|
Proprietatile izoclinelor
Izoclinele reprezinta succesiunea punctelor intunecate de pe suprafata modelului (atat in lumina alba, cat si in lumina monocromatica), in care una din directiile tensiunilor principale face un unghi constant ai fata de o directie de referinta. Acest unghi ai poarta numele de parametrul izoclinei. Deoarece intr-un punct exista doua directii principale perpendiculare, rezulta ca parametrul izoclinei ai este identic cu parametrul izoclinei ai p/2. In general, izoclinele de diferiti parametri nu se intersecteaza, deoarece directiile principale intr-un punct sunt unice. Fac exceptie insa, punctele singulare, adica punctele supuse unei stari de tensiune hidrostatice (σ1 = σ2). In punctele singulare, σ1 - σ2 = 0 (N=0), oricare directie este principala si prin urmare toate izoclinele trec prin aceste puncte (fig. 17,a). Punctele singulare aflate pe un contur neincarcat (σ1 = 0 si deci σ1 = σ2 = 0) poarta numele de puncte neutre (fig. 17,b).
Parametrul unei izocline care intersecteaza un contur liber (neincarcat) este dat de inclinarea tangentei dusa la contur in punctul de intersectie (fig. 17,c). Daca modelul fotoelastic prezinta o portiune de contur rectiliniu si nein-carcat, acesta repre-zinta o izoclina de parametru egal cu inclinarea conturului. Daca modelul pre-zinta axe de sime-trie, acestea coincid cu o izoclina de un anumit parametru.
Prin punctele de aplicare a sarcinilor concentrate trec izoclinele de toti parametrii 0-90o (fig. 17,d).
Prin rotirea simultana a sistemului polarizor-analizor izoclinele isi modifica pozitia. Traseul urmat de izocline nu depinde de incarcare.