Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Efectul compton

EFECTUL COMPTON


Materia difuzeaza radiatia electromagnetica ce o traverseaza si exista o explicatie clasica a acestui fenomen. Artur Halley Compton (1892 - 1962) descopera in 1922 ca schimbarea directiei poate fi insotita si de schimbarea lungimii de unda in radiatia difuzata. Mai precis, daca o radiatie X () traverseaza o folie metalica subtire (), intensitatea radiatiei difuzate intr-o directie data contine doua linii cu lungimi de unda diferite.

Conform explicatiei clasice a fenomenului de difuzie a radiatiei electomagnetice, campul electric incident face sa vibreze purtatorii de sarcina din materie care, accelerati fiind, emit radiatii in toate directiile. In cursul acestui proces insa nu se modifica frecventa radiatiei incidente. Deci, fizica clasica nu permite o explicare a rezultatelor experimentale obtinute.



Compton face ipoteza ca fotonii introdusi de Einstein nu sunt numai purtatori de energie ci si de impuls. Cum fotonii se deplaseaza cu viteza luminii, legile de conservare pentru energie si impuls in procesul de ciocnire foton - electron liber in metal se scriu, tinand seama de teoria relativitatii restranse:


(3.15)


unde electronul a fost considerat initial in repaus; h0 si h sunt energia initiala si respentiv finala a fotonului, sunt impulsul initial si final pentru foton si este impulsul final al electronului, iar este vectorul de unda.

In conformitate cu figura 3.5, legea conservarii impulsului poate fi scrisa astfel:


Prin ridicarea la patrat si adunarea acestor relatii se obtine:


(3.16)



Fig. 3.5


Din legea conservarii energiei, prin ridicare la patrat se obtine:


(3.17)

Scazand relatia (3.16) din (3.17) rezulta:


(3.18)


Tinand seama de dependenta masei de viteza se observa ca Ca urmare relatia (3.18) devine:

sau

deci

(3.19)

Introducand marimea

numita lungime de unda Compton, relatia (8.19) poate fi scrisa:


(3.20)


Din relatia de conservare a energiei se poate calcula energia electronului de recul:

(3.21)


Din relatia (3.20) se constata ca variatia lungimii de unda este independenta de lungimea de unda a radiatiei incidente si depinde numai de unghiul de imprastiere.

Se constata experimental ca intensitatea liniei difuzate cu lungimea de unda creste odata cu cresterea numarului de ordine Z al atomilor substantei difuzante, iar intensitatea liniei cu lungimea de unda scade odata cu cresterea lui Z.

Abia in anul 1925 o experienta de difuzie Compton a putut fi realizata intr-o camera Wilson. In acest fel s-au observat electronii de recul si s-au putut preciza cantitativ directiile fotonilor si electronilor de recul. Masuratorile efectuate au confirmat calcule efectuate de Compton si in sfarsit, comunitatea stiintifica a acceptat ideea fotonului introdusa de Einstein douazeci de ani mai devreme.