|
Mortalitatea este fenomenul demografic ce desemneaza intensitatea (frecventa) evenimentului demografic deces intr-o populatie oarecare. Cantitativ, de regula, mortalitatea este masurata pe baza raportului dintre numarul deceselor dintr-o colectivitate si efectivul (mediu) al populatiei colectivitatii respective.
Dintre factorii mai importanti ce influenteaza mortalitatea, amintim: nivelul de trai; nivelul material si cultural; eficienta activitatii sanitare; starea de sanatate a populatiei; morbiditatea (frecventa sau ntensitatea imbolnavirilor intr-o populatie); razboaiele; calamitatile naturale.
Sa ne referim, in cele ce urmeaza, la principalele modalitati de analiza a mortalitatii.
Rata bruta (generala) a mortalitatii
Aceasta rata defineste un indicator ce rezulta din raportarea numarului total de decese dintr-o perioada (un an, de regula) la efectivul mediu al populatiei, in perioada analizata, intr-o colectivitate oarecare. Se calculeaza dupa formula:
RBM = (M/P)·1000, unde M - suma deceselor, P - numarul mediu al populatiei, RBM - rata bruta a mortalitatii. Altfel spus, aceasta rata a mortalitatii exprima numarul de decese ce revin la 1000 de locuitori, intr-o populatie oarecare, intr-un an calendaristic.
Rata de mortalitate pe sexe
Determinarea intensitatii mortalitatii specifice pe sexe se face prin raportarea masei deceselor inregistrate in randul persoanelor de sex masculin, respectiv feminin, intr-o anumita perioada de timp, la efectivul (mediu al) persoanelor apartinand sexului respectiv.
mm=(Mm/Pm)·1000;
mf = (Mf/Pf)·1000,
unde Pf - numarul femeilor, Pm - numarul barbatilor, Mm - numarul deceselor inregistrate in randul barbatilor, Mf - numarul deceselor inregistrate in randul femeilor, mm - rata mortalitatii barbatilor, mf - rata mortalitatii femeilor.
Rata de mortalitate pe varste
Este un indicator rezultat din raportarea numarului de decese la o anumita varsta (grupa de varsta), intr-o anumita perioada de timp (un an, de obicei), dintr-o colectivitate oarecare la efectivul populatiei de varsta (grupa de varsta) respectiva. Formula matematica de calcul a acestei rate este :
mx=(Mx/Px)·1000,
unde Mx - efectivul deceselor in randul populatiei de varsta x,Px - numarul populatiei in varsta de x ani, mx - rata specifica a mortalitatii pe varste. Se calculeaza, astfel, numarul de decese la 1000 de locuitori care implinisera varsta x in cursul anului calendaristic in care s-a efectuat observarea fenomenului.
Rata de mortalitate pe cauze de deces
Rata de mortalitate la care ne referim este un indicator de frecventa a deceselor provocate de o anumita cauza, intr-o populatie. Se calculeaza raportand numarul deceselor determinate de cauza respectiva la numarul mediu al populatiei; cifra rezultata se inmulteste cu 100 (rezultand rata in procente) :
mc = (Mc/P)· 100, unde c - cauza de deces. Exprimarea ratei in procente se justifica prin numarul redus de decese in cazul anumitor cauze, fapt care ar imprima o valoare nesemnificativa intensitatii exprimate in promile. Daca dorim sa asiguram comparabilitatea cu rata generala a mortalitatii, putem exprima ratele de mortalitate pe cauze de deces si in promile.
Calculul ratei poate surprinde, si este de dorit a se face, variabila varsta. Astfel, vom putea vorbi de mortalitatea la varsta x, survenita ca urmare a cauzei c.
Se cuvine sa discutam, in contextul analizei generale a mortalitatii, despre speranta de viata pentru o populatie.
Cel mai important concept in cadrul analizei este cel de speranta medie de viata la nastere (la 0 ani). In limbaj curent denumita durata medie a vietii sau viata medie, speranta de viata la nastere reprezinta numarul mediu de ani pe care l-ar trai o persoana (dintr-o cohorta ipotetica), nascuta in anul de referinta, si care ar fi afectata, la fiecare varsta, de mortalitatea ce caracterizeaza varsta respectiva in populatia data, la momentul analizei.
Alaturi de speranta medie de viata, in studiile analitice demografice intalnim si notiunea de speranta de viata la varsta x , care defineste numarul mediu de ani pe care i-ar mai putea trai o persoana in varsta de x ani, in conditiile in care ar fi afectata, la fiecare varsta (incepand cu x, x+1,.), de mortalitatea ce caracterizeaza varsta respectiva in populatia data, la momentul analizei.
La ora actuala, speranta de viata la nastere, pentru ambele sexe, este de 63.2 ani, la nivel mondial, dar difera de la 74.1 ani pentru regiunile dezvoltate la 61.8 ani pentru cele mai putin dezvoltate
Dintre mortalitatile specifice dupa varsta, cea mai importanta este mortalitatea nou-nascutilor pana la implinirea varstei de 1 an, numita mortalitate infantila.
Mortalitatea infantila exprima intensitatea (frecventa) deceselor infantile (sub 1 an) in sanul unei populatii.
Unul dintre indicatorii cei mai folositi in analiza mortalitatii infantile este rata mortalitatii infantile. Aceasta rata rezulta din raportarea numarului deceselor infantile (sub 1 an) dintr-o perioada (un an, de regula) la nasterile vii din aceeasi perioada. Se calculeaza dupa formula:
m0 = (M0/N)·1000, unde M0 - suma deceselor inregistrate la copiii in varsta de pana la 1 an, N - numarul nascutilor vii, m0 - rata mortalitatii infantile. Altfel spus, rata mortalitatii infantile ne indica numarul de decese infantile ce revin la 1 000 de nou-nascuti, intr-o populatie oarecare, intr-un an calendaristic. Aceasta rata estimeaza probabilitatea de deces la varsta de 0 ani.
In primele zile si saptamani, mortalitatea infantila este deosebit de puternica ; treptat, intensitatea scade, astfel incat, spre sfarsitul primului an de viata, ea este de cateva ori mai mica decat in primele zile. In aceste conditii, se pune problema gasirii unor metode de calcul mai precise decat cea a ratei generale a mortalitatii infantile.
Astfel, un loc aparte, prin importanta pe care o prezinta, revine analizei mortalitatii infantile pe grupe de varsta si pe cauze de deces.
Rata mortalitatii neonatale
Rata exprima intensitatea deceselor in prima luna de viata. Este un indicator rezultat in urma raportarii masei deceselor din prima luna de viata la efectivul nascutilor vii (in intregul an) dintr-o populatie oarecare. Formula de calcul: m0-29zile = (M0-29zile/N)·1000. Acaesta rata se subimparte in alte doua rate :
Rata mortalitatii( neonatale) precoce
Aceasta ne ofera o imagine asupra intensitatii deceselor in primele 7 zile (prima saptamana) de la nastere. Formula de calcul este : mo-6zile = (M0-6 zile/N)·1000. Rata exprima numarul de decese infantile ce survin in prima saptamana de la nastere, intr-o populatie oarecare, la 1 000 de nascuti vii ;
Rata mortalitatii( neonatale) tardive
Rata specifica ce ne prezinta cati dintre nou-nascutii in intervalul 7-29 de zile de la nastere mor, prin raportare la 1 000 de nascuti vii, intr-un an calendaristic. Formula de calcul este :
m7-29zile = (M7-29zile/N).1 000.
Rata mortalitatii postneonatale
In fine, aceasta rata exprima intensitatea deceselor ce survin in intervalul de la o luna de la nastere pana la un an. Se masoara potrivit formulei:
m30-364zile = (M30-364zile/N)·1000.
Asa cum am mai mentionat, intereseaza si analiza mortalitatii infantile din punct de vedere al cauzelor de deces. Cauzele de deces la varsta de 0 ani se pot grupa in doua mari categorii: cauze de deces de natura endogena si cauze de natura exogena.
Dupa cum sugereaza denumirea, cauzele de deces de natura endogena sunt afectiuni a caror aparitie se situeaza in timp inainte de nastere, in mediul intrauterin, sau sunt o consecinta a procesului nasterii propriu-zise. In randul cauzelor de deces de natura endogena se cuprind anomaliile congenitale si afectiunile perinatale.
Restul cauzelor care provoaca decesele la varsta de 0 ani sunt de natura exogena si reprezinta o consecinta a contactului noului-nascut cu mediul extern (accidente, intoxicatii alimentare, viroze, traumatisme, boli infectioase etc.).
Corespunzator acestor cauze de deces, vom intalni:
-rata mortalitatii infantile prin cauze de natura endogena;
-rata mortalitatii infantile prin cauze de natura exogena;
-rata mortalitatii infantile prin cauza x de deces