Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Burebista

BUREBISTA



PERSONALITATEA REGELUI
   Un caracter in primul rand extrem de solid si echilibrat, ajutat de calitatile unui geniu militar si un imens talent diplomatic. Un om robust cu buna conditie fizica luptator fiind si calator si un sistem imunitar foarte bun traind aproape 70 de ani.

NUMELE
   Numele regelui apare in multe izvoare in forme diferite chiar la acelasi scriitor. De amintit sunt:
-Burebistas, Burbistas, Boirebista, Beirebistas la Strabon;
-Burebista, Burabista in decretul dyonisopolitan in cinstea lui Acornion;
-Burebeista in epigrafa de la Nesebar-Bulgaria;
-Buruista la Iordanes;
   Personal tind spre indemnul etimologilor spre Burebista, acesta fiind numele unanim acceptat.

DOMNIA
   Doua izvoare: Getica lui Iordanes si decretul dyonisopolitan in cinstea lui Acornion (plus un tezaur monetar) ne dau informatii despre domnia lui Burebista contestate si discutate de toti istoricii moderni care spun ca al doilea il exclude pe primul dar care in viziunea mea se imbina armonios. Primul ne spune ca atunci cand Sylla pune mana pe putere la Roma (adica in anul 82 ien) Burebista detinea deja puterea in Dacia, fapt sustinut si de tezaurul mentionat de la Galiganul de Jos, AG ce contine monede dintre anii 150-81 ien ingropate probabil din cauza framantarilor ce incep odata cu 'revolutia' inceputa de Burebista. Pe baza celui de-al doilea izvor se poate face un frumos tablou al domniei lui Burebista.
   Dupa cum am aratat cel tarziu in 83, Burebista isi incepe actiunile, in 82 cand avea aproape 30 de ani este deja la putere la Costesti. Intre 80-70 Acornion acum cam la 30 de ani sau mai mult il intalneste pe tatal lui Burebista in varsta de 65 de ani la Argedava de unde a plecat Burebista. In 48 Acornion acum la 60 de ani indeplineste ultima misiune diplomatica mentionata de decret. In anul 44 Burebista este asasinat la o varsta de maxim 70 de ani (cu o mare toleranta). Astfel rezulta o domnie de 38 de ani, intre 30 si 70 de ani si o viata de 70 de ani, cifre perfect plauzibile.
   In virtutea celor mai sus spuse inaintez si anii intre care a trait Burebista: 111-44 ien.
   Am introdus si varstele celor trei personaje pentru a aduce un argument in plus ipotezei mele.
   Ipoteza mea impaca atat cele doua izvoare cat si parerile a mari istorici in aparent conflict cum ar fi Crisan si Daicoviciu.




CAPITALA
   Pentru a sustine ipoteza mea ma voi referi la un scurt pasaj din decretul dyonisopolitan (din randul 6) in care ni se spune ca Acornion nefiind multumit cu intrevederea cu tatal lui Burebista pleaca la 'drum lung' pentru a-l intalni pe regele insusi. Ce drum mai lung fata de Dyonisopolis poate fi decat unul pana la Costesti?
   Iata cum au stat poate lucrurile: Burebista cu o oaste de luat in seama pleaca din Argedava cu gandul la locurile de langa Orastie. Se stabileste la cea mai mare cetate de la acea ora de langa Orastie: la Costesti de unde va activa un timp. Construieste apoi Sarmizegetusa.
   Asadar Costesti a fost o capitala temporara, Sarmizegetusa una ideologica, religioasa, pe masura regatului infaptuit de marele rege si un refugiu suprem. Oricum regele sigur era nevoit sa circule neincetat astfel capitala fiind unde era regele.

POLITICA INTERNA
   Unificarea tuturor dacilor sub acest regat urias a avut loc pe mai multe planuri:
-militar: cu o oaste, dupa izvoare de 200.000 de ostasi bine antrenati fizic si tactic, cifra plauzibila daca ne gandim ca azi se cunosc sute de localitati geto-dacice si ca armata a avut si elemente straine;
-social: cel mai probabil ca in ajutorul lui Burebista a venit marea majoritate a comatilor dar putini tarabostesi impartasindu-i visul. Aici ar trebui mentionat si numarul populatiei: daca la un luptator se considera patru necombatanti rezulta o populatie de circa un milion de oameni;
-administrativ: Burebista e conducatorul suprem care convinge cu mai multa sau mai putina forta, Deceneu este cel care convinge cu blandete si inteligenta, iar curtea competenta ii ajuta pe cei doi sa-si puna planurile in aplicare;
-economic: bate moneda pentru ca cea existenta devine insuficienta comertului care atinge cote uriase, fapt sustinut cu certitudine de arheologie;
-juridic: se reediteaza sub Deceneu vestitele belagines;
-moral-religios: oamenii sunt adusi la o viata dupa norme morale avangardiste implementate in mare parte cu ajutorul religiei.

POLITICA EXTERNA
   Pe plan militar primele mari actiuni il gasesc pe Burebista atacand in 74 sudul Dunarii in alianta cu scordiscii pe care insa mai apoi din cauza unor neintelegeri ii nimiceste. In jurul anului 60 nimiceste celtii boi si taurisci in fruntea carora se afla Critasiros. Mai apoi intre anii 55-48 cucereste intregul litoral pontic intre Olbia si Apollonia.
   Pe plan diplomatic duce tratative cu Pompeius caruia ii si ofera ajutor militar si care vorbeste in fata Senatului roman de un prieten personal (poate Burebista). Probabile legaturi diplomatice are cu dalmatii cand s-ar fi putut amesteca in rascoala acestora pe malul Adriaticii. Se presupun legaturi si cu Midridates VI Eupator desi putin probabile.

GRANITELE
   Celui mai mare regat din istoria noastra i se pot urmari granitele pe urmatorul traseu: se pleaca de la S de Pont din Sozopol, Bulgaria, se merge de-a lungul Balcanilor de unde se urca spre NV paralel cu Morava apoi spre N pe Dunare pana la Bratislava. De aici pe Carpatii nordici se ajunge la Nistru care ne duce pana la Parutino, Rusia inapoi la Pont.




SFARSITUL
   Stirile despre acest eveniment ne lipsesc cu desavarsire, se poate specula doar, probabilul asasinat intre anii 44-42 intr-o 'revolta de palat'.


CERAMICA


AMFORA



CANA CU DIAMETRUL MAXIM LA JUMATATEA VASULUI



CANA CU O TOARTA

CANA CU PROFILUL GLOBULAR

CANA BITRONCONICA



CANA BITRONCONICA UNGHIULARA

CAPACUL DE VAS

CAPACUL TRONCONIC

CAZANUL DE LUT

CARAMIDA

CEASCA CILINDRICA



CEASCA CU TOARTA SUPRAINALTATA

CEASCA DACICA

CEASCA TRONCONICA
   v. Opaitul

CEASCA TRONCONICA CU PERETI INALTI SI USOR ROTUNJITI





CHIUPUL

CHIUPUL CU BUZA PROFILATA IN TREPTE

CREUZETUL

CUPA CILINDRICA

CUPA CU PICIOR SCURT

CUPA MICA

DECANTORUL

FRUCTIERA
   v. Vasul cu picior inalt



FUSAIOLA

GREUTATEA

KANTHAROSUL



KRATERUL

LEBES-UL
   v. Cazanul de lut

OALA CU O TOARTA

OALA SIMPLA

OPAITUL



SFESNICUL DE LUT

STATUETA

STRACHINA



STRACHINA TRONCONICA

STRECURATOAREA



TUBUL PENTRU ADUCTIUNEA APEI

TIGLA

ULCIORUL





VASUL BITRONCONIC

VASUL BITRONCONIC CU DOUA TORTI LATERALE



VASUL BITRONCONIC CU GATUL CILINDRIC

VASUL BORCAN



VASUL CILINDRIC

VASUL CU ASPECT GLOBULAR

VASUL CU DOUA TORTI

VASUL CU GURA LARGA

VASUL CU PICIOR INALT



VASUL CU PROEMINENTE PERFORATE

VASUL CU PROFIL APROAPE DREPT

VASUL CU TUB

VASUL IN FORMA DE CLOPOT

VASUL IN FORMA DE PEPENE (PIRIFORM)

VASUL IN FORMA DE SAC

VASUL INALT CU GATUL CILINDRIC USOR CURBAT



VASUL MARE CU GULER

VASUL TRONCONIC



VAS UNICAT


BIBLIOGRAFIE:

1. BEJAN Adrian, MARUIA Liviu - CIVILIZATIA GETO-DACILOR. UNIVERSUL OCUPATIONAL. MESTESUGURILE
2. TURCU Mioara - GETO-DACII din Campia Munteniei

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.