Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Circuitul electric

Circuitul electric

Generatorul de curent alternativ sau alternatorul produce, energie electrica pe care o redreseaza automat curent continuu prin intermediul unor diode, odata cu primirea impulsului de la motor si, are rolul sa asigure incarcarea bateriei de acumulatoare si sa alimenteze consumatorii vehiculului.
Motorul electric de pornire (electromotorul sau demarorul) este componenta principala a instalatiei de pornire a motorului autovehiculului, iar alimentarea sa cu curent continuu este asigurata de bateria de acumulatoare care poate fi de 6, 12 sau 24 volti.
Cand alternatorul nu debiteaza sau debiteaza insuficient
curent cauza se datoreaza:
- griparii periilor in suportul acestora;
- apariție arsurilor, depunerilor, murdariilor sau unsorilor la inelele colectoare;
- intreruperilor in circuitul de excitatie al alternatorului;
- defectarii regulatorului de tensiune;
- deteriorarii diodelor din circuitul de redresare;
- slabirii sau ruperii curelei alternatorului.
Rotirea slaba a mecanismului de cuplare si pornirea greoaie a motorului sunt cauzate de scurtcircuitul in infasurarile rotorului ori ale statorului motorului ce poate conduce la inlocuire daca, nu este depistat si remediat. La fel periile colectoare uzate nu mai preseaza corespunzator pe colector si determina functionarea greoaie a motorului electric.
Bobina de inductie este componenta instalatiei unui motor cu aprindere prin scanteie si are rolul de a transforma curentul electric de joasa tensiune (6 sau 12 V) in curent electric de inalta tensiune (1025 kV) in circuitul secundar, prin fenomenul de inductie electromagnetica.
De fiecare data cand la introducerea cheii in contact nu se aude zgomotul motorului sau luminile nu se aprind ori nu functioneaza claxonul, cauza o reprezinta fie oxidarea contactelor de la bornele bateriei de acumulatoare, fie descarcarea sa completa.
Electromotorul (demarorul) este piesa care intra in componenta instalației de pornire a motorului si serveste la rotirea coroanei dintate a volantului, iar folosirea sa excesiva in cazul in care motorul porneste greu sau nu porneste, conduce la descarcarea bateriei de acumulatoare. De asemenea, acelasi fenomen se produce si atunci cand s-a defectat releul regulator de tensiune, care este un dispozitiv electric destinat sa mentina constant curentul continuu produs de alternator pentru incarcarea bateriei de acumulatoare si alimentarea consumatorilor autovehiculului.
Bateria de acumulatoare sau pe scurt "acumulatorul' este
componenta care inmagazineaza energia electrica necesara pornirii motorului si alimentarii consumatorilor autovehiculului. Scaderea nivelului electrolitului din bateria de acumulatoare determina descarcarea acesteia datorita procesului chimic de sulfatare care consta in acoperirea placilor din plumb cu un strat alb de sulfat de plumb cristalizat.
De fiecare data cand a scazut nivelul electrolitului din bateria de acumulatoare, completarea acestuia se face cu apa distilata, acoperind placile de plumb cu pana la 15 mm.
In situatia in care intensitatea luminii farurilor variaza in functie de turatia motorului, cauza o reprezinta fie slabirea contactelor electrice, fie descarcarea sau sulfatarea bateriei de acumulatoare.