|
Structura echipamentului giro este prezentata in fig.G21 si contine:
Ansamblul element sensibil - element de urmarire (ES-EU).
Sistemul de urmarire.
Sistemul de distributie al informatiei referitoare la alterarea cursului navei.
Sistemul de alimentare.
Sistemul de reglare al temperaturii mediului ES.
Particularitatea aparatului electric de navigatie care ofera informatia referitoare la alterarea cursului navei consta in faptul ca elementul sensibil este urmarit de o parte a interfetei de prelevare. Aceasta actiune este indeplinita de catre elementul de urmarire.
Pentru sistemul de urmarire, elementul sensibil initiaza livrarea marimii de intrare, iar elementul de urmarire este obiect comandat si hemiinterfata informatoare.
Elementul de urmarire este de obicei solidar cu indicatorul grosier al cursului navei.
Pentru sistemul de reglare a temperaturii, mediul existent in ansamblul ES-EU este generator de informatie si tinta pentru obiectul comandat de sistem - ansamblul climatizor.
Sistemul de urmarire
Orice modificare a cursului (drumului) navei are drept rezultat schimbarea pozitiei unghiulare a sferei (elementului) de urmarire fata de elementul sensibil orientat in meridian. Aceasta modificare se traduce in dezechilibrarea puntii Wheatstone ce are in alcatuire doua elemente rezistive reprezentate de coloanele de lichid-suport (mediu interstitiu) dintre electrozii de urmarire ai sferei (elementului) de urmarire si banda conductiva ecuatoriala a girosferei.
Inegalitatea valorilor rezistentelor coloanelor de lichid genereaza inegalitatea curentilor care strabat infasurarile primare ale transformatorului simetric si, drept urmare, aparitia unei tensiuni cu o anumita faza in secundarul transformatorului. Aceasta tensiune este amplificata si comparata cu o referinta inainte de a fi aplicata electromotorului de urmarire. Sensul de rotatie si numarul de revolutii al acestuia trebuie sa compenseze prin demultiplicare, decalajul unghiular dintre EU si ES.
fig.G22
Sistemul de transmitere si distributie a semnalului
alterare curs
Un mecanism demultiplicator angrenat de electromotorul de urmarire antreneaza transmitatorul de curs (T), iar acesta livreaza semnalul corespunzator alterarii cursului, repetitoarelor giro si receptoarelor inglobate in celelalte aparate electrice de navigatie. Aceste receptoare sincrone reprezinta referinta de curs pentru evaluarea celorlalte informatii referitoare la navigatie.
Traseul navei poate fi monitorizat cu ajutorul inregistratorului de curs.
fig.G23
Sistemul de termoreglare
Incalzirea si, respectiv racirea lichidului-suport sunt comandate automat pentru a pastra constanta temperatura mediului interstitiu.
Elementele care asigura aceasta automatizare sunt:
elementul termosensibil (traductor de prelevare a temperaturii);
adaptorul (interfata element termosensibil - element executor);
ansamblul climatizor format din elementele executoare (rezistente de incalzire si ventilator).
Elementul termosensibil este imersat in lichidul-suport. Prima conversie consta in activarea adaptorului pe baza alterarii temperaturii.
fig.G24
Sistemul de alimentare
Alimentarea ES presupune de fapt alimentarea giromotoarelor din interiorul girosferei. Transferul de energie are loc prin intermediul lichidului-suport astfel:
la girosferele alimentate trifazat, sunt folosite suprafetele conductive superioara, ecuatoriala si inferioara;
la girosferele alimentate monofazat, sunt folosite suprafetele conductive inferioara si superioara.
Pentru a putea obtine turatii ale rotoarelor giro mai mari decat , se foloseste conversia dubla de energie.
Tensiunea alternativa a bordului este mai intai redresata (prima etapa de conversie) si apoi inversata (a doua etapa de conversie) intr-o tensiune alternativa cu frecventa mai mare decat a tensiunii alternative a bordului (50-60Hz).
fig.G25