Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Formulare ACCESS

Formulare ACCESS


La introducerea datelor in noua noastrǎ bazǎ de date, am folosit un tabel incomod. Pe de altǎ parte am vǎzut, in capitolul 3, ecranele 20 - 23, un mod mai 'prietenos' de introducere a datelor. Asemenea operatii se fac comod prin formulare.

Formularele sunt de douǎ tipuri:

1. Formulare pentru preluarea de date care oferǎ posibilitatea de a actualiza simultan mai multe tabele.

2. Formulare pentru decizii care prezintǎ, intr-un mod plǎcut si imediat, informatii ca suport pentru decizii.

In acest capitol vom invǎta :



Sǎ creǎm formulare simple

Sǎ creǎm formulare imediate

Sǎ modificǎm formulare

Sǎ creǎm formulare cu subformulare


1 Crearea unui formular simplu.

Un formular simplu poate fi creat pe baza unui tabel sau a unei cereri. Sǎ selectǎm, de exemplu, tabelul 'autor', in meniul principal, si cu clic pe <Insert> obtinem:



Cu clic pe <Form> de declanseazǎ crearea formularului pe care, dacǎ il deschideti, apar listati autorii:






Aici putem face modificǎri ale campurilor (in afarǎ de nr_autor care este <autonumber>), putem introduce noi autori, sau, pur si simplu, putem sǎ vedem datele memorate despre fiecare.

Cam acelasi formular se poate obtine ca formular instantaneu. Selectǎm tabelul 'autor' si din bara de sus selectǎm <New Object>:






Cu clic pe <AutoForm> obtine:







Acest formular contine si subformular unde vedeti si numǎrul cǎrtilor scrise de autorii respectivi.

Dacǎ nu ne place cum aratǎ, putem modifica formularul. In stanga sus, sub <File>, selectǎm butonul de proiectare.






De aici selectǎm <Design View> si apare:






Puteti mǎri fereastra ecranului in dreapta , in jos , sau in amandouǎ directiile deodatǎ, agǎtand sǎgetile de pe margini si 'trǎgandu-le' in directia doritǎ.



Cu clic pe eticheta 'prenume_autor' se obtine:






Putem, aici, sǎ schimbǎm textul etichetei sau sǎ o deplasǎm intr-o altǎ zonǎ. Sǎ vedem dacǎ ati inteles filozofia acestei aplicatii; puteti sǎ aduceti formularul la forma urmǎtoare?





Am vǎzut deja in capitolul 5, ecranele 70 - 75, cum se creazǎ formulare in modul asistat (cu Wizard-ul). Puteti acum sǎ descoperiti cu se poate adǎuga la un formular antet si picior de paginǎ.


2 Subformulare.


In cadrul unui formular se poate crea un subformular. Am vǎzut deja asta in ecranul 95 si in ecranul 18. O sǎ creǎm un suformular la formularul 'carte' ca sǎ vedem si autorii cǎrtii listate.

Creǎm mai intai o cerere pe baza cǎreia se va crea subformularul. Cererea se face asa cum am invǎtat deja. Ajungeti in ecranul:






O sǎ salvǎm cererea cu numele 'autor pe carte' si reluǎm proiectarea formularului carte. Selectand <Forms>,<carte> si <Design> apare:






Rearanjǎm ecranul fǎcand loc subformularului si selectǎm din bara de sus butonul pentru 'tool box' si , de acolo cel pentru subformular.






Dupǎ aceasta, cu butonul stang al mouse-ului apǎsat, puteti trasa spatiul pentru subformular. Cand ati lǎsat butonul veti fi in ecranul:










Selectǎm <Next> si apare:






De aici luǎm 'Query:autor pe carte' si se obtine:







Preluǎm in subformular toate campurile:








Dupǎ <Next> :






Si iarǎsi <Next>:






Apoi cu <Finish> se obtine:






Inchidem salvand formularul si dacǎ il deschidem obtinem:




3 Crearea unui macro.


Acesta este un formular in care se pot vedea cǎrtile cu autorii lor.

Am vǎzut in capitolul 3 ecran 20 cǎ prin dublu clic pe <employee> apǎrea formularul pentru introducerea unui nou angajat. Dacǎ vrem sǎ introducem o carte dintr-o editurǎ care este nouǎ pentru noi, am putea sǎ pǎrǎsim acest formular, sǎ deschidem formularul 'edituri', dacǎ l-am creat, si dupǎ ce am introdus editura respectivǎ, sǎ revenim in 'carte' pentru a continua introducerea. Sigur cǎ este incomod si, dupǎ modelul amintit din capitolul 3, vom invǎta sǎ declansǎm un formular la dublu clic pe numele editurii.

In proiectare pe formularul 'carte', cu butonul drept al mouse-ului, se obtine:







De aici, cu clic pe <Properties>, se obtine:






  Acum, pe <Event>, selectǎm <On double clic> si facem clic pe

se obtine:





Am intrat in <Macro Bilder> unde vom construi un 'macro' pentru deschiderea unui formular. Dupǎ clic pe <Macro Bilder> se aratǎ:






Am completat aici numele acestui macro. Dupǎ clic pe <OK>, din ecranul urmǎtor selectǎm <Open Form> ca in:








Dupǎ clic ni se cere numele acestui macro ca in ecranul urmǎtor:





Alegem , din listǎ, numele formularului - 'editura' si, dupǎ clic, inchidere si salvare, formularul carte functioneazǎ asa cum am vrut.


biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.