|
Contabilitatea trezoreriei
Raporturile ec.-juridice care iau nastere intre agentii ec. referitoare la transferurile de mijloace banesti dintr-un patrimoniu in altul se numesc decontari. Ele pot fi cu numerar si fara numerar.
Operatiile de decontare cu numerar se refera la operatiile de incasare si de plata cu numerar (prin casieria unitatii). Documentele justificative care stau la baza inreg. platilor si incasarilor cu numerar sunt:
Pt. incasari:
- chitanta;
- dispozitii de incasare catre casierie;
- bonuri fiscale;
Pt. plati:
- dispozitii de plata catre casierie;
- liste de avans pt. salarii;
- state de plata pt. salarii;
- chitante;
- bonuri fiscale
Decontarile fara numerar
Principalele instrumente utilizate sunt:
- ordinul de plata - este o comanda data bancii de a achita o suma de bani din contul ag. ec., in favoarea altui agent ec;
- ordinul de plata catre trezorerie - este o comanda data bancii de a achita sumele datorate de ag. ec. catre bugetul de stat si alte organisme publice;
- acreditivul - este forma de decontare prin care platile se efectueaza pe masura livrarii marfurilor, a executarii lucrarilor si a prestarilor de servicii, dintr-o suma rezervata in acest scop si tinuta la dispozitia furnizorului de catre unitatea bancara la care acesta isi are deschis contul;
- efectele comerciale - sunt reprezentate de: a) efectele de comert, b) valorile mobiliare, c) titlurile reprezentative ale mf.
a) Efectele de comert - sunt inscrisuri care dau posesorilor dr. la plata unei sume de bani. In aceasta categ. se includ:
a.1) Cambia - este un inscris prin care o pers. da dispozitie altei pers. sa plateasca o suma de bani, la scadenta, unei terte pers sau la ordinul acesteia (implica prezenta a trei persoane).
Tragator - emitent
Tras - intermediar
Beneficiar
a.2) Biletul la ordin - este un inscris prin care o pers. se obliga sa plateasca o suma de bani la scadenta altei pers. sau la ordinul acesteia (implica prezenta a doua persoane).
Subscriitor - emitent
Beneficiar
a.3) Cecul - este un inscris prin care o pers da ordin unei banci la care are un disponibil sa plateasca o suma de bani unei pers.
b) Valorile mobiliare - sunt inscrisuri care atribuie titularilor anumite drepturi si sunt reprez. de:
b1) actiuni
b2) obligatiuni
c) Titlurile reprezentative ale mf - sunt inscrisuri care confera un drept de proprietate asupra unor mf aflate in depozite. In aceasta categ. fac parte:
c.1) Recipisa de depozit - este un inscris care confera titularului dr. de proprietate asupra mf depozitate in magazii specializate (docuri).
c.2) Warantul - este inscrisul care confera calitatea de titular al unui drept de gaj asupra mf depozitate spre pastrare la un magazin sau depozit (bunurile aflate in consignatii).
Contabilitatea trezoreriei se inregistreaza cu ajutorul conturilor din clasa V numita conturi de trezorerie.