Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Autentificare biometrica

Autentificare biometrica

Dezvoltarea si perfectionarea sistemelor de achizitie si prelucrare a informatiei au dus la modernizarea clasicelor sisteme de acces. Astfel, in ultimul timp, sistemele de securitate bazate pe tehnologii biometrice se prezinta ca o alternativa viabila, cu un cost redus, la sistemele bazate pe cartele magnetice, coduri de bare sau parole. Se poate spune ca noile sisteme au dus la definirea unei alte clase de securitate, superioara fata de cea asigurata de sistemele traditionale.

Introducere

In momentul de fata, tehnologiile biometrice au la baza identificatori fiziologici (amprenta digitala, geometria palmelor, structura retinei, configuratia ADN) si identificatori comportamentali (timbrul vocal, dinamica scrisului, dinamica apasarii tastelor) ce permit identificarea absoluta a unei persoane.
In sistemele de acces bazate pe analiza amprentei digitale, procesul de formare a imaginii se bazeaza pe holografia digitala si utilizeaza un scanner electro-optic performant sau capacitiv care citeste amprenta in mod tridimensional si creeaza un sablon electronic unic ce poate fi memorat intr-o memorie statica, dinamica sau pe suport magnetic. Ulterior, sablonul poate fi comparat cu o imagine noua, reala a unei amprente digitale, pentru stabilirea identitatii unei persoane.
Sistemele biometrice sunt deja larg utilizate, printre principalii beneficiari aflandu-se PENTAGON - Crisis Command Center (SUA), White House -Washington (SUA), U.S. Navy (SUA), Bank of England (Anglia), Siemens AG (Germania ), centrala nucleara de la Brunsbuttel (Germania), aeroportul din Frankfurt (Germania), Armaguard (Australia ), Bosch (Hungary), Login (Hungary) etc.
Proiectate ca o unitate independenta care poate memora si verifica amprentele digitale ale utilizatorilor, sistemele biometrice pastreaza lista evenimentelor din sistem si se poate interconecta cu alte unitati de acelasi tip, in cadrul unei retele tip multi-punct (cladiri inteligente), care pot contine pe langa aceste sisteme biometrice si camere de luat vederi, senzori de miscare, de fum, de alarma.



Notiuni de biometrie

Utilizarea biometriei pentru identificarea si autentificarea subiectilor umani a inceput sa ofere cateva avantaje unice fata de metodele traditionale. Numai autentificarea biometrica se bazeaza pe identificarea unei anumite parti intrinseci a fiintei umane. Sistemele bazate pe cartele magnetice, coduri de bare sau chei fizice pot fi pierdute, furate sau multiplicate. Parolele pot fi uitate, sparte sau observate intentionat sau neintentionat de o alta persoana. Uitarea parolelor sau pierderea 'smart - cardurilor' inseamna o pierdere de timp pretios pentru administratorii de retea si utilizatori.
Biometria poate fi integrata in orice aplicatie care necesita securitate, accesul controlului, identificarea si verificarea utilizatorilor. Securitatea oferita de biometrie poate fi asistata de chei, parole, coduri PIN, astfel incat validarea accesului depinde de insasi persoana care o cere, nu de ceea ce stie, sau ceea ce are, ci de ceea ce este.
De retinut ca resursele securitatii biometrice se bazeaza pe persoana care le utilizeaza, eliminand efectiv riscul care era asociat vechii tehnologii, in acelasi timp oferind un nivel mult mai inalt de securitate care convine atat utilizatorilor cat si administratorilor de sistem.

Tipuri de biometrie

- amprenta digitala a degetului. Sistemul e bazat pe un senzor optic sau capacitiv, care transmite imaginea captata catre microcontroler sau catre PC in functie de sistemul in care este implementat.

- geometria mainii. Un senzor optic scaneaza intreaga palma a utilizatorului, care are un dispozitiv mecanic dotat cu senzori de proximitate in care trebuie introdusa mana.



- iris/retina. Si aici un senzor optic scaneaza irisul sau retina memorand imaginea obtinuta intr-o memorie dinamica sau statica.

-imaginea fetei. Scanarea se face cu senzori optici sau de temperatura. Imaginea captata este geometrizata 3D si retinuta.

- recunoasterea voci. Se face analiza spectrala a vocii utilizatorului , iar daca spectrul de frecventa este identic cu cel memorat, accesul este desavarsit.

- semnatura digitala. Aceasta poate fi memorata pe o cartela si comparata cu semnatura utilizatorului in momentul dinaintea accesului.

- presiunea cu care este apasata o tasta.

Cea mai sigura metoda o reprezinta extragerea de AND si analiza acestuia,dar fiind si cea mai costisitoare metoda nu este cea mai elocventa.Astfel amprenta digitala a degetului ramane cea mai plauzibila metoda biometrica .

Sistem de recunoastere a amprentei

Amprenta degetului este utilizata de secole la stabilirea identitatii. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, oamenii de stiinta s-au orientat si catre acest domeniu.
Tehnologia de recunoastere a amprentei se bazeaza pe analiza imaginii generata de un senzor, care contine puncte caracteristice denumite si 'minutiose', care sunt alcatuite de terminatiile precum si de bifurcatiile 'ridicaturilor' de pe deget.

Aceste puncte caracteristice extrase din imaginea amprentei sunt extrem de dese, ceea ce explica de ce amprenta este cel mai des utilizata in identificarea umana. Exista cam 70 de puncte masurabile unice pentru fiecare amprenta, iar fiecare punct are 7 caracteristici unice - mai mult decat necesar pentru a stabili identitatea. Daca am dori o securitate maxima si am scana cele 10 degete ale mainilor am obtine 4900 de puncte independente pentru o singura persoana, ceea ce este mai mult decat necesar.
Exista doua tehnologii importante utilizate pentru senzorii de amprenta digitala: optica si capacitiva. Senzorii optici necesita o sursa de lumina care este refractata printr-o prisma. Degetul este plasat pe o suprafata denumita 'platen' (placuta). Sursa lumineaza amprenta degetului, iar imaginea este capturata. La senzorii capacitivi nu mai este necesar dispozitivul optic. Aici degetul se plaseaza pe chip, iar 'suisurile' si 'vaile' amprentei creeaza capacitati diferite intre piele si chip. Acesta captureaza imaginea amprentei masurand tensiunea acestor capacitati.
Senzorii capacitivi trebuie sa aiba o suprafata similara cu cea a degetului, ceea ce duce la o suprafata relativ mare care ridica costurile senzorului. Anumite firme pentru a reduce costul senzorului micsoreaza suprafata capacitiva, astfel incat utilizatorul trebuie sa-si pozitioneze foarte precis degetul pe suprafata pentru a se putea obtine o captura optima. Aceste cerinte pentru o buna pozitionare a amprentei fac senzorul mai greu de utilizat in instalatiile neingrijite. O alta problema pentru chipurile mai inguste este ca datele utilizate la verificarea amprentei sunt mai putine decat la cele cu suprafata mai mare, facand sistemul de securitate sa fie mai putin robust per ansamblu. Senzorii capacitivi sunt de asemenea susceptibili la zgomot, inclusiv zgomotul de 50 Hz de la retea cules de utilizator, precum si zgomotul intern al senzorului. Descarcarea electrostatica, sarea de la transpiratie pot perturba captura imaginii de la senzor. Anumiti senzorii capacitivi au de asemenea dificultati la citirea degetelor uscate.






Avantajele amprentei digitale:

amprentele sunt unice si ele sunt destul de complexe pentru a asigura o imagine clara pentru verificarea identificarii;

daca se doreste cresterea nivelului de securitate, se pot inregistra doua, trei sau chiar pana la zece amprente. Fiecare amprenta are caracteristici unice;

scanarea unei amprente este rapida, sub o secunda, deci convine utilizatorilor;

utilizatorul trebuie sa interactioneze cu scanerul, plasandu-si degetul pe el pentru a obtine o citire biometrica. Interactiunea directa dintre utilizator si senzor este cea mai exacta cale de a obtine o citire biometrica si este unul dintre motivele principale pentru care scanarea amprentei a castigat piata securitatii;

senzorul capacitiv poate fi usor miniaturizat si poate fi produs pe scara larga, reducand foarte mult costurile.

Concluzii

Sistemele de identificare bazate pe biometrie sunt blocuri importante in simplificarea interactiunii cu multimea de sisteme digitale si dispozitive care continua sa creasca. Sunt foarte importante in sisteme ca banci electronice, vanzari on-line, fara de care acestea nu ar putea prospera. Acesta este motivul pentru care lideri ai industriei de calculatoare, ca Bill Gates, au spus ca industria biometrica este cea mai importanta industrie atat in prezent cat si peste urmatorii trei ani.