Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Gleiosolul

Gleiosolul

Definitie. Soluri avand proprietati gleice (orizont Gr) a carui limita superioara este situata in primii 50 cm.

Conditii si procese de formare. Gleisolurile sunt raspandite intr-un spatiu geografic larg, pe suprafete cu exces de umiditate provenit din panza freatica aflata la adancimi ce nu depasesc 1,0 - 1,5 m si nesalinizata. Mai frecvent se intalnesc in campiile de subsidenta (Campia Crisurilor, Campia Timisului, Campia Titu, Campia Siretului inferior etc.), in portiunile mai slab drenate ale luncilor si teraselor inferioare, cat si in arealele mai racoroase din depresiunile intramontane (Oas, Brasov, Fagaras etc.).

Profil, proprietati. Solurile gleice tipice au profilul Ao - A/Go - Gr. Orizontul superior este relativ subtire (20 - 30 cm) si deschis la culoare (A ocric); orizontul A/Go prezinta pete de reducere, dar pe un fond general mai deschis; orizontul Gr este mai intens marmorat; prezinta neoformatii de fier si mangan mai bine reprezentate.



Textura este nediferentiata (de la grosiera la fina) sau contrastanta; structura slab dezvoltata (grauntuasa); regim aerohidric mai nefavorabil (exces de apa mai pronuntat); humus mai putin (2-3%) si de calitate inferioara; gradul de saturatie in baze si reactia au valori mai mici (V intre 80 si 55%, chiar sub 55%, pH intre 6,5 si 5 sau sub 5); aprovizionarea cu substante nutritive si activitatea microbiologica sunt mai slabe.

Fertilitate si folosinta. Fac parte din caregoria solurilor cu fertilitate scazuta. In mod natural sunt ocupate cu pajisti de calitate slaba. Ameliorarea se poate face prin coborarea nivelului freatic si incorporarea de ingrasaminte organice si minerale, iar daca reactia este prea acida se recomanda si aplicarea amendamentelor calcaroase. Se pot folosi pentru cultura porumbului, graului, orzului, ovazului, soiei, sfeclei de zahar, florii soarelui, plantelor furajere etc. Sunt contraindicate pentru vita de vie si pomi fructiferi.



animale

pomicultura






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.