drept intins, coapsa stanga flecata pe abdomen si gamba stanga flecata pe coapsa. Se evacueaza aerul din tubul de cauciuc, se inchide robinetul canulei de ebonita, se unge canula cu vaselina sau ulei si se introduce in canalul anal, in directia ombilicului, 3 - 4 cm. Apoi se indreapta varful canulei spre promontorium si se  introduce canula inca 2 - 3 cm si se deschide robinetul. Lichidul trebuie sa se introduca lent in jur de 15 - 20 minute. Dupa terminarea clismei se scoate canula si se recomada ca bolnavul sa faca cateva miscari si sa retina lichidul, pana la aparitia senzatiei imperioase de scaun.


b. Clisma exploratorie (irigoscopia). Scopul urmarit este explorarea: lumenului, a supletei peretilor si integritatii mucoasei rectului si colonului cu ajutorul unei substante radio opace (cand nu exista posibilitatea efectuarii unei colonoscopii).



Indicatii:

constipatii progresive aparute de data recenta (cand poate sa evidentieze formatiuni tumorale rectocolice);



tulburari ale tranzitului intestinal: alternanta de constipatie cu diaree aparute la persoane peste 50 ani;

Contraindicatii:

tumori anoerectale vegetante si ulcerate;

stenoze ano - rectale;

afectiuni acute ano - rectale.

Substanta folosita este suspensia de sulfat de bariu in apa, care se introduce cu ajutorul irigatorului, prin anus sub ecranul radiologic. Initial bolnavul este pregatit prin administrare de purgative (oleu de ricin, fenisan) si o clisma evacuatoare cu 24 ore, inainte de explorare, pentru ca in colon sa nu existe materii, care ar putea sa deduca la interpretari eronate. La inceput bolnavul sta in decubit lateral drept si substanta se introduce lent, apoi se intoarce bolnavul in decubit dorsal si se introduce substanta. In mod normal, mucoasa integra retine bariul pe toata suprafata sa, (lizereul de siguranta), iar peretele recto - colic, nu prezinta modificari de suplete sau calibru.

c. Clisma terapeutica. O categorie aparte o formeaza clismele facute in scop de devolvulare si dezinvaginare. Pentru a-si atinge scopul ele trebuie sa respecte o serie de conditii:

sa fie precedate de o clisma evacuatoare;

substanta administrata sa fie administrata cat mai departe de orificiul anal (la 25 - 30 cm);

ritmul de administrare sa fie in picaturi pentru a nu declansa peristaltismul intestinal;

temperatura lichidului sa fie in jur de 37°C - 38°C.