Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Autoportret

Autoportret

De multe ori mi s-a cerut sa ma caracterizez in cateva cuvinte, foarte succint, dar niciodata nu am putut cuprinde toate calitatile sau defectele, ceea ce sunt eu cu adevarat. Astfel, nu urmaresc doar adaparea unor materiale din carti se specialitate ci doar sa arat cum sunt eu si de la ce am pornit acest autoportret.

Pentru inceput , aceasta caracterizare se refera la temperament, la modul de a relationa cu ceilalti, poate chiar si la o analiza interioara. Ca definitie, temperamentul se refera la dimensiunea energetico - dinamica a personalitatii si se exprima atat in particularitati ale activitatii intelectuale si afectivitatii, cat si in comportamentul exterior ( motricitate si mai ales vorbire). Dar aceasta este doar o definitie stiintifica pe care majoritatea dintre noi o percep ca "fire".Temperamentul este de fapt firea noastra, pe care o dobandim la nastere si o modelam pe parcursul vietii.



Temperamentul fiecaruia dintre noi este in stransa legatura atat cu sistemul nervos cat si cel endocrin.De foarte multe ori am avut ocazia sa aud expresia "S-a enervat ca e mai iute din fire, da ii trece", fapt care mi-a confirmat acest fapt stiintific.

Imi place sa am o imagine de ansamblu clara a ceea ce studiez asa ca pentru a intelege temperamentul am facut o clasificare. De fapt , prima clasificare a temperamentelor a fost facuta de catre medicii antichitatii Hipocrate (400 i.e.n.) si Galenus( 150 e.n.). Cei doi sustineau conform filosofiei epocii ca intreaga natura este compusa din patru elemente: aer, panamnt, foc si apa, care se gasesc inclusiv in constructia fiintei umane sub forma de umori sau " hormones". In functie de dominanta acestora ( sange, bila neagra, bila galbena si flegma) , Hipocrate si Galenus au alcatuit clasificarea urmatoare:

temperamentul sanguinic=> care se caracterizeaza prin ritmicitate si echilibru;

temperamentul melancolic => care se caracterizeaza prin lipsa fortei si vigorii si inexpresivitate;

temperamentul coleric => care se caracterizeaza prin emotivitate, irascibilitate, osciland intre entuziasm si deceptie, exagerand in tot ceea ce face;

temperamentul flegmatic => care se caracterizeaza prin calmitate si inexpresivitate, lipsa de comunicare si adaptabilitate redusa.


Pentru o prima clasificare, pot spune ca ma incadrez in temperamentul sanguinic, pentru ca sunt sociabila, imi place sa mi petrec timpul cu prietenii, sa ies in oras, toate activitatile unei persoane s bine integrata intr-un grup, dar am si momene cand vreau liniste, cand imi place sa stau sa citesc o carte sau sa ma plimb in natura pentru simplu fapt de a-mi pune gandurile in ordine sau de a ma recrea; din pacate sunt si emotiva uneori, ceea ce in cazul unor situatii nu s-a dovedit un atuu , dar am reusit sa trec peste si acum stiu cum sa reactionez. Paradoxal este ca desi imi place sa muncesc ,sa fiu intr-o continua miscare,sa stiu ca daca am inceput un proiect il si duc la bun sfarsit, ma cuprind si momente de lene. In introducere am mai mentionat faptul ca nu o sa prezint o imagine a mea in care sunt cea care le face pe toate bine si care se descurca impecabil in orice situatie. Pentru mine inseamna acceptarea defectelor si calitatilor , punerea lor in balanta si incercarea de a- mi atinge idealurile.



Revenind la clasificarea temperamentului, Pavlov propune o explicatie stiintifica a tipurilor de temperament in care:

forta sau energia;

mobilitatea;

si echilibrul joaca un rol important, rezultand trei tipuri fundamentale:

tipul puternic neechilibrat, excitabil, coreleaza cu temperamentul coleric;

tipul puternic echilibrat, mobil se exprima prin temperamentul sangvinic;

tipul puternic echilibrat dar inert se exprima prin temperamentul flegmatic;

tipul slab corespunde temperamentului melancolic.

Conform acestei clasificari pot spne ca sunt o persoana cu temperament coleric 100% desi uneori nu arat asta.



Am observat atat in cazul meu cat si in cazul altr persoane , termenul de temperament este asociat cu cel de "comportament". Din punctul meu de vedere, comportamentul este doar rezultatul temperamentului, si de aceea vreau sa mentionez si o alta clasificare , de data aceasta din punctul de vedere al scolii carcacteriologice franceze. Cei mai de seama reprezentanti ai acestei scoli au fost Le Senne, si Berger G. Astfel, dupa Le Senne, caracterul este ceea ce intelegem astazi in mod obisnuit prin caracter, adica " ansamblul dispozitiilor innascute care formeaza scheletul mintal al individului"( Debesse M., 1970, pag 223).

Dupa acest studiu al psihologilor francezi, alti psihologi, de data aceasta olandezi, Heymans si Wiersma au creat opt tipuri temperamentale, prin combinarea emotivitatii, activitatii si a "rasunetului" ( ecou). IN baza acestora oamenii pot fi caracterizati nu numai ca avnd un comportament flegmatic sau melancolic etc, ci si dupa :

emotivitate( E) - non emotivitate( Ne)

activitate (A) - inactivitate ( nA)

primaritate ( P)adica tendinta de a trai puternic prezentul, extroversie - secundaritate ( S), tendinta de a ramane su influenta impresiilor trecutului, introversie.

Insumand toate aceste caracteristici ma pot numara printre persoanele normale, dar si termenul de normal poate fi inteles de fiecare intr-un mod diferit. Mai mult ,consider ca sunt o persoana care stie sa valoficie lucrurile cu adevarat importante si nu ma pierd in detalii insignifiante. Ma pot numi o persoana norocoasa din acest punct de vedere pentru ca ama ajuns prin propriile forte unde sunt acum, iar temperamentul meu este unul potrivit, cizelat de educatie si putina experienta capatata pe care am adunat-o de-alungul anilor.



In concluzie , nu-mi ramane decat sa analizez in continuare trecutul , sa iau partile bune , sa invat din greseli si sa traiesc in prezent cu gandul la un viitor in care idealurile devin realitate mult mai rapid.

Bibliografie:

1)    Constantinescu Maria - Note de curs

2)    Cosmovici Andrei , Iacob Luminita - Psihologie scolara , Ed Polirom, Iasi 2005

3)    Golu M. - Dinamica personalitatii, Ed Geneza, Bucuresti, 1993

4)    Lieuroy A. - Manual de psihologie generala, Ed Antet, Bucuresti 1996

5)    Debesse M.- Etapele educatiei, EDP, Bucuresti, 1981

gramatica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.