|
Compartimentarea navei se face prin intermediul peretilor transversali etansi si are rolul de a asigura atat nescufundabilitatea cat si rezistenta corpului. Numarul peretilor transversali etansi si dispunerea acestora se stabileste in conformitate cu prevederile registrelor de clasificatie in functie de destinatia si lungimea navei.
Pentru navele nepropulsate destinate transportului de marfuri, R.N.R. prevede doi pereti transversali etansi obligatorii si anume: peretele picului pupa sau de presetupa si peretele picului prova. La navele autopropulsate mai apar peretii care limiteaza compartimentul masini, astfel:
la navele cu compartimentul masini dispus in zona centrala, doi pereti;
la navele cu compartimentul masini dispus in zona pupa, un perete.
In afara de acesti pereti obligatorii mai apar in functie de lungimea navei si alti pereti suplimentari.
Stabilirea pozitiei peretilor transversali etansi are in vedere faptul ca la inundarea unui compartiment nava trebuie sa ramana intr-o pozitie de plutire la limita. Aceasta pozitie limita corespunde liniei de siguranta.
Linia de siguranta este paralela cu LPB si situata la 76 mm sub aceasta.
Prin inundarea unui compartiment plutirea navei trebuie sa fie in cel mai rau caz tangenta la linia de siguranta, deci sa aiba asigurata nescufundabilitatea la limita.
Lungimea compartimentului prin inundarea caruia plutirea navei devine tangenta la linia de siguranta se numeste lungime inundabila limita.