|
Coliziunea
1. Continutul legal
Prin dispozitiile art. 345 C. pen. se incrimineaza coliziunea, care consta in fapta comandantului unei nave militare sau a oricarei persoane aflate la bordul acesteia, prin care s-a provocat, din culpa, o coliziune sau punerea pe uscat a navei, daca fapta a avut ca urmare avarierea grava a navei sau alte urmari grave.
In alin. (2) al art. 345 C. pen. se prevede o agravanta a formei tip a infractiunii, care consta in savarsirea faptei cu intentie, iar in alin. (3) o alta forma agravata, deter minata de savarsirea infractiunii in timp de razboi.
Comandantul unei nave militare, precum si orice persoana aflata la bordul unei astfel de nave trebuie sa dea dovada de pricepere si iscusinta, de o deosebita grija in indeplinirea indatoririlor pe care le au. Lipsa de atentie, nepriceperea, indeplinirea cu usurinta a sarcinilor, care au ca urmare ciocnirea navelor sau punerea lor pe uscat prezinta un pericol social marit, deoarece este pusa in primejdie chiar existenta navei, aflata in pericol de avariere si chiar de distrugere a acesteia.
2. Conditii preexistente
A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special este format din relatiile sociale cu privire la capacitatea de lupta a unitatilor navale, valoare sociala a carei existenta depinde de o atitudine plina de grija fata de navele (aeronavele) aflate in dotare si prevenirea coliziunii ori a punerii pe uscat a navelor.
b) Obiectul material este chiar nava (aeronava) sau navele (aeronavele) militare avariate ca urmare a ciocnirii (coliziunii) sau a punerii pe uscat (esuare).
B. Subiectii infractiunii. a) Subiectul activ al infractiunii de coliziune este calificat, acesta putand fi comandantul navei sau oricare persoana aflata la bordul navei, cu conditia ca aceasta persoana sa fie membru al echipajului sau sa fie un militar apartinand unei unitati afectate navei sau transportata de nava.
Participatia este posibila sub forma coautoratului, instigarii si complicitatii.
b) Subiect pasiv este unitatea militara de marina (sau aviatie) careia ii apartine nava (aeronava) intrata in coliziune.
In ce priveste locul si timpul, savarsirii infractiunii nu exista conditii speciale.
3. Continutul constitutiv
A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective consta intr-o actiune care se poate realiza atat prin acte comisive, cat si prin acte omisive. O cerinta esentiala pentru existenta elementului material consta in aceea ca, in urma actiunii de coliziune sau a punerii pe uscat, sa se fi produs o avarie grava a navei sau alte urmari grave.
b) Urmarea imediata consta intr-o vatamare materiala a navei (aeronavei) - avarie grava a navei sau alte urmari grave - prin aceasta aducandu-se atingere capaci tatii de lupta a unitatii militare.
Prin "coliziune" se intelege ciocnirea navei cu alta nava, aeronava sau de orice alt obstacol in timpul navigarii. Prin "punerea pe uscat" se intelege impotmolirea (imobilizarea, esuarea) navei la tarm, pe un banc de nisip sau mal, in asa fel incat nu mai poate naviga.
c) Legatura de cauzalitate intre actiunea care constituie elementul material al la turii obiective (de coliziune sau esuare) si rezultatul produs (vatamarea navei) trebuie dovedita.
B. Latura subiectiva. Coliziunea este singura dintre faptele contra capacitatii de aparare a tarii, savarsite de militari, care se poate savarsi sub ambele forme de vino vatie (cu modalitatile corespunzatoare acestora), intentia si culpa. In varianta tip a infrac tiunii [art. 345 alin. (2) si (3)] forma de vinovatie este numai intentia directa sau indirecta.
In variantele agravate ale infractiunii [art. 345 alin. (2) si (3)] forma de vinovatie este numai intentia directa sau indirecta.
4. Forme. Modalitati. Sanctiuni
A. Forme. In situatia formei simple a infractiunii [art. 345 alin. (1)] actele pregatitoare si tentativa nu sunt posibile, fiind vorba de o fapta care se savarseste din culpa. Actele de pregatire nu sunt sanctionate, desi sunt posibile la variantele agravate ale infractiunii. Tentativa este insa pedepsita la aceste variante agravate.
Infractiunea se consuma in momentul in care s-au produs urmarile cerute de lege si descrise in norma de incriminare.
B. Modalitati. Fapta este incriminata sub patru modalitati normative si anume:
- coliziunea din culpa;
- punerea navei pe uscat din culpa;
- savarsirea faptei cu intentie;
- savarsirea faptei in timp de razboi.
Fiecareia dintre aceste modalitati normative poate sa-i corespunda o varietate de modalitati faptice.
C. Sanctiuni. Pentru varianta din alin. (1) al art. 345 C. pen. pedeapsa prevazuta este inchisoarea de la 1 la 3 ani, iar cand fapta a fost savarsita cu intentie, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. In cazul variantei agravate prevazuta in alin. (3) (cand fapta savarsita cu intentie este savarsita in timp de razboi) pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi.
Tentativa, la cele doua forme agravate ale infractiunii, se pedepseste in conformitate cu prevederile art. 20 si 21 din C. pen.
Dispozitiile art. 347 referitoare la aeronave se aplica si in cazul acestei infractiuni.