Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Succesul profesional

SUCCESUL PROFESIONAL


Succesul, in general, vine atunci cand te faci cu adevarat util celor cu care imparti aceleasi valori. Nici cel profesional nu face exceptie, in acest caz fiind usor de masurat, dar si mai usor de pierdut. Companiile care au implementat sisteme de evaluare a performantei le arata intr-un mod calr si transparent angajatilor modul in care evolueaza in fiecare an si unde mai au de lucru pentru a atinge succesul. In acest sens este succesul mai usor de masurat. In plan personal, succesul este constientizat si produce satisfactie doar atunci cand stim ceea ce ne dorim si realizam ce am acumulat pana in prezent pe drumul catre tinta.

Revenind la enuntul de la inceput, satisfactia de a interactiona cu oameni langa care aspiri sa lucrezi sau sa traiesti da senzatia de succes si continua putere de munca. Pe cei care nu sunt de acord ii indemn sa se gandeasca la a munci cu oameni cu care nu au fost niciodata de acord si ale caror actiuni le dezaproba. Pe termen lung nu obtin satisfactia care da oricui sentimentul ca a realizat ceva de care sa fie mandru.



De fapt, toata viata incercam sa ne inconjuram de semeni cu acelasi sistem de valori (credinte, convingeri care ne directioneaza actiunile si care stau la baza luarii deciziilor individuale). Ne simtim impliniti cand ajungem sa fim folositori, solicitati si laudati pentru ceea ce suntem si ceea ce facem. Avem o slujba care ne da satisfactie din punct de vedere profesional, lucram intr-o echipa unita si performanta. Ne regasim linistea dupa o zi agitata in familia pe care o iubim sau in grupul de prieteni apropiati. Inseamna ca succesul este starea interioara de bine si implinire data de sentimentul de utilitate confirmat de socitetatea celor care conteaza cu adevarat.

Succesul in cariera, in aceste conditii, inseamna sa ajungi pe postul care te reprezinta cel mai bine, intr-o companie a carei cultura organizationala iti este potrivita. Un asemenea post iti da sansa in egala masura sa te dezvolti personal si sa contribui la succesul organizatiei.

Ca sa ajungi trebuie sa stii sa cauti, sa treci cu succes de selectie si sa fii acceptat. O data ce ai intrat, trebuie sa intelegi care sunt criteriile de succes si sa faci in asa fel incat sa le indeplinesti foarte bine, in mod constant. Programele de pregatire organizate de companie fac parte din sistem, ca si alte activitati care presupun dezvoltarea ta profesionala. Trebuie sa participi cu tot interesul si cu atitudine constructiva. Daca exista un proces formal de evaluare a performantelor, cu atat mai bine, stii unde mai ai de lucru si iti construiesti, impreuna cu managerul un plan de dezvoltare. In acest fel ai sanse mari sa promovezi la momentul potrivit si sa te apropii de telul propus. Daca aceste sisteme nu functioneaza inca in compania ta, poti cere din proprie initiativa o evaluare obiectiva de la mangerul tau la intervale de timp regulate sau la finalul unor proiecte. Astfel, il implici si pe acesta si ii arati ca esti interesat sa faci cat mai bine ceea ce faci.



Putem sa numim la final si partile responsabile si pozitia acestora in procesul de dezvoltare profesionala a indivizilor: angajatul, managerul direct si compania angajatoare.