Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Seductia -.art. 199

SEDUCTIA -.art. 199

1. Continutul juridic

Infractiunea corista in fapte aceluia care, prin promisiuni de casa­torie, determina o persoana de sex feminin mai mica de 18 ani de a avea cu el raport sexual.

2. Conditii preexistente

Obiectul juridic consta in relatiile sociale referitoare la libertatea si inviolabilitatea sexuala a persoanei de sex feminin care nu a implinit varsta de 18 ani.

Desi raportul sexual are loc cu consimtamantul persoanei de sex feminin, acest consimtamant nu este considerat de lege ca fiind valabil, pentru ca a fost obtinut prin inducerea victimei in eroare, cu ajutorul promisiunilor de casatorie. Obtinut in felul acesta, consimtamantul echivaleaza cu lipsa consimtamantului, ca si In cazul violului sau cu consimtamantul obtinut in mod abuziv, in cazul actului sexuai cu un minor. Dar, spre deosebire de aceste doua infractiuni, in cazul seductiei, libertatea si inviolabilitatea se­xuala a persoanei de sex feminin nu sunt incalcate prin exercitarea unor acte de constrangere si nici profitandti-se de varsta frageda a victimei ori prin folosirea de catre faptuitor a calitatii sale speciale, ci prin inducerea in eroare a victimei cu ajutorul unor promisiuni mincinoase de casatorie.



Obiectul material consta in corpul persoanei de sex feminin care nu a implinit varsta de 18 ani, deoarece asupra acestuia se exercita nemijlocit actiunea incriminata, adica raportul sexual.

Subiect activ. Seductia este o infractiune cu subiect unic. Subiect activ poate fi numai un barbat, deoarece numai acesta poate face promisiuni de casatorie unei persoane de sex feminin si poate realiza raportul sexual cu ea. Subiectul activ trebuie sa aiba aptitudinea fiziologica de a realiza un raport sexual normal. Daca aceasta conditie este indeplinita, nu intereseaza varsta pe care o are barbatul si nici imprejurarea daca este sau nu casatorit. Minorul, caruia, desi ii este interzis sa se casatoreasca, poate fi subiect activ al infractiunii de seductie. Desi minorul poate fi, in principiu, subiect al infractiunii de seductie, totusi este necesar sa se stabileasca, in fiecare caz, daca promisiunile facute de acesta au avut sau nu un ro! determinat in ceea ce priveste obtinerea consimtamantului persoanei de sex feminin, deoarece se poate intampla ca aceste promisiuni sa nu fi fost iuate In serios tocmai datorita varstei celui care Ie-a facut, caz in care, ele neavand un rol determi­nant, fapta nu va constitui infractiunea de seductie. Barbatul casatorit poate fi subiect al infractiunii de seductie, subliniindu-se chiar imprejurarea ca inselaciunea comisa de un astfel de.barbat este mai evidenta, mai cinica decat cea savarsita de un barbat necasatorit. Barbatul casatorit care are raport sexual cu o minora, prin promisiuni de casatorie savarseste atat infractiunea de seductie, cat si infractiunea de adulter, art. 304 Cp. Infrac­tiunea de seductie este insa inlaturata daca minora a stiut ca faptuitorul este casatorit, deoarece, intr-un asemenea caz, promisiunile de casatorie ce i s-au facut nu au putut fi luate in serios si deci, nu au rol determinant in obtinerea consimtamantului ei ia raportul sexual.

Participata penala este posibila sub forma instigarii sau a complicitatii. Instigator sau complice poate fi orice persoana.

3. Confinutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material se realizeaza printr-un raport .sexual normal, cu o persoana de sex feminin care nu a implinit varsta de 18 ani, si care consimte in acest sens luand in considerare promisiunile de casatorie pe care ie-a primit din partea faptuitorului.

Referindu-se la varsta victimei, legiuitorul stabileste numai limita superi­oara a acesteia, nu si limita inferioara. In cazul in care victima este mai mica de 15 ani, se retine numai infractiunea constand in actul sexual cu un minor, nu si infractiunea de seductie, chiar daca faptuitorul a facut promisiuni de casatorie victimei, deoarece art. 198 Cp. incrimineaza actul sexual, de orice natura, in care se include si raportul sexual normal, cu o persoana de sex feminin mai mica de 15 ani, indiferent de mijloacele folosite de faptuitor, ceea ce inseamna ca aceste mijloace pot fi promisiunile de casatorie. Nu intereseaza daca victima infractiunii de seductie a mai avut sau nu raporturi sexuale, daca este vaduva sau divortata, dupa cum nu intereseaza nici moralitatea acesteia.

Daca minora este casatorita, fapta nu va putea constitui infractiunea de seductie deoarece, promisiunile de casatorie nefiind realizabile, nu este de conceput ca ele au determinat-o sa accepte raportul sexual. Persoana de sex feminin trebuie sa fie determinata la raport sexual. Determinarea presupune posibilitatea victimei de a iua hotararea de a avea sau nu raport sexual cu faptuitorul. Daca aceasta posibilitate a lipsit victimei, inseamna ca raportul sexual s-a realizat prin constrangere, fapta nemaiconstituind infractiunea de seductie, ci infractiunea de viol.

Determinarea victimei la raport sexual trebuie sa se faca prin promisiuni de casatorie. Daca victima a fost determinata la raport sexuai prin alte mijloace, cumar fi, de exemplu, oferirea unei sume de bani, sau prin pro­misiuni, insa altele decit cele de casatorie, de exemplu, ca o va ajuta in solutionarea unei probleme personale, fapta nu constituie infractiunea de seductie, insa se va incadra sub aspectul actului sexual cu un minor, in forma agravata din art. 198 alin. 3 Cp., savarsit prin promisiunea sau oferirea de bani sau alte foloase.

Promisiunile de casatorie trebuie sa fi aiba rol determinant pentru ca victima sa accepte raportul sexual cu faptuitorul. Indiferent de forma in care au fost facute, oral sau in scris, si indiferent daca au fost facute direct sau indirect, promisiunile de casatorie atrag incidenta legii penale, daca se stabileste ca ele au determinat victima sa accepte raportul sexual. Pentru a avea rol determinant in obtinerea consimtaman­tului victimei, promisiunile de casatorie, desi nesincere, trebuie facute totusi aparent cu toata seriozitatea, in asa fel incat victima sa aiba credinta ca faptuitorul intentioneaza sa se casatoreasca cu ea. Nu pot fi luate in consi­derare - sub acest aspect - promisiunile facute in gluma sau de circumstanta, unele aluzii vagi, susceptibile de interpretari diferite. Rolul determinant al promisiunilor de casatorie se stabileste in fiecare caz, tinandu-se seama de victima si de persoana faptuitorului, de mediul social al acestora, de gradul lor de instruire, de imprejurarile in care au fost facute promisiunile, de modul in care ele au fost exteriorizate etc. Asemenea elemente concrete de apreciere pot fi -. de-exemplu - prezentarea victimei de catre faptuitor drept viitoarea sa sotie, cerea de luare in casatorie a victimei adresate parintilor acesteia etc.

Fapta constituie infractiune numai daca faptuitorul nu-si realizeza promisiunea facuta, adica nu are loc casatoria. De regula, neincheierea casatoriei, dupa ce raportul sexual a avut loc prin promisiuni de casatorie, constituie confirmarea caracterului mincinos al promisiunilor facute. In acest sens, in practica judiciara s-a retinut ca seductie fapta inculpatului care, dupa ce a determinat victima la raport sexual prin promisiuni de casatorie, a inceput sa o evite, declarandu-i ca nu se casatoreste cu ea. Dar, se poate intampla ca promisiunile de casatorie sa fi fost facute cu buna-credinta, casatoria neincheindu-se datorita unor imprejurari care nu sunt imputabile faptuitoruiui. in asemenea cazuri, raportul sexual nefiind realizat prin inducerea in eroare a persoanei de sex feminin cu ajutorul unor promisiuni mincinoase de casatorie, fapta nu constituie infractiunea de seductie.



Urmarea imediata consta in incalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a persoanei de sex feminin care nu a implinit varsta de 18 ani.

Raportul de cauzalitate dintre fapta savirsita si urmarea socialmente periculoasa rezulta din insasi materialitatea faptei, astfel incat nu este necesar ca el sa fie stabilit in mod special.

Latura subiectiva presupune vinovatia faptuitorului sub forma intentiei. Pentru existenta infractiunii este necesar ca, in momentul savarsirii faptei, autorul sa fie de rea credinta,, sa cunoasca imprejurarea ca realizeaza raportul sexual cu o persoana de sex feminin care nu a implinit varsta de 18 ani, prin promisiuni de casatorie. Reaua credinta rezulta din imprejurarea ca desi este constient ca nu se va casatori cu victima, ii face totusi promisiunile de casatorie, pentru a o determina astfel sa accepte raportul sexual cu el. Reaua credinta a faptuitorului trebuie stabilita in raport cu momentul savarsirii faptei si nu in raport cu comportarea faptuitorului dupa acest moment.

Intentia in cazul seductiei, presupune si cunoasterea de catre faptuitor a imprejurarii ca victima nu a implinit varsta de 18 ani. Necunoasterea acestei imprejurari ii inlatura raspunderea penala. De asemenea, lipseste vinovatia faptuitorului si atunci cand acesta nu a facut promisiunile de casatorie pentru a determina victima Ia raport sexual, sau daca promisiunile de casatorie facute au fost lipsite in mod vadit de seriozitate.

4.   Forme. Sanctiuni

Tentativa nu se pedepseste.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se realizeaza raportul sexual la care victima a fost determinata prin promisiunile de casa­torie facute de faptuitor. In acest moment se produce si starea de incalcare a libertatii si inviolabilitatii ei sexuale, care constituie urmarea periculoasa a faptei. Atunci cand se savarseste in forma continuata, infractiunea de se­ductie se epuizeaza in momentul in care se realizeaza ultimul raport sexual.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 1 la 5 ani.

5. Aspecte procesuale

Actiunea penala se pune in miscare din oficiu, deoarece victima infrac­tiunii este o persoana minora. Potrivit alin. 2, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. impacarea partilor nu presupune neaparat casatoria faptuitorului cu victima, dar nici nu o exclude. Pentru inlaturarea raspunderii penale a faptuitorului se cere numai ca impacarea partilor sa fi avut ioc si ca aceasta impacare sa fi fost facuta in conditiile stabilite de iege. In consecinta, nu este suficienta declaratia unilaterala si extrajudecatoreasca a partii, vatamate ca se impaca cu inculpatul, o asemenea declaratie produ­cand efecte juridice numai daca se da in fata instantei si cu acordul ambelor parti. In cazul infractiunii de seductie, legiuitorul nu a prevazut ca o cauza de nepedepsire casatoria autorului cu victima deoarece, in cazul acestei infractiuni, imprejurarea face sa dispara una din conditiile de incriminare - existenta unei promisiuni mincinoase de casatorie. Casatoria dintre autor si victima opereaza ca o imprejurare care face ca fapta sa nu constituie infractiune. Casatoria dintre autor si victima conducand la inexistenta infractiunii pentru autor, va avea ca efect si inexistenta instigarii sau a complicitatii, daca fapta a fost savarsita cu participatie.

PERVERSIUNEA SEXUALA - art. 201 -

1. Continutul juridic

Potrivit alin. 1, infractiunea consta in acteie de perversiunea sexuala savarsite in public sau daca au produs scandal public.

2. Conditii preexistente

Obiectui juridic principal consta in relatiile sociale referitoare la normalitatea si moralitatea vietii sexuale, la sentimentele de pudoare si decenta ale celorlalti membri ai societatii referitoare la viata sexuala a persoanei.

Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la libertatea si inviolabilitatea sexuala, daca fapta a fost savarsita asupra unei persoane in imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa, iar daca s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau sanatatii, infractiunea are ca obiect juridic secundar relatiile sociale referitoare la integritatea corporala si sanatatea persoanei. Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, infractiunea are ca obiect juridic secundar relatiile sociale referitoare la dreptul persoanei ia viata.

Obiectul material Infractiunea are si un obiect material constand in corpul persoanei asupra careia se exercita actele de perversiunea sexuata. Roate fi vorba de un barbat sau de o femeie.

Subiect activ poate fi orice persoana, indiferent de sex. Nu intereseaza daca faptuitorul are sau nu aptitudinea fiziologica de a realiza un act sexual firesc pentru ca actele de perversiune sexuala presupun satisfacerea instinctului sexual intr-un mod nefiresc, contrar naturii. Daca la savarsirea faptei coopereaza doua persoane, infractiunea este bilaterala. in aceasta situatie, nu intereseaza care persoana are rol activ si care are rol pasiv. Raspunderea penala revine ambelor persoane, In afara de cazurile prevazute in art. 201 alin. 2 Cp., cand persoana cu roi pasiv fiind victima, raspunderea penala revine numai persoanei cu rol activ. In forma agravata din alin, 3, faptuitorul are, in raport cu victima infractiunii, calitatea de tutore, curator, supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator.



Participapa penala este posibila sub toate formele.

Subiect pasiv. Pentru forma agravata din alin. 2, subiect pasiv poate fi orice persoana, indiferent de sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, iar pentru forma din alin. 3, poate fi, de asemenea, orice persoana, indiferent de sex, cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani, persoana care se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului. in sfarsit, forma agravata din alin. 4, are ca subiect pasiv o persoana aflata in imposibilitate de. a se apara ori de a-si exprima vointa sau persoana fata de care se exercita actele de constrangere.

3. Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material al infractiunii se realizeaza prin savarsirea unor acte de perversiune sexuala, adica a unor acte sexuale nefiresti de satisfacere a instinctului sexual. Desi textul de lege foloseste pluralul, referindu-se la actele de perversiune sexuala, infractiunea exista chiar si atunci cand se realizeaza un singur asemenea act.

Pentru existenta infractiunii este necesar ca actele, de perversiune sexu­ala sa se savarseasca in public, in acceptiunea prevederilor art. 152 Cp., sau sa produca scandal public. Legiuitorul nu arata ce trebuie, sa se inteleaga prin scandai public. Potrivit dictionarului limbii romane moderne, prin scandal se intelege "zarva, valva produsa de o fapta urata, rusinoasa, indignare, revolta produsa de o asemenea fapta', iar prin public se intelege "ceea ce apartine unei colectivitati sau provine de la o colectivitate, ceea ce priveste pe toti, ceva la care participa toti'. Rezulta ca prin scandal public se intelege, in cazul infractiunii de perversiune sexuala, reactia unui numar nedeterminat de persoane care, luand cunostinta de savarsirea actelor de perversiune sexuala, isi exprima sentimentele de indignare si revolta provo­cate de aceasta fapta.

Este vorba, asadar, de o lezare a sentimentului moral al colectivitatii care, luand cunostinta de fapta, este alarmata si da expresie indignarii si revoltei de care este cuprinsa

Scandalul public nu presupune neaparat o reactie sau manifestare violenta din partea colecti­vitatii si nici luarea imediata a unor masuri concrete. Este suficient ca actele de perversiune sexuala sa fi produs celor din jur sentimentele la care ne-am referit si ca aceste sentimente sa-si fi gasit exteriorizarea in acte de protest public. Practicarea actelor sexuale nefiresti poate ajunge la cunostinta altor persoane fie datorita imprejurarilor in care au fost savarsite, fie datorita atitudinii ulterioare a faptuitorilor care,.nefacand nici un secret din practicile lor sexuale, le relateaza celor din jur. Scandalul public trebuie sa decurga din fapta, din imprejurarile in Care a fost savarsita sau din conduita faptui­torilor, si nu din imprejurari independente de vointa acestora, constand in descoperirea faptei, trimiterea in judecata a faptuitorilor etc. Urmarea imediata consta intr-o incalcare a normalitatii si moralitatii vietii sexuale, precum si intr-o atingere adusa normeleor de convietuire sexuala. Sub as­pectul incalcarii bunelor moravuri, a normelor de convietuire sociala, perver­siunea sexuala apare ca fiind o forma speciala a ultrajului contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, art. 321 Cp., savarsit in legatura cu viata sexuala.

Raportul de cauzalitate trebuie sa existe intre fapta si urmarea social­mente periculoasa produsa.

Latura subiectiva presupune intentia, care poate fi directa sau indirecta. Sub acest aspect, este necesar ca faptuitorul sa aiba reprezentarea savar­sirii faptei in public, sau a posibilitatii producerii scandalului public, conse­cinta pe care, fie o urmareste, fie o accepta.

4. Forme. Sanctiuni

Tentativa infractiunii se pedepseste, potrivit art. 204 Cp. Si in cazul tentativei, fapta, ramasa in aceasta forma, trebuie sa se savarseasca in public, sau sa produca scandal public.

Consumarea infractiunii are loc in momentul producerii scandalului public, ca rezultat al savarsirii actelor de perversiune sexuala in forma consumata.

Sanctiunea consta in inchisoare de ia 1 la 5 ani.

5. Continutul agravat

infractiunea are opt forme agravate, prevazute in alin. 2-5. I - Prima forma agravata exista, potrivit alin. 2, constand in actele de perversiune sexuala ou o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani.

Agravanta ia in considerare varsta victimei, care, ca si in .cazul formei simple a infractiunii constand in actul sexual cu un minor, nu a implinit varsta de 15 ani, imprejurare care trebuie sa fie cunoscuta de catre faptuitor.

In rest, toate celelalte elemente constitutive sunt cele corespunzatoare formei simple din alin. 1. Cum in forma sa simpla, infractiunea consta in savarsirea unor acte de perversiune sexuala care au produs scandal public rezulta ca cerinta legii referitoare la producerea acestui rezultat trebuie realizata si in cazul formelor sale agravate.

Tentativa se pedepseste.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

A doua forma agravata exista, potrivit afin. 3, constand in actele de perversiune sexuaia cu o persoana intre 15-18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, io!osindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori infiuenta sa asupra acesteia.

Agravanta ia in considerare, pe de o parte, varsta victimei, cuprinsa intre 15 si 18 ani, iar pe de alta parte, calitatea speciala a faptuitorului, in raport cu victima infractiunii, constand in aceea de tutore, curator, supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, sau este o persoana in care victima are incredere ori care are autoritate sau influenta asupra acesteia. Pentru existenta infractiunii este necesar ca faptuitorul sa se foloseasca de calitatea sa in obtinerea consimtamantului victimei la practicarea actelor de perversiune sexuala, ori sa abuzeze de increderea, autoritatea de care se bucura sau de influenta pe care o are asupra acesteia. Daca faptuitorul nu se foloseste de ascendentul pe care i-l ofera calitatea, pozitia sa in raport cu victima, sau nu abuzeaza de autoritatea, increderea, influenta sa asupra victimei, fapta nu constituie infractiune, afara de cazul in care se va incadra in prevederile alin. 1.



Tentativa infractiunii se pedepseste, potrivit art. 204 Cp.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

A treia forma agravata exista, potrivit alin. 3 daca actele de perversiune sexuala cu o persoana care nu a implinit varsta de 18 ani au fost determinate de. oferirea sau darea de bani ori alte foioase de catre faptuitor, direet sau indirect, victimei.

Agravanta se raporteaza la alin. 2 si 3, fapte la care victima actelor-de
perversiune sexuala este minora, si ia in considerare mijloacele folosite de
catre faptuitor, constand in oferirea sau darea de bani ori alte folose. Sub
acest aspect forma agravata pe care o analizam se aseamana eu actul
sexual cu un minor, art. 198 alin. 3 Cp., la care facem trimitere. Subiect
activ poate fi orice persoana, spre deosebire de alin. 3, cand faptuitorul
trebuie sa aiba o calitate speciala in raport cu victima infractiunii. Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

A patra forma agravata exista, potrivit alin. 32, daca faptele prevazute in alin. 2, 3 si 31 au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice.

Agravanta se aseamana cu actul sexual cu un minor, art. 198 alin. 4 ipoteza I, prin aceea ca faptele de la alin. 2, 3 si 3 sunt concepute si realizate ca infractiuni mijloc pentru obtinerea de materiale pornografice. Agravanta se retine indiferent daca scopul este realizat sau nu, si indiferent de destinatia pe care o au sau urma sa o aiba respectivele materiale.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

V -A cincea forma agravata exista, potrivit aiin. 32 ipoteza a If-a, daca
faptele prevazute in alin. 2, 3 si 31 au fost savarsite in scopu! producerii
de materiale pornografice si daca pentru realizarea acestui scop s-a
folosit constrangerea.

Agravante se deosebeste de precedenta prin constrangerea folosita, in vederea realizarii obtinerii de materiale pornografice. Si de acesta data, con­strangerea poate fi de natura fizica, in acceptiunea prevederilor art. 180 Cp., sau de natura psihica, in acceptiunea art. 193 Cp., infractiuni care sunt absorbite.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi.

A sasea forma agravata exista, potrivit alin. 4, si consta in actele de
perversiune sexuala cu o persoana in imposibilitatea de a se apara ori
de a-si exprima vointa sau prin constrangere.

Agravanta ia in considerare faptul ca, spre deosebire de forma simpla a infractiunii, in acesta modalitate, victima nu consimte ia realizarea actelor de perversiune sexuala, acesta fiind in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa fiind, constransa in acest sens. Sub aspectul imprejurarii in care se afla victima - in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa, precum si a mijloacelor folosite, constrangerea, fizica ori psihica, forma agravata se aseamana cu forma simpia a violului, din, art. 197 alin. 1 Cp. Deosebirea consta in faptul ca la viol sunt incriminate actele sexuale, de oriee natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, in timp ce la perversiune sexuala sunt incriminate actele de perversiune sexuala, de orice natura. Perversiunea sexuala cuprinde, ca o conditie suplimentara, cerinta savarsirii faptei in public ori producerea unui scandal public, cerinta pe care nu o intalnim in cazul violului.

Tentativa se pedepseste, potrivit art. 204 Cp.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

A saptea forma agravata exista, potrivit alin. 5 ipoteza l, daca fapta
prevazuta in alin. 1-4 are ca urmare vatamarea grava a integritatii
corporale sau a sanatatii.

Agravanta ia in considerare faptul ca, pe langa urmarile specifice infrac­tiunii, se produce si o vatamare, grava a integritatii corporale sau a sanatatii victimei. Aceasta urmare are continutul de la art. 182 Cp., si ii este impu­tabila faptuitorului pe baza de praeterintentie.

Tentativa se pedepseste, potrivit art. 204 Cp.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi.

A opta forma agravata exista, potrivit alin. 5 ipoteza a il-a, daca
fapta prevazuta in alin. 1-4 are ca urmare moartea sau sinuciderea
victimei.

Agravanta ia in considerare faptul ca, pe langa urmarile specifice infractiunii, se produce si moartea sau sinuciderea victimei. Aceasta urmare ii este imputabila faptuitorului pe baza de praeterintentie.

Tentativa se pedepseste, potrivit art. 204 Cp.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 15 ia 25 de ani si interzicerea unor drepturi.