|
Depresiunea Borodului
Se intinde in lungul Crisului Repede fiind cuprinsa intre Muntii Plopis la nord si Muntii Padurea Craiuiui la sud. S-a format in Badenian prin a-fundarea unei portiuni din Muntii Apuseni de Nord.
Badenianul nu este cunoscut la zi insa, in depozite mai recente, in imprejurimile localitatii Cetea Borodului, se intilneste o fauna badeniana remaniata. Este de presupus ca spre centrul depresiunii se gasesc depozite de aceasta virsta.
Sarmatianul include depozite foarte variate ca litofacies (prundisuri, conglomerate, tufuri, marne cu inetrcalatii de carbuni). Acestea acopera cea mai mare parte a depresiunii prezentind frecvente schimbari laterale de facies. In mare, se delimiteaza un complex inferior conglomeratic-tufaceu sau manios, cu Mohrensternia infiata, un complex mediu manios tufaceu cu Abra reflexa, Mactra vitaliana, Pirenella picta etc., care trece lateral la depozite lacustre si un complex superior nisipos-argilos cu Tapes si Cardium. Ansamblul depozitelor este considerat a reprezenta Sarmatianul inferior si mediu.
Pliocenul se intilneste numai in partea de vest a depresiunii, fiind reprezentat prin nisipuri care se dispun transgresiv peste depozitele sarmatiene.
Din punct de vedere tectonic, depozitele depresiunii nu prezinta deranjamente importante. Se remarca doar o variatie a grosimii lor ca urmare a compartimentarii fundamentului in blocuri care se afunda treptat spre vest.